İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpek Zehirlenmesi Nasıl Anlaşılır?

PET BİLGİ

By melissa1 | 11-10-2022

Köpek Zehirlenmesi Nasıl Anlaşılır?

Köpek zehirlenmesi zehirleme çeşitlerine göre farklılık gösterir. Köpeklerde toksik zehirlenme salya tüketiminde belirgin artışa neden olur. Köpeklerdeki gaz zehirlenmesi belirtileri özellikle ishal, mide bulantısı, kusma şeklinde ön plana çıkar.

Köpek Zehirlenmesi Nasıl Belli Olur?

Köpek zehirlenmesi anlaşılması halinde evcil hayvanınızı veteriner hekiminize kontrol ettirmelisiniz. Farkında olmasanız bile evlerde, dış çevrede köpek zehirlenmesine neden olan pek çok toksin kaynağı vardır. Evcil hayvanınızı köpek zehirlenmesinden korumak için almanız gereken en önemli tedbir onları bu toksit içeren besinlerden ve maddelerden uzak tutmaktır. Ne yazık ki bu önemleri her zaman almanız mümkün değildir. Bitki, ilaç, çikolata parçaları temizlik maddeleri, antifiriz, keneler, kemirgenler çeşitli bahçe ürünleri köpek zehirlenmesine neden olur. Köpeklerde zehirlenme belirtilerini öğrenmek için farkındalığın yükseltilmesi oldukça önem taşır. Köpeklerde zehirlenme belirtilerini fark ettiğiniz an vakit kaybetmeden veteriner hekiminize başvurmanız gerekir. Bu sayede köpeğinizi hayati risk taşıyan pek çok hastalık ve soruna karşı korumuş olursunuz.

Köpeklerde Zehirlenme Çeşitleri

Köpeklerdeki zehirlenme çeşitleri farklı toksin, gıda ve bakterilerden oluşur. Toksik zehirlenme kene zehirlenmesi görülen en sık zehirlenme türlerindendir.  Köpeklerde salmon zehirlenmesi de karşılaşabileceğiniz önemli zehirleme çeşitlerindendir. Salmon zehirlenmesi ilk olarak toksinleri akla getirse de aslında bakteriyel bir enfeksiyon olarak karşımıza çıkar. Parazit içeren az pişmiş bir çiğ somon balığı tüketen köpekler bağırsaklarına bu parazitler yerleşerek bakteri oluşumunu hızlandırır. Bakteriler kan dolaşımına girerek evcil hayvanınızı zehirler.

Ağızdan Salya ve Köpük Gelmesi

Ağızdan salya veya köpük gelmesi evcil hayvanınızın toksik bir şey çiğneyip yediği zaman ağzının tahriş olması sonucu ortaya çıkar. Köpeğiniz zararlı bir bitki ısırdığında, zehirli kimyasal yaladığında ağzından köpük gelme ve salya akıtma belirtileri artar. Bunu fark ettiğiniz anda öncelikle köpeğinizin ağzının içerisinde herhangi bir şey olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Varsa ağzından çıkarılması gereken şeyleri çıkararak hemen akabinde veteriner hekiminizle iletişime geçmelisiniz.

Köpeklerde Gastrointestinal Sorunlar

Gastrointestinal sorunlar pek çok toksin tarafınndan köpek zehirlenmesine neden olması sonucu ortaya çıkar.  Toksinler köpeklerde mide bulantısı, kusma, ishal, çeşitli bağırsak yolu sorunlarına yol açabilir. Köpeğinizin iştahsız hale gelmesi sonrasında kusmukla ve dışkıda kan görülmesi ile ortaya çıkabilir. Köpeklerde antifiriz köpeklerde zehirlenme bakımından en sık görülen belirgin belirtisi kusma olan bir zehirlenmedir.  Köpeğiniz ek olarak bitki ve gıdaları tükettiğinde kusma ihtimali gösterebilir. Ortada belirgin bir neden olmadan köpeğiniz kusmaya başlıyorsa veteriner hekiminize danışarak zehirlenme tedavisine başlayabilirsiniz.

Köpeklerde Halsizlik

Halsizlik Köpek zehirlenmesi sonucu ortaya çıkan önemli bir etkendir. Köpeklerin organını ve fonksiyonlarını önemli ölçüde etkileyen köpek zehirlenmesi metabolizma da önemli değişimlere neden olur. Köpeğiniz kendisini halsiz hissederek kısa sürede hastalanır. Fare zehri gibi bazı toksinlere maruz kalan köpeklerde iç kanamaya bağlı olarak gelişen pek çok halsizlik problemi ortaya çıkmaktadır.

Köpeklerde Çöküş ve Bilinç Kaybı

Çöküş ve bilinç kaybı köpeklerde zehirlenmeye bağlı olarak ortaya çıkan önemli belirtilerdendir. Zehirlenme belirtileri her zaman fark edilmeyecek türde yavaş şekilde ilerleyebilir. Bazı toksinler ise fark edilecek şekilde oldukça hızlı ilerlemektedir. Köpeklerde zehirleme belirtileri ortaya çıkmadan hayvanınız bilinç kaybı gibi sorunlar yaşayabilir. Bu durumda yapmanız gereken en önemli şey acilen veteriner hekiminize giderek köpeklerde ani bilinç kaybı, şok durumları için hekiminizin önerdiği gerekli tıbbi tedavi yöntemlerini uygulamaktır.

Köpekte Nefes Almada Zorlanma

Nefes almada zorlanma köpek zehirlenmesi solunum yollarında ortaya çıkan önemli bir problemdir. Evcil hayvanınız her zamankinden daha yavaş nefes alıyorsa nefes alırken hırıltı çıkarıyorsa, nefes darlığı yaşıyorsa, nefes almakta ciddi problem yaşıyorsa acil tıbbi destek almanız gerekir. Bu esnada köpeğinizin poşetlerini kontrol etmelisiniz. Diş etleri renk aldıysa hemen vakit kaybetmeden veteriner hekiminize başvurmalısınız.

Köpeklerde Diş Etlerinde Solma Sarı veya Mavi Renk

Diş etlerinde solma sarı veya mavi renk zehirlenmenin ciddi boyutlara ulaştığını gösterir. Bazı toksinler vücuttaki mukus membranlarını önemli ölçüde etkiler. Diş etleri ağız boşluğunda renk değişimi ve soluklaşma meydana gelir. Köpeğinizin soğan yemesi kansızlığa, diş etlerinde soluklaşmaya neden olur. Fare ve köpeklerde toksik zehirlenmeye bağlı olarak iç kanama meydana gelir.  Bu durumda mukus membranları renk değiştirir. Bazı zehirli bitkiler ve ilaçlar evcil hayvanınızın karaciğerini önemli ölçüde etkilemektedir. Bu durumda hayvanınızın dokuları zamanla sararır. Kardiyovasküler ve solunum sistemini etkileyen toksinler mukut membranlarında mavi renge dönüşerek zehirlenmenin ciddi boyutunu ortaya çıkarır.

Yüzde meydana gelen şişlik varsa şiş oluşumunu fark ettiğiniz anda veteriner hekiminize başvurmanız önerilir. Özellikle yılan ya da böcek tarafından ısırılan köpeklerde şişkinlik yaygın şekilde görülür. Uzman veteriner hekiminizle danışarak köpeğinizi güvenli alanlarda tutmanız sağlıklı gelişimi için oldukça önemlidir. Köpeklerde kene zehirlenmesi köpeğiniz için oldukça ciddi hayati tehlike oluşturan bir durumdur. Köpeklerin kendini zehirlemesi halinde de evcil hayvanınızı acilen veteriner hekiminize muayene ettirmelisiniz. Genellikle Ixodes holocyclus cinsi olan kene tarafından ısırılan köpekte görülen bu zehirlenmeye neden olan keneler, köpeklerde felç eden toksini salgılarlar.

Köpeklerde Nöbet Geçirme veya Kas Spazmı

Nöbet geçirme veya kas spazmı köpek zehirlenmesine neden olan faktörlerin başında gelir. Evcil hayvanınızın zehirlenmesine neden olan pek çok toksin köpeğinizin merkezi sinir ve kas sistemi üzerinde oldukça etkilidir. Bu etki mekanizması sonucu köpeğiniz nöbet geçirerek kaslarında seyirme oluşur. Epilepsi gibi bir hastalık teşhisi konulmadığı için bu nöbet sıra dışı bir belirti olarak ortaya çıkar. Köpek zehirlenmesi sırasında nöbet geçirme veya kas spazımı oluşması halinde de zaman kaybetmeden hemen veteriner hekiminize başvurmalısınız.

Ayrıca Bakınız: Köpekler Tuvaletini Ne Kadar Tutabilir?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.