İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde İç Parazit Belirtileri

PET BİLGİ

By melissa1 | 30-11-2020

Köpeklerde İç Parazit Belirtileri

Köpeklerde iç parazit, yavruluktan itibaren en sık karşılaşılan problemlerden biridir. İç parazitler her hayvanda olduğu gibi köpeklerde de oldukça tehlikelidir. Köpeklerde iç parazit fark edildiğinde zaman kaybetmeden bir veteriner hekime başvurulmalıdır.

Köpeklerde çok sayıda farklı iç parazit görülebildiği gibi bu parazitler vücudun farklı yerlerine de yerleşebilir. Ülkemizde ise en çok rastlanan iç parazitler bağırsak kurdu olarak bilinir. Fakat bu parazitler de kendi içinde çeşitlenir. En sık görülen iç parazitler; tenya, askarit, kancalı kurt, kıl kurdu, kalın bağırsak kurtlarıdır. Bu parazitler köpeklerde ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Bu nedenle iç parazit kontrollerinin aksatmadan yapılması büyük önem taşır.

Köpeklerde İç Parazit Türleri Nelerdir?

Askaritler (İnce Bağırsak Kıl Kurtları): Bulaşıcı bir iç parazit türü olmakla birlikte anneden yavrulara da geçebilir. Köpeklerde gelişim bozukluklarına sebep olur. Kusma ve ishal en önemli belirtileridir.

Kancalı Kurtlar: Yavru köpeklerde daha sık görülür. Bağırsak duvarlarında kanamaya sebep olur. Mikroskop ile tespit edilebilir. Ölüm ile sonuçlanabileceği için zaman kaybetmeden önlem alınmalıdır.

Tenyalar (Yassı Kurtlar): Bağırsaklara yerleşerek kilo kaybı ve yoğun ishale sebep olurlar. Beyaz renkli bu parazitleri köpeklerin anüs çevresinde tespit etmek mümkündür. 

Kalın Bağırsak Kurtları: Alt sindirim sistemine etki eder. Kusma, ishal ve kilo kaybına neden olur.

Kalp Kurtları: Sivrisineklerin ısırması ile vücuda girer ve kalbe yerleşir. Kalbin fonksiyonlarını yavaşlatarak korkutucu sonuçlara sebep olabilir. Tedavisi oldukça zor ve başarı oranı düşüktür.

Köpeklerde İç Parazit Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde iç parazit belirtilerini bilmek, kısa sürede yapılan müdahale ile ölümcül sonuçların önüne geçebilmektedir.

Bu belirtilerin en önemlileri;

Karın Şişliği: Köpeklerde iç parazit kendini genellikle karın şişliği ile belli eder. En önemli belirtilerden biridir ve kesinlikle bir veterinere danışılmalıdır.

Sık Sık Gaz Çıkarma: İç parazitler gaz oluşumuna neden olurlar. Bu sebeple de karın şişliği görülmektedir. 

İshal/Kanlı İshal: Köpeklerde iç parazit sindirim sistemi sorunlarını da beraberinde getirir. İshal de bu durumun en belirgin sonucudur. Parazitler zamanla bağırsaklarda da kanamaya neden olurlar. Bu durumda ishal dışkıda kan ve mukus görülebilir.

Anemi: Köpeklerde iç parazit kansızlığa yol açabilmektedir. Köpeğin diş etlerinin açık renkte, beyazlamış ve solgun olması ile anemi olup olmadığını anlaşılabilir. 

Kilo Kaybı: İç parazitler sindirim sistemine yerleşerek besinlerden faydalanmayı da en aza indirger. Özellikle yoğun parazit varlığı ile hızlı kilo kaybı gözlenir.

Köpeklerde iç parazit, bu belirtilerin yanı sıra iştahsızlık, öksürük, burun akıntısı, karın ağrısı, dışkısında beyaz ve sarı renklerde şekiller, tüy dökülmesi, tüylerde sertleşme gibi belirtilere de yol açabilir.

Köpeklerde İç Parazit Tedavi Yöntemleri

Köpeklerde iç parazit tedavisinin birçok farklı çeşidi bulunmaktadır. Tedaviye başlamadan önce parazitin türü tespit edilmelidir. Çünkü her parazit için aynı tedavi yöntemi uygulanmayabilir. 

Köpeklerde iç parazit tedavisi aşı ve parazit önleyici ilaçlar ile yapılmaktadır. Uygun ilaç ve tedavi yöntemi veteriner hekim tarafından belirlenir. İç parazit aşıları tablet veya enjeksiyon şeklinde uygulanmaktadır. Bazı parazit türleri için bir hafta aralıklarla 3 4 tekrar parazit uygulaması yapılmalıdır. Yumurtaların bir hafta içinde erişkin hale gelmesi ile tedavi yeterli etkiyi göstermez ve sorun tekrarlanır.

Köpeğin kilosu da iç parazit tedavisinin uygulanmasında değişkenlik gösterebilir. Tablet kullanımında, 10 kg’ın altında köpeklerde 1 tablet kullanılırken 10 kg üstü köpeklerde her 10 kg için 1 tablet kullanılmalıdır. 30 kg olan bir köpeğin 3 tane iç parazit tableti kullanması gerekmektedir. Bu tedavi yaklaşık 3 ay koruma sağlar. Tedavi boyunca kontrollerin aksatılmaması önemlidir. 3 ayda bir tekrar edilmesi de unutulmamalıdır. 

Köpeklerde İç Parazit Korunma Yöntemleri Nelerdir?

Her hastalıkta olduğu gibi köpeklerde iç parazit sorunundan korunmanın yolu da düzenli sağlık kontrollerini yaptırmaktır. Aynı şekilde zamanında uygulanan aşılar sayesinde iç parazitlerden korunmak mümkündür. Ayrıca köpeğin diğer köpekler ile fazla zaman geçirmesi de parazit bulaşma riskini arttırır. Bunun dışında köpeğin dışkısının olduğu yerde kalmaması da riskin önüne geçebilmektedir. Mutlaka dışkı torbası ya da eldiven kullanılmalıdır. Tüm önlemlere rağmen iç parazitten şüphelenildiğinde, veteriner hekim aracılığı ile iç parazit aşısı veya ilacı uygulanmalıdır. 

Köpeklerde Bulunan İç Parazitler İnsana Bulaşır mı?

Köpeklerde bulunan ekinokok adı verilen tenya, köpeklerin bağırsaklarında yaşar. Dışkı ile atılan yumurtaların ağızdan alınması sonucu insana bulaşabilir. Kist hidatik hastalığı olarak bilinir. İnsanda akciğer, karaciğer ve karın boşluğunda kistik oluşumlara sebebiyet verir. 3 ay da bir döngü içerisine giren bu parazitin döngüsünü kırmak için köpeğe 3 ayda bir aşı yapılması faydalı olacaktır. 


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.