Lenfomaların sınıflandırılması öncelikle ilk tutulum yaptıkları organlara göredir. Bu sınıflandırma ise şu şekildedir:
Multisentrik Lenfoma: Birincil lenfoid organları lenf yumruları, karaciğer, dalak, gibi bölgelerde başlar. Bu tedavi edilmez ise kemik iliği ve sinir sistemi gibi farklı bölgelerde de çok hızlı bir şekilde tutan, hayati tehdit oluşturan, insanlardaki non – Hodgkin's lenfomaya benzeyen bir şeklidir. Klinik olarak en fazla karşılaşılan ve lenfoma denildiği zaman akla gelen, aynı zamanda protokolleri en belirgin olan lenfoma türüdür.
Gastrointestinal Lenfoma: Kedilerde daha sık görülse de köpeklerde de fazlaca görülen bir rahatsızlıktır. Mide, bağırsaklar, karaciğer ve bu organların savunmasında görevli olan lenf yumrularında meydana gelen bu malignite, teşhisi oldukça zordur. Bunun yanı sıra tedavi ve sağ kalım konusunda multisentrik lenfomaya kıyasla daha başarılı bir lenfoma formudur.
Mediastinal Lenfoma: Göğüs boşluğu içinde timüs olarak isimlendirilen bezden başlayan ve solunumu güçleştirdiği için klinik olarak daha şiddetli belirtiler meydana gelen bir lenfoma çeşididir. Mediastinal lenfomalarda artan kalsiyum seviyeleri histopatolojik olarak bir T lenfoma ile karşı karşıya kalındığını belli ettiği için önemlidir. Lenfomanın bu formu, thymic lenfoma olarak da isimlendirilir.
Kutanöz Lenfoma: Deride meydana gelen bu lenfoma formu, klinik olarak en çok yanlış teşhis konulan bir formdur. Kutanöz lenfoma çeşidinin histopatolojisi T hücre orjinli ise hastalığı yenme şansı oldukça azdır. Bu gibi durumlarda ise kemotepari protokolleri değişiklik gösterir.
Akut Lenfoblastik Lenfoma: Bu, hastalığın kemik iliğinde başladığını gösterir ve teşhis etmek için kesinlikle kemik iliği örneğinin alınması gerekir.
Köpekte şişmiş lenf yumrularının semptomları şu şekildedir:
Kusma,
Öksürme,
Ateş yükselmesi,
Letarji,
İştahsızlık durumu,
Genişleyen karın lenf yumrularının şiştiğini gösteren belirtiler arasında yer alır. Şişmiş lenf yumruları bazı zamanlarda evde evcil hayvan sahipleri tarafından da tespit edilebilen bir rahatsızlıktır. Köpeğinizi okşadığınız zaman yukarıda verilen belirtilerden herhangi birine ya da birkaçına rastladıysanız, bu şişmiş lenf yumrusu olabilir. Bu gibi durumlarda ise veteriner hekiminize başvurmanız gerekir. Çoğu zaman özellikle lenf yumruları az büyümüşlerse, köpeğinizin şişmiş lenf yumrularına ek olarak bir belirti görülmez.
Köpeklerde Şişmiş Lenf Yumrularına Yatkın Olan Irklar
Lenf yumrularının şişmesi probleminin yaygın olduğu ırklar arasında Golden Retriever, Boxer, Doberman, Rottweiler gibi köpek ırkları bulunmaktadır. Bu köpekler de lenfosarkom geliştirmeye oldukça eğilimli olan köpek ırklarıdır. Küçük köpek ırkları, diş hastalıklarına karşı oldukça hassastırlar. Enfekte diş ve diş etleri meydana geldiği zaman genel olarak genişlemiş submandibular lenf düğümlerine sahiptir. Çoğu zaman köpeğin yaşam tarzı da lenf yumrularının büyümesine sebep olan bazı hastalıklara eğilimlerinin göstergesidir. Mesela bir av köpeği ya da ormanda zaman geçiren bir köpeğin Lyme hastalığı ya da ehrlichiosis gibi kene kaynaklı olan hastalıklara yatkınlığı oldukça fazladır. Aynı zamanda mantar, bakteriyel ya da paraziter bir hastalığa yakalanma ihtimali de birçok köpekten daha fazladır. Bu pek çok rahatsızlık, lenf yumrularının şişmesini tetikler.
Köpeklerde Şişmiş Lenf Yumruları Teşhisi
Köpeklerde büyüyen lenf yumrularının tespiti için veteriner hekim tarafından fiziksel muayene gerekmektedir. Veteriner hekim tarafından şişmiş lenf yumruları bulunur ve bu yumrulardan bir örnek alınır. Örnek almak için şu yöntemler kullanılabilir:
İİA: İnce iğne aspiratı yani İİA, mikroskop altında incelenebilen hücreleri toplamak adına bir şırınga ve iğrenin kullanıldığı yöntemdir. Veteriner hekim, bu hücreleri incelemek adına numuneyi analiz etmek için harici laboratuvara gönderecektir.
Biyopsi: Veteriner hekim, İİA yöntemi yerine genel olarak köpeğe anestezi uygulayarak biyopsi yapmaya karar verir. Bu yöntemde ise bir histopatolog, detaylı teşhis için büyük bir lenf dokusundan parça alınır. Genellikle histopatologun teşhis süresi 7 – 10 gün arasındadır.
Köpeklerde Şişen Lenf Yumrularının Tedavisi
Köpeklerde Şişen Lenf Yumruları Nasıl Tedavi Edilir?
Özellikle köpeklerde şişmiş lenf yumrularının tedavileri için ilk olarak lenf yumrularının oluşma nedenlerinin incelenmesi gerekir. Çünkü şişen lenf yumrularının tedavisi, altında yatan neden ile oldukça ilişkilidir. Bazen veteriner hekiminiz, patologdan kesin bir teşhis almadan bile tedavi için hazırlıklara başlar. Tedavi için şunlar kullanılabilir:
Antibiyotikler,
Mantarı önleyiciler,
Anti – inflamatuarlar,
Steroidler,
Ameliyat,
Eğer ki kanser doğrulanırsa kemoterapi de tedavi seçenekleri arasında yer alabilir.
Şişmiş lenf yumrularının iyileşmesi, şişen lenf düğümlerinin sebebine bağlıdır. Tanı lenfosarkom ya da lenf sistemi kanseri ise steroidler ve kemoterapi uygulanması sonucu iyileşme beklenir. Fakat bu hastalık genellikle iyileştikten sonra tekrar eder. Kene kaynaklı olan pek çok hastalık da bir tur antibiyotik sonrası kontrol edilir fakat belirtilerin tekrar etmesi olasıdır. Köpeğin tekrar eden hastalık belirtileri ya da şişen lenf yumruları sebebi ile takip ederek izlemek oldukça önemlidir. Bunları fark ederseniz hemen veteriner hekiminize danışmalısınız.
Lenfoma Hastalığı için Kemoterapi Nasıl Uygulanır?
Lenfoma hastalığı için kemoterapi damar yolu kullanılarak ilaç uygulaması yapılır. Genel olarak haftada bir kere kliniğe gelmeniz gerekir. Tüm işlemler ise 2 – 3 saat sürer.
Evcil hayvanlar hakkında ırk bilgileri ile ücretsiz olarak, sahiplendirme ilanlarına yer veririz. Satış yapan yerlerin, 5199 sayılı Kanuna dayalı olarak GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK BAKANLIĞI Ruhsat ve Kontrollerine tabi olması gerekiyor. petyasam.com olarak "hayvan satışı, üretimi, aracılık, bulundurma veya komisyonculuk" yapmamaktayız. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun, 14. Madde L Bendi ve 22.10.2014 tarihli 367 sayılı Tarım ve Orman Bakanlığı 4. Bölge İzmir Şube Müdürlüğü'nün yazısı gereği Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro, American Bully ve American Staffordshire Terrier ile bu ırkların melezlerinin sitemizde satışı, sahiplendirilmesi, sergilenmesi, reklamı, takası veya hediye edilmesi yasaktır. petyasam.com sitesinde kullanıcılar tarafından sağlanan her türlü ilan, bilgi, içerik ve görselin gerçekliği, orijinalliği, güvenliği, doğruluğu ve belge bulundurma zorunluluğuna ilişkin sorumluluk bu içerikleri giren kullanıcıya ait olup, petyasam.com bu hususlarla ilgili herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.