İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde Temel İtaat Eğitiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

PET BİLGİ

By melissa1 | 12-10-2022

Köpeklerde Temel İtaat Eğitiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Köpek için temel itaat eğitimi en az tuvalet eğitimi kadar önemlidir. Köpeklerde temel itaat eğitimi ile davranışları ve hareketleri değiştirilebilmektedir. Bu eğitimi almayan canlılar zaman içerisinde saldırganlaşabilmekte ve kontrolsüz şekilde davranabilmektedir. Sürekli havlama ya da ısırma davranışları temel olarak bu eğitimin eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Eğitimi almamış olan köpekler gel komutu ile gelmeyi öğrenememektedir. Bu durum da köpeklerin kaybolmasına ya da zarar görmesine neden olabilmektedir. Köpeklerin boyutu fark etmeksizin bu eğitimi alması, onların canlını korumak açısından önemlidir.

Köpeklerin temel itaat eğitimi sayesinde bazı temel komutlara sahip olması son derece yararlı olacaktır. Temel komutlar içerisinde gel ya da bekle tarzı ifadeler yer almaktadır. Köpekleriniz bir kelime ile istediğiniz davranışı sizlere gösterecektir. Temel itaat eğitimi köpeklerin sahipleri ile kurdukları bağın güçlenmesine de neden olacaktır.

Köpeklerde Eğitim İçin Doğru Zaman

Köpek için eğitim verir iken ideal zaman genel olarak köpeklerin üç aylık olmasından sonradır. Üç ay ile dokuz ay arasında olan köpeklere bu eğitim uygulanabilmektedir. Köpeklerin kangal, rott, husky gibi cinslere sahip olması onları daha güçlü ve inatçı yapabilmektedir. Bu nedenle bu tarz köpeklerin eğitim alması için en uygun zaman üç aylık olduklarındadır.

Köpeklerin yaşlarının ilerlemesi eğitim almalarını zorlaştırmaktadır. Bunun nedeni köpeklerin karakterlerinin belirli bir zaman sonra iyice oturması ve bilgi öğrenmeye zorlaşmasıdır.

Üç aylık olan köpekler yetişkin olan köpeklere kıyasla çok daha hızlı öğrenmektedir. Köpeklerin merakları korkudan daha ağır basmakta ve bilgi öğrenme hızını belirlemektedir. Üç ay ile dokuz ay arasında kalan kritik dönemde köpeklerin eğitilmemesi durumunda agresif bir yapıya büründüğü gözlenmektedir.

Köpeğin eğitimi sırasında yavruların mümkün olduğunda yeni insanlar ve yeni canlılar ile tanışması sağlanmaktadır. Evcil hayvanın temel komutları daha kolay öğrenebilmesi için devamlı olarak tekrar edilmelidir.

Temel İtaat Eğitiminin Önemi

Köpekler için temel itaat eğitiminin yeri oldukça büyüktür. Temel itaat eğitimi alan köpekler insan içgüdüsüne adapte olabilecek ve ona uygun davranabilecektir. Köpeklerin davranışlarını değiştirebilmek sanıldığı kadar kolay değildir. Bunun için yapılması gereken ilk şey köpek sahiplerinin bu konuda kararlı olduğunu köpeklerine gösterebilmesidir. Köpekler ve insanlar arasında sağlıklı bir birliktelik kurulabilmesi için eğitim şarttır.

Köpekler genel olarak sahiplerinin mutluluğu için yaşayan canlılardır. Ancak bazı zamanlarda bunun farkında değildirler. Köpeğinizin isteklerini karşılayabilmesi ve sizinle evrensel bir dilde bulunabilmesi için eğitimden yararlanabilirsiniz. Temel itaat eğitimi alan köpekler sahipleri ile daha kuvvetli bir bağ kurabilmektedir. Bu nedenle köpeklerin daha mutlu olduğu ve sosyal olarak daha aktif olduğu görülebilmektedir. Parkta ya da misafirlikte temel eğitim alan köpekler herhangi bir sorun çıkarmayacaktır.

Temel itaat eğitimi insanlara entegre edilir ise bir çocuğun okula yazılması olarak düşünülebilmektedir. Çocuklar okul sayesinde yardımlaşmayı ve sosyalliği öğrenebilmektedir. Aynı şekilde köpekler de temel itaat eğitimi sonucunda yardımlaşmayı ve sosyalliği kazanabilmektedir.

Köpeklere Temel İtaat Eğitimi Aşamaları

Temel itaat eğitiminin adımları yavruluk döneminden itibaren köpeklere yapılabilmektedir. Köpeklerde temel itaat eğitimi alınması köpeklerin davranışlarını etkilemektedir. Köpeklerde görülen temel itaat eğitimi sırasında büyük bir sabır ve dikkat gerekmektedir. Hassasiyet ile davranılması gereken eğitimler sayesinde köpeklerin aşırı havlama ve saldırganlık gibi davranışlarını kontrol etmek mümkündür. Temel itaat eğitimi dendiği zaman akla aşağıda yer alan temel komutlar gelmektedir:

  • Hayır komutu
  • Gel komutu
  • Dik dur komutu
  • Otur komutu

Köpeklerde Temel Komutlar

Köpeklere temel komutlar ile itaat eğitimi vermek oldukça yararlıdır. Bir kelime sayesinde ne yapması gerektiğini anlayan ve ona uygun davranan köpekleriniz özellikle gezilerinizde sizleri rahat ettirecektir.

Köpeğe Hayır Komutunu Öğretmek

Köpeklerde hayır komutu vermek isteyen bireylerin uygulaması gereken adımlar aşağıda yer almaktadır. Bu adım sonucunda köpekleriniz ne yapmaması gerektiğini kolay bir şekilde anlayabilecek ve yaptığı işi bırakacaktır:

  • İlk adımda köpeklere işaret parmağı ile gösterme yapılmalıdır. Bu sayede köpekler yalnızca sese değil işaretlere de duyarlı olabilmektedir.
  • İkinci adımda köpeklere hayır komutuna uymaması durumunda eğitim tasması uygulanmaktadır. Eğitim tasması kullanılır iken dikkat edilmesi gereken temel nokta çekme şiddetini iyi bir şekilde ayarlamaktır. Tasmanın eğitim sırasında köpeğe herhangi bir şekilde zarar vermesi engellenmelidir.
  • Eğitim tasmaları her eğitimde yoğun olarak kullanılmamalıdır. Aksi durumda köpekler bir süre sonra bu tasmaya karşı duyarsızlaşmaya başlayacaktır.

Köpeğe Gel Komutunu Öğretmek

Köpeklerde gel komutu uygulanabilmesi için dikkat edilmesi gereken adımlar şu şekildedir:

  • Köpeğinizin adını söyleyerek onun yanınıza gelmesini sağlayınız.
  • Köpeğinizin dikkatini çekerek ona gel deyiniz.
  • Komut sonrasında köpeğinizin tasmasını hafif şekilde çekiniz.
  • Köpeklerin komutu dinlemesi sonrasında ona ödül maması veriniz. Bunun için sevdiği başka bir üründen de yararlanabilirsiniz.
  • Köpeğin komuta uymaması durumunda dur komutunu kullanınız. Dur komutu sırasında yere çökmeli ve elinizi köpeğe doğru hareket ettirmelisiniz.

Köpeklerde Dik Dur Komutu

Köpeğinize dik durabilmesini öğretmek için aşağıda yer alan basamakları kullanabilirsiniz:

  • Dur komutu verilir iken avuç içi köpeğe dönük olmalıdır. Dur komutunu dinlemeyen köpeklerin hayır komutu ile durdurulması ve eğitime baştan başlanması gerekmektedir.
  • Köpeğin komutu dinlememesi durumunda avuç içi tutulmalı ve köpeklerin ilerlemesi engellenmelidir.
  • Köpeğin komuta uyması durumunda ödül verilmelidir.
  • Köpeklerde temel itaat eğitimi sırasında acele edilmemelidir.

Ayrıca Bakınız: Köpek Zehirlenmesi Nasıl Anlaşılır?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar