By melissa1 | 30-07-2021
Köpeklerin ot yemesi durumunda karnı ağrıdığı için ya da sindiremediği besinleri kolayca hazmetmek için kusmasını kolaylaştırmak için yediği söylenir. Başı ağrıması, yabancı bir cisim yuttuğu için onu çıkarmaya çalışması, parazitleri çıkarmaya çalışıyor olabilir. Halk arasında bunun gibi çeşitli rivayetler dolaşmaktadır. Pekiyi köpek neden ot yer? Köpeklerin ot yemesi altında asıl sebep sadece bunlar mı? Bu makalede sizler için köpeklerin ot yeme nedenlerini artılarına ve eksilerine kadar anlattık. Sizin de köpeğiniz ot yiyorsa ya da ot yiyen köpeklere çok kez rast geliyorsanız haydi okumaya devam edelim.
Bazı köpek sahiplerinin engel olmaya çalıştığı durumdur. Yürüyüşe çıktığınızda çimenlik bir alanı gören köpek otları gördüğünde yeme eğilimine girişir. Fakat pek çok köpek sahibi bu durumdan hoşlanmasa da dostları onlarla aynı fikirde değildirler. Tasmasını taksanız bile çekiştirerek size zor anlar yaşatabilir.
Mamasından suyuna kadar titizlikle baktığınız tüylü dostunuza en kaliteli mamayı bile alsanız çimenler onlar için vazgeçilmez olur. Çünkü köpekler binlerce yıl öncesi yaşamış ortak ataları olan etçil kurtlar gibi evcilleşmeye başladı. Kurtlar sürü olarak yaşayan avcılardı. Bu nedenle o dönemde yaşayan yerel halkın dikkati çekmişlerdir. Böylece insanlar evcilleştirmeye başlamışlardır. İnsanlarla bir arada yaşamaya başlamaları beslenme şekillerinin değişimine yol açtı. İnsanların arasında yaşamalarıyla elle beslenme, yemek artıkları ile doymaları sonucu sindirim sisteminin de değişmesine yol açmıştır.
Yapılan araştırmalar göre köpekler yarı etçil bir tüketici haline geldiği yönündedir. Köpeklerin geçmişten beri büyük protein kaynağı olan ete ihtiyaçları olduğu kadar günümüzde artık sebze-meyve tüketmeye de ihtiyaç duyarak bunların çoğunu sindirebilmektedir. Bu nedenle köpekler ihtiyaç duydukları yeşil otları dışarıdaki çimleri yemelerine şahit oluyoruz. Köpeklerin özellikle yağmurdan sonra yeşeren yeni otları yerken daha büyük keyif alarak yediklerini söylemeden geçmeyelim.
Tıpkı her canlı gibi köpeklerinde sağlıklı olmaları için en önemli temel unsurlardan olan sağlık beslenmedir. Yeterli miktarda ve sağlıklı bir şekilde beslenmeyen köpekler ot yiyerek vitaminlerin ve minerallerin eksikliğini gidermek için tüketirler. Her yaşta köpeklerin beslenme şekilleri farklıdır. Bu yüzden köpeğinizi doğru ve eksiksiz beslemek için yaşına uygun mama tercihi yapmalısınız. Mama porsiyonlarını da köpek ırkı, yaşı, kilosu ve aktivite seviyesine uygun bir şekilde ayarlamalısınız.
Sokak hayvanları yiyecek bir şey bulamadıkları için sürekli ot tüketmek zorunda kalabilirler. Bu nedenle evinizin önüne bir kap köpek maması sokak hayvanlarımız için koyunuz. Patili dostlarımızın sesi olmaya her zaman yanında olmalıyız.
Ne yazık ki bağırsak parazitleri birçok tüylü dostumuzun yaşadığı sıkıntılardan biridir. Köpeğinizin bağırsak paraziti varsa eğer ot yemeye başlayacaktır. Parazitler köpeğin sindiriminde yer alan vitamin ve mineralleri sömürürler. Bu açığı kapatmaya çalışan köpeklerde ot yiyerek parazitlerin neden olduğu etkilerden arınarak sindirim sistemlerini rahatlatma çabasına girerler. Köpeklerde iç-dış parazit kontrolünü veteriner hekiminize kontrol ettirmeyi ihmal etmeyiniz.
Egzersiz eksikliği olan köpek sürekli evde olması ve ilgi görmemesi sonucu stresle birlikte depresyona girer. Bunun sonucunda köpeğin otları yolmaya çalışarak aynı zamanda yediğini de görürsünüz. Köpeklerin ot yemesi yalnızca fizyolojik olarak değil psikolojik sorunlarından bir sonucudur. Köpeğinizle ilgilenin, yürüyüşlerinize çıkmalı ve onunla oyunlar oynamalısınız. Mutlu köpek sahibiyle vakit geçiren köpektir.
Zaman zaman köpeklerde de gaz çıkaramama ve mide problemleri olmaktadır. Bu nedenle midesini rahatlatmak ve gaz birikmesi varsa bunu çözmek için bir miktar ot tüketimi yaparlar. Böylece kusarak midelerini rahatlamış olurlar. Midelerini rahatsız edecek besinleri tükettiklerinde bunlardan kurtulmak için otları tüketerek bütün olarak besinleri çıkarmış olurlar. Burada köpeklerin ot yeme nedeni beslenmek amaçlı değil rahatlamak içindir.
Köpeklerin ot tüketmeleri, çimen yemeleri sağlıklarını büyük oranda tehlikeye atmaz. Köpek sahipleri bu durumdan rahatsız olmamalıdır. Çünkü köpeklerin yaptığı davranışların her zaman bir sebebi vardır. Köpek ot veya çimen yedikten bir süre sonra onları kusarak vücudundan atacaktır. Düzenli iç-dış parazit kontrolü yaptırmanız dahilinde endişelenmenize gerek olmayacaktır. Fakat şu da unutulmamalıdır: Bazı bitkiler ve otlar zehirli olacağı için köpeğinizin yediği otları incelemeniz önemlidir. Eğer köpeğinizi ot yedikten sonra kötü olduğunu görürseniz derhal veteriner hekiminize durumu bildirip en yakın kliniğe götürmelisiniz.
Tüylü dostunuzun ot yemesi için bir sorunun olmasın gerek yoktur. Bazı köpekler keyfinden tadını sevdiği için yerler. Eğer köpeğin psikolojik ve fiziksel olarak durumu iyiyse, parazit kontrolleri yapıldıysa, yemesinde bozukluk yoksa sevdiği için arada çimen yemek isteyebilir. Fakat köpeğiniz çok sık ot yemeye başladıysa stresli, halsiz sürekli yatma halindeyse vakit kaybeden veteriner hekiminize başvurmalısınız.