İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde Parazit Belirtileri: Yavru Köpekte Parazit Olur mu?

PET BİLGİ

By melissa1 | 26-08-2021

Köpeklerde Parazit Belirtileri: Yavru Köpekte Parazit Olur mu?

Köpeklerde parazit çok hassas ve kontrol edilmesi gereken bir durumdur. Bir çok evcil hayvanlarımız yaşamları boyunca parazitlerle karşı karşıya gelir ve akıllar da soru işaretleri bırakırlar. Bu parazitlerden bazıları pire, kene ve yuvarlak solucan gibi parazitlerdir. Bu parazitler evcil hayvanlarınızda rahatsızlıklara yol açarlar, kene ve pirelerin tespiti bazen çok kolay olsa da bazen durumun ne olduğunu anlamak oldukça zorlaşır ve iç parazitlere neden olurlar. Bu parazitler evcil hayvanlarınız için bazen ciddi anlamda tahriş edici olabilirler bununla kalmayıp ciddi hastalıklara da neden olur. Bazı zamanlarda durumu hastalığı taşıyıcılık derecesine getirerek göründüğü gibi masum olmayabilirler. Günümüz teknolojisindeki gelişmiş modern ilaçlar geçmişe göre birçok parazitin tedavisini, kontrolünü ve önlenmesine büyük ölçüde yardımcı olarak işlerimizi kolaylaştırır. Parazitler sadece hayvanlarda olabileceği gibi bu parazitlerin hayvanlardan insanlara bulaşanları da vardır. Aynı şekilde insanlara bulaşan hastalıklarda mevcuttur bu yüzden her zaman dikkat edilmelidir.

Köpeklerde parazit :Köpeklerden İnsanlara Parazit Geçer mi?

Bilim insanları parazitleri ''konakçı organizma üzerinde veya içinde yaşayan ve yiyeceğini konakçıdan veya onun pahasına alan bir organizma'' olarak tanımlamışlardır. Evcil hayvan sahibi bireylerin evcil hayvanları adına bilmesi gereken iki ana parazit türü vardır : iç parazitler ve dış parazitler. İç parazitler evcil hayvanlarımızın vücudunda yaşar, çeşitli şekillerde başkalarına geçebilir ve evcil hayvanlarımızın organlarını etkileyerek kötü problemlere yol açabilir. Bu durumlara neden olabilecek belli başlı parazitler; kancalı kurtlar, yuvarlak kurtlar ve tenyalardır.

Köpeklerde Parazit Belirtileri

Evcil hayvanlarımızdaki parazitlerin belirileri bir çok nedene göre değişiklik gösterebilir, bunları  parazitin türüne, yaşadığı  yere ve istilanın yoğunluğuna göre değişiklik gösterebileceği belirlenmiştir. Belirlenen bir çok bağırsak parazitinin yoğunluğu artana kadar herhangi bir belirti göstermediği çıkan araştırmalar sonucu ortaya konmuştur, evcil hayvanlarımız daki parazitler hafif rahatsızlıklara neden olabileceği gibi enfeksiyon, cilt hastalığı, nefes almada zorluk gibi ciddi problemlere neden olmaktadır bu yüzden hastalıklar ilerlemeden müdahale etmek çok önemlidir. İşinizi son ana bırakmamak adına düzenli dışkı muayeneleri, önleyici bakımlar uygulayarak ön tespitte bulunabilir ve önleyebilirsiniz. Dışı muayenesi veterinerinin evcil hayvanınızın dışkısında mikroskopik yumurta ve spor arayarak tespit ettiği bir uygulamadır, bu sayede ön tespit mümkün olur ve evcil hayvanlarınızın sağlıkları riske girmez.

Köpeklerde Dış parazit belirtileri 

Aşırı çiğneme,
Kırmızı ve iltihaplı cilt,
Köpeklerde tüy kaybı,
Köpeğin derisinde kabuklanma ve renk değişikliği,
Köpeğinizin cildinde kuru kat, pullu görünüm,
Köpeğin kulaklarında siyah döküntü, pire veya pire kiri
Köpeğinizde huzursuzluk

Yukarıda belirttiğimiz belirtiler köpeklerde dış parazitlere neden olur. Köpeğin vücuduna girmeden deri üzerine ve tüylerinin arasına yerleşen parazitlerdir. Her parazit türü farklı belirtiler gösteriyor. Fakat ortak belirtileri ile daha hızlı bir tedavi yöntemi yapılır. Bu belirtilerde köpeğinizin derisinde kızarıklık ve sürekli kaşınması ile parazitleri işaret ediyor olabilir. Tüylerinde meydana gelen matlaşmalar  ve deride oluşan renk değişimlerini gözlemlerseniz vakit kaybı olmadan veteriner hekime görünmelisiniz.

Köpeklerde İç parazit belirtileri

Köpekte kanlı ishal, mukuslu ve yahut mukussuz ishal,
Köpeklerde kusma,
Köpeğin aşırı kilo kaybı yaşaması,
Köpeğinizde iştah kaybı,
Karın şişliği,
Aktivitede azalma,
Dışkıda görülen solucan ve tenyalar,
Köpeklerde öksürük,
Köpeklerde nefes almada zorluk.

Bu belirtiler köpeğinizin aşırı zayıflamasına yol açar. Köpek iç paraziti yol açtığı etkenler bakteri ve virüsün sebep olduğu hastalığa karşı dirençsiz bırakır. Evde beslenen köpekler bu parazitlere çok sık yakalanmıyor. Fakat köpeğinizin hijyenine dikkat ettiğiniz sürece onu iç parazitlerden koruyabilirsiniz.

Köpeklerde Parazit Tedavisi: Köpek Paraziti Nasıl Geçer?

Evcil hayvanlarınız parazitleri birçok yolla vücuduna alırlar. Evcil hayvanlardaki pireler genellikle diğer hayvanlardan bulaşırlar bu bulaşmanın bir çok yolu vardır. Kapı ve pencerelerden atlar. Fark etmeden girdiğiniz pireli bir ortamda pantolonunuz veya çoraplarınızın içine saklanarak sizinle gittiğiniz yerlere gelebilirler. Keneler ise nasıl biz insanlar yeşillik ortamlarda fark etmeden vücudumuza alabiliyorsak onlarda aynı şekilde vücutlarına alır. Bağırsak parazitini ise başka hayvanların yumurtalarından, dışkılarının karıştığı topraklardan ve yediği içtiği yiyeceklerden kapma eyleminde bulunabilirler.

Evcil hayvanınız birer yavruyu annesinden süt emerken veya da annesinin rahminde bu paraziti kapmış olarak dünyaya gelebilirler. Evcil hayvanınız bir pire yediğinde bu tenyalara dönüşebilir aynı zamanda bir sivrisinek soktuğunda da kalp kurduna neden olur. Bu yüzden hayvanlarımızı beslerken ve gezdirirken onların sağlıkları için oldukça dikkat etmeliyiz.

Köpeklerde Parazit Teşhisi: Köpeğinizde Parazit Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Evcil hayvanınızın kanlı ishal, kilo kaybı, kusma gibi belirtileri var ve siz iç parazitten şüpheleniyorsanız evcil hayvanınızı bir veterinere götürerek parazitin ne olduğuna dair bilgi alabilirsiniz. Bahsettiğimiz parazitlerin hepsine çözü olabilecek tek bir ilaç mevcut değil. Bu yüzden veterinerin paraziti belirlemeli ve bu yönde size bir ilaç vermelidir. Bu yöntem köpeğiniz için en doğrusu olur. Dışkı testinde veterinerin mevcut parazitleri bulup çözüm yolu önerebileceği gibi ne yazık ki bazen dışkı testi durumu saptamada yeterli olmaz. Bu gibi durumlar için kan testi de yapılır bu sayede daha güvenilir ve doğru bir sonuç ortaya çıkmış olur ve veterinerin parazite iyi gelecek ilacı size yazar.

Evcil hayvanınız parazit durumuna kolay atlayabileceği gibi zor durumlarda meydana gelir. Böylesine şiddetli parazit durumlarında dehidrasyon, anemi ve ikincil enfeksiyon oluşumu sağlanır. Bu durumda veterinerin gerekli tedavide bulunacaktır.

Köpeklerde Pire Sorunu

Pireler evcil hayvanlarınızın ve sizin günümüzü kabusa çeviri. Her zaman pire kelimesinden korkmuşumdur çünkü oldukça hızlı zıplayabilen ve kaçabilen hayvanlardır. Pireler ilk olarak dünyaya yumurta olarak gelirler. Daha sonra birer larvaya dönüşür. Sonrada pupa adı verdiğimiz evrelerine gelir ve en son üreyerek kan emen şeyler haline gelerek hayatlarımızı zorlaştırır. Pireler ne yazık ki kaşıntıya neden olurlar. Bu kaşıntı pire alerjisi anlamına gelen dermatitine yol açabilmektedirler. Az önce pire yemenin tenyalara neden olabileceğini söylemiştik. Bunun nedeni pirelerin birer tenya yumurtası taşıyıcıları olmasıdır. Evcil hayvanınızın bu yemesi sonucu tenya bataklığına ne yazık ki düşebilirsiniz. Evcil hayvanınızda yoğun bir pire varlığı da anemiye neden olabilmektedir. Pirelerin insanlara da bulaşabileceğini söylerken aslında onları sadece ısırabileceğini söylemekte lazım. Yani pireler evcil hayvanlarınızla birlikte yaşar. Fakat sizin vücudunuzda yaşayamaz ama ısırıklarıyla sizi tedirgin ve mutsuz eder.

Köpeklerde Keneler

Keneleri az çok kendinizden de bilirsiniz çünkü evcil hayvanınızda dikkat ettiğiniz gibi kendinizdede dikkat etmeniz gerekir. Biz insanlar kene olabilecek ortamlarda giysiler giyerek korunurken evcil hayvanlarımızın böyle bir seçeneği olmadığı için keneye karşı korunma olanakları ne yazık ki düşük. Kenelerin tespiti köpeklerde biraz zaman alabilir ve bu keneler zamanla hastalıklara yol açabilmektedir bu hastalıklar. Lyme hastalığı, rocky mountain benekli ateşi, anaplazmoz, babesiosis, bartonelloz ve ehrlichiosis isimli hastalıklardır. Bazı keneler evcil hayvanlarında kene felci dediğimiz hastalıklara yol açabilirler ve evcil hayvanınızda felç başlar bu durum arka taraflar dan başlayıp ön taraflara doğru ilerler bu durumun yanında evcil hayvanınızın solunumunu  sağlayan kaslar felç olursa ne yazık ki durum ölüme kadar gidebilmektedir fakat keneyi bulur ve çıkarırsanız köpeğinizdeki felç geçme yönünde seyredecektir.

Köpeklerde Kulak akarları

Kulak akarı dediğimiz şeyler evcil hayvanınızın kulaklarında meydana gelir. Onu enfekte ederler bu durumda siyah döküntülere neden olabilmektedir. Bu akarları kapmak ve bulaştırmak oldukça basittir. Köpeklerinizin kulağından kahve telvesi gibi görünen akıntılar meydana gelir.

Köpeklerde Kancalı kurt

Bu bir bağırsak parazitidir. Köpeklerde yaygındır. Belirtileri arasında iştahsızlık, ishal, anemi, kilo kaybı veya kilo alımına neden olur. Ayrıca hamam böceği gibi diğer enfekte hayvanlardan kolaylıkla bulaşırlar.

Köpeklerde Kırbaç kurdu

Bu türde bir bağırsak parazitidir ve ortamdaki dışkılardan evcil hayvanınıza bulaşması olasıdır. Hafif bir enfeksiyonda bir belirti göstermemektedir. Ama durum ağırlaşmaya başlayınca ishal, anemi, kilo kaybı gibi belirtiler gösterebilmektedir.

Köpeklerde Yuvarlak solucanlar

Yuvarlak solucanlarda evcil hayvanınızda oluşacak bir bağırsak parazitidir. Köpeğinizin yediği yemeklerin vitaminlerini emerek köpeğiniz için yiyeceği faydasız hale getirirler. Belirtileri arasında kilo kaybı, ishal ve göbek göbeği görülür.

Gördüğünüz üzere parazitlerin belirtileri birbirlerine benzerdir. Bu yüzden bir belirtiye rastladığında mutlaka veterinerinize danışın.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.