İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde Kalp Kurdu Hastalığı Nasıl Önlenir?

PET BİLGİ

By melissa1 | 23-06-2022

Köpeklerde Kalp Kurdu Hastalığı Nasıl Önlenir?

Köpeklerde kalp kurdu hastalığı erken teşhis konulmazsa hayati tehlike taşıyan yaygın köpek hastalıklardan biridir. Bu duruma yol açan; pire,tenya, solucan, kurtlar… Dirofilaria immitis virüsü köpeklerde kan parazitine neden olarak hastalığa yakalanmasına neden olur.  4-7 yaş aralığındaki  yetişkin köpeklere enfekte olması daha yüksektir. Parazitin kalp ve damarlara nüfuz ettiğinde köpeklerde kalp kurdu belirtileri de görülmeye başlar.

Köpeklerde Kalp Kurdu Hastalığı Gelişimi

 Sivrisinek ısırığıyla yayılan bu hastalığın gelişim döngüsü uzun ve karmaşıktır. Yaz aylarında aşırı sıcakta daha da artan hastalığın en çokta dişi bir sivrisineğin ısırmasıyla virüs kanla enfekte olarak kuluçka süresini başlatır. Kurtlar kan yoluyla taşınarak kalbe giden damarlara ve diğer organlara yayılırak bağışıklık sistemini zayıflatmaya başlar. 

Köpeklerde kalp kurdu erken teşhis etmek mümkün. Özellikle hastalığa yakalanan köpek ilk birkaç ay belirti göstermez. Düzenli veteriner kontrolleri ile belirti göstermeden hastalığın tedavisinin daha kesin ve kısa sürmesini sağlamış olursunuz.

Köpeklerde Kalp Kurdu Belirtileri ve Riskleri

Enfekte olan köpek bir süre sonra belirtilerini yavaş yavaş göstermeye başlar.  Nefes almada güçlük, öksürük, denge kaybı, halsizlik, sürekli uyku isteği ve agresif hareketler görülmeye başlanır. Bunların yanı sıra daha da ilerlerse; kalp ve akciğer yetmezliği, solunum yolu rahatsızlıkları, soluk dişler, koyu renk idrar, bayılma ve taşikardi gibi ağır hastalıklara yol açar

 Egzersiz yapma isteğinin olmaması, hastalığın hayat tehlikesinin artmasına parazitlerin sayısı ve köpeğin vücuduna ne kadar zamanda yerleştiği, diğer organlara verdiği zararı etkiler. Hastalığı geç teşhisine bağlı olarak vücutta su birikmesine ve köpekte ödeme neden olur. Patilerde ve karın bölgesinde şişlikler görülür. Larva halindeki kurtlar ise kan damarlarına yerleşerek diğer organların işleyişini bozar.

Köpeklerde Kalp Kurdu Hastalığı Bulaşıcı mı?

Sivrisinek ısırmasıyla bulaşan hastalığa yakalanan bir köpek diğerlerine bulaştırmaz. Sadece ısırık yoluyla enfekte olur. Ancak bu diğer köpeklerinde yakalanmayacağı anlamına gelmemeli. Evde beslenen köpekler bile risk altında. Sivrisinekler yaz ayından çok yaygın olmasından kaynaklı lütfen köpeğinizin düzenli veteriner kontrollerini aksatmayın.

Köpeklerde Kalp Kurdu Hastalığının Önlenmesi

Sineklerin yaygın  olduğu bir bölgede yaşıyorsanız bu hastalığa yakalanma riski altındadır.. Sıcak, nemli bölgeleri seven sinekler özellikle bu dikkat edilmesi gereken bölgelerdir. Öncelikle köpeğinizin aşıları tam olmalı. Senede bir defa köpeklerin kalp kurdu testi yaptırması gerekiyor. Eğer yavru köpek sahibisiyseniz kalp kurdu testini 10 aylıktan itibaren yılda bir kez yaptırmalısınız. Köpeklerin yıllık veteriner kontrolleri ile tüm parazitsel hastalıkların önüne daha erken geçebilecek erken teşhis imkanı sunar. Amaç enfeksiyonu erkenden tespit etmek ve tedavinin daha etkili olmasını sağlamaktır.

Veteriner hekimler, parazit hastalıklarına karşı kan testi, bağırsak solucanları için dışkı testi önermektedir. Harekete geçmek için köpeğinizin belirti göstermesini beklemeyin. Rutin kontroller bu hastalıklar için önleyici bir yoldur. Kalp kurdu tedavisi uzun ve zor. İlaç tedavileri ile desteklenir. Ancak ilaçların yan etkileri köpekte yan etkilere maruz bırakır.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.