İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde Kanser Belirtileri Nelerdir?

PET BİLGİ

By melissa1 | 14-09-2022

Köpeklerde Kanser Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde kanser belirtileri şunlardır:

Köpeklerin vücudunda görülen şişlikler,  nedensiz iyileşmeyen yaralar, köpeklerin vücudunun herhangi bir yerinde kanama başlaması, yemek yerken zorlanma,  topallama, hareket etmede zorlanma

Köpeklerde Kanser 

Köpeklerde kanser evcil hayvanlar üzerinde etkili olan pek çok belirti sonucu oluşabilir. Bu belirtileri fark eder etmez vakit kaybetmeden alanında uzman bir veteriner hekime başvurarak köpeğinizin hayatını kurtarabilirsiniz. İlk evcilleşen hayvanlardan olan köpekler evcilleştirildiği günden itibaren insanoğlunun en sadık dostlarından biri haline gelmiştir. Bu durum harika olsa da değişen yaşam koşulları ile birlikte köpeklerin yaşam koşulları değişkenlik göstermektedir. Bu durumun olumsuz yansımalarının başında köpeklerde görülen kanser artışı gelmektedir. Köpeklerin yaşam alanının kırsal alanlardan şehir hayatına, apartman dairelerine taşınmış olması, artan kanser vakalarını doğrudan etkilemektedir. Köpeklerde hareketsizlik, obezite, sigara içilmesi gibi pek çok etken yoğun koruyuculu, kalitesiz, tatlandırıcı, renklendirici köpek mamaları ile beslenmeleri de köpeklerde kanser hastalığına neden olmaktadır. Yukarıda belirtilen köpeklerde görülen kanser belirtileri ve oluşum süreçleri şu şekildedir:

Köpeklerin Vücudunda Görülen Şişlikler

Köpeklerin vücudunda görülen şişlikler kansere işaret eden önemli bir etkendir. Köpek sahipleri evcil hayvanların vücudunda herhangi bir yerinde şişlik görmesi halinde zaman zaman köpeklerinin kanser olabileceğinden şüphelenmez.  Oysaki büyümeseler bile köpeğinizin vücudunda görülen küçük şişlikler dahi kanser belirtisi oluşturabilir.

Köpeklerin Vücudunda Kanama Görülmesi

Köpeklerin vücudunun herhangi bir yerinde kanama başlaması evcil hayvanınızın kanser olduğunu gösteren önemli bir belirtidir. Köpeklerin burnundan anüsten, kulaklardan kısacası vücut deliklerinin herhangi bir yerinden kan gelmesi, nedensiz kanamaların oluşması köpeklerde kanser belirtileri, etkilerini ortaya çıkarır.

Köpeklerde Nedensiz İyileşmeyen Yaralar

Köpeklerde nedensiz iyileşmeyen yaralar tüm tedavi yöntemleri uygulandığı halde geçmeyen nitelikteki yaralardır. İyileşmeyen, nedensiz ortaya çıkan yaralar zamanla cilt kanseri gibi hayati risk taşıyan hastalıklarla sonuçlanabilir.

Köpeklerde Topallama ve Hareket Etmede Zorlanma

Köpeklerde topallama ve hareket etmede zorlanma sık görülen kanser türlerindendir. Kemik kanserinin köpeklerde topallamaya yol açtığı bilinmektedir. Köpeğiniz herhangi bir darbe almasa bile topallamaya başladığını fark ettiğinizde muhakkak veteriner bir hekime başvurmanız tavsiye edilir.

Köpeklerde Yemek Yerken Zorlanma

Köpeklerde yemek yerken zorlanma köpeğinizin ağız içi tümör ve çeşitli kanser türlerine yakalanma riskini artırır. Evcil hayvanınızın ağzında oluşan tümörler yemek yemesini zorlaştırarak yutkunmada güçlük yaşamasına neden olur. Köpeklerde görülen kanser belirtilerinden biri de yemek yerken zorlanmadır. Köpeğinizin iştahı kesildi ise muhakkak uzman bir veteriner hekimden yardım almalısınız.

Köpeğinizi Düzenli Olarak Muayene Ettirin!

Köpeğinizi düzenli olarak muayene ettirme önemli kanser belirtilerindendir. Aklınızdaki soru işaretlerinden kurtulup endişeye yer vermemek için köpeğinizi düzenli olarak muayene ettirmeniz önerilir. Pek çok hastalıkta ortak olarak ortaya çıkabilen belirtilerden bazıları şunlardır:

  • Halsizlik
  • İştahsızlık
  • Kilo kaybı
  • Tüylerde değişim

Köpeğiniz kanser olmasa bile yukarıda belirtilen tüm belirtiler başka hastalıkların habercisi olabilmektedir.

Köpeklerdeki Kanser Tedavileri Başarılı mı?

Köpeklerde kanser tedavisinin başarısı erken tanı ve tedavi yöntemlerine bağlıdır. Tüm kanser türleri vücut yüzeyinde tümör kitlesi şeklinde oluşmayabilir. Kitlesel olanlar erken fark edilme sonucunda muayene edilerek tespit edilir. Kötü huylu tümörler organlarda tümörün lokalizasyonuna bağlı olan semptomlar şeklinde ortaya çıkar. Tıkanma, kanama, ishal, kusma genellikle mide, ince kalın bağırsakta görülen, koordinasyon bozukluğu gibi kendini gösterir. Nörolojik semptomlar sonucunda genellikle böbrek ve sidik kesesi tümörlerinde hipoglisemi, endokrinolojik bozukluklar gibi pek çok hastalık kanser hastalığının belirtisi olabilir. Bazı hastalıklar spesifik kanser semptomlarına sebep olduğu için vücudun neresinden geliştiğini belirlemeniz güçtür.

Parano plastik bozukluk olarak adlandırılan bu semptomlar genelde hastanın enerji ve metabolizmasında çeşitli değişikliklere sebep olabilir. Tümörün lokalize olduğu yerden uzakta görülen parano plastik bozukluk semptomları, vücut ısısında düşme, kilo kaybı, kas zayıflığı, iştah kaybı, nöbetler, ishal, tüy dökümü, deride kepeklenme, artrit gibi çeşitli semptomlar sonucunda oluşur. Bekle ve gör metodu ile tanıya varmaya bu tür kanserlerde başvurulmamalıdır. Tanı koymak için tümörün yeterince büyümesini beklemek hastalığın ileri safhaya gelmesine neden olabilir. Bu durumda evcil hayvanların tedaviye yanıt vermesi gecikebilir. Laboratuvar, test ve radyolojik muayene gibi pek çok diagnostik teknikler hastalığın erken teşhis edilmesine yardım eder. Tedavi başarısı ve uzun dönemli pronozu pek çok olumlu etkiye sahiptir.

Köpeklerin Yaygın Kanserleri

Köpeklerin yaygın kanserleri şunlardır:

Deri kanseri, meme tümörleri, lenfoma, ağız tümörleri, kemik kanseri

Köpeklerde görülen yotal kanserlerin % 58’i deri kanserlerinden oluşur. En çok görülen kanser tiplerinden olan deri neoplasması mast hücre tümörü olarak adlandırılır. Tüm deri tümörlerinin % 20'si masto sitoumadır. Mask hücreler bağ doku hücreleri olup antiko aguant heparin sekresyonu ve kan damarlarının geçirgenliği kontrol edilerek ödemden sorumlu, olan yangıda etkili olan histamin sekresyonu oluştururlar. Mastositomlar orta yaşlı ve yaşlı köpeklerde sıklıkça görülür. Köpeklerde kanser belirtileri mast hücreleri orijin ve kromozom Protoonkojenik gibi dişli anormalliklerle ortaya çıkar. Mast hücreleri aktif alerjik reaksiyonlara meyilli olup özel alerjene karşı antikor üretir.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Kabız Niçin Olur?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.