By melissa1 | 26-08-2022
Köpeklerde iştahsızlık sebepleri hem hastalık hem de diş eti sorunlarından kaynaklanabilir. Özellikle yavru köpeklerin iştahsız olması çok ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir. Uzman veterinerlerin anoreksi olarak adlandırdığı iştahsızlık sorunu, genellikle bir hastalık belirtisi olarak ortaya çıkar. Bu yüzden iştahsız olan köpeğiniz aslında başka bir hastalık yüzünden bu belirtiyi göstermektedir. Köpeğin uzun süre boyunca yemek yememesi ve mamalarını beğenmemesi sağlık sorunlarından kaynaklanıyor olabilir. Bu yüzden köpeklerde iştahsızlık nedenleri konusunda kapsamlı bir tanı ve tedavi yöntemi uygulanmalıdır.
Köpeklerde iştahsızlık sorunu, veterinerlik biliminde anoreksi olarak adlandırılır. Anoreksi olan köpekler, esasında doğrudan hasta olmak yerine başka bir hastalığın belirtisini yaşıyor olabilir. Bu tür durumlarda köpeklerde iştahsızlığa yol açan sebep, kısa süreli bir stres ya da çok ciddi sağlık sorunlarından kaynaklanıyor olabilir. Bu süreçte köpek sahiplerinin evcil hayvanlarının yeme içme alışkanlıklarını yakından takip etmesi gerekir.
Köpeğin mamasını beğenmemesi ve uzun süredir yemek yememesi ciddi bir sağlık sorununa işaret ediyor olabilir. Genellikle mide rahatsızlıkları ve bağışıklığı düşüren hastalıklar tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de iştahsızlık yaratabilir. Öte yandan stres kaynaklı köpeklerde iştahsızlık ve yemekten kaçma problemleri görülebilir. Her zamankinden daha az yemek yiyen veya hiç mama yemeyen köpekler, 24 saat sonra kendi alışkanlıklarına dönmüyorsa sıkıntı olabilir.
Köpekte iştahsızlık semptomları her türde ve cinste farklılık gösterebilir. Köpeğiniz geçici olarak iştahsızlık yaşamıyorsa yani 24 saatten daha uzun süredir mama yemediyse bazı semptomlar ortaya çıkar. Köpekler bazı hastalıklardan dolayı yemek yemedikçe sağlık durumunda ciddi problemler görülebilir. Kapsamlı muayene yapılmadan önce köpeklerde iştahsızlık olup olmadığını anlamak için şu belirtilere dikkat etmekte fayda vardır:
Görüldüğü üzere köpeklerde iştahsızlık sorunu yaratan bazı göstergeler vardır. Eğer köpeğinizde son dönemde bu tür yeme bozuklukları fark ettiyseniz köpeğinizin hareketlerini yakından takip edebilirsiniz. Çoğunlukla köpeklerde zaman zaman ortaya çıkan mamalara karşı ilgisizlik en fazla 24 saat sürer. Bu sebeple 1-2 gün süren iştahsızlık durumlarında köpeğinizin bir an önce muayene olmasını sağlamanız gerekir.
Yavru köpeklerde mama reddi ise daha kritik sağlık sorunlarına yol açabilir. Yavruluk döneminde köpeğin son derece kaliteli mamalar ile günlük ihtiyacı olan besini eksiksiz biçimde alması gerekir. Sağlıklı ve dengeli beslenmesi gereken yavru köpeklerde mamaya karşı ilgisizlik olması çok daha büyük problemler yaratabilir. Yavru köpeklerde iştahsızlık genellikle eve ilk geldikleri dönemde ortaya çıkar. Çevresel değişim yüzünden yavru köpekler strese girebilir ve bir süreliğine mama yemeyi reddedip aç kalabilir. Her köpeğin yavruluk döneminde yaşadığı travma ve stres farklı olduğu için iştahsızlık nedenleri farklılık gösterebilir.
Köpeklerde iştahsızlık sebepleri arasında hastalıklar veya aşının yan etkileri olabilir. Köpekte iştah azalmasının en yaygın sorunları bazı iç organ hastalıklarından kaynaklanır. Özellikle iştahsızlığın yanında farklı semptomlar ve şikayetler gösteren köpeklerde hastalık riski üzerinde durulur. Köpeğin iştahını kesen temel hastalıklardan bazıları şunlardır:
Bunun yanı sıra diş ve diş eti sorunları da köpekleri mamalardan uzaklaştıran nedenler arasında yer alır. Köpekler yeme konusunda istekli olsalar bile bir türlü mama yemiyorsa, diş eti sağlıkları bozulmuş olabilir. Diş ağrıları yüzünden köpeklerin mamaya karşı ilgisiz tutumda oldukları bilinir. Köpeklerde iştahsızlık sebepleri uzman veteriner hekimler tarafından incelenip tanı ve tedavi yöntemlerinde kullanılır.
Aşı olmak da yavru köpekler başta olmak üzere yetişkin köpeklerde de iştahsızlık sorunu yaratabilir. Normal koşullarda sağlıklı beslenen köpeğiniz aşı olduktan sonra geçici süreliğine yeme içmeden kesilebilir. Aşı, köpeklerde hafif yan etkiler arasında iştahsızlığa neden olabilir. Uzun yolculuklar ve çevre değişimi köpeklerde iştahsızlık yapar. Köpekler yeni bir eve veya çevreye gittiklerinde stres yaşayabilir. Bu stres ne kadar yüksekse köpekler yemek yemeyi bile arka planda bırakabilir. Köpekler yeni çevreye veya yolculuk koşullarına alıştıkça yeniden iştahı artar ve dengeli biçimde beslenmeye başlayabilir.
Özellikle Köpeklerde iştahsızlık tedavi yöntemleri başında temel hastalıkların tedavi edilmesi gelir. Çünkü köpeklerde iştahsızlık esasında başlı başına bir hastalık olmayıp başka sorunların belirtisidir. Bu bakımdan diğer sorunlar ortadan kalktığı zaman köpekler yeniden eski iştahına kavuşup mama yemeye başlayabilir. Seçici köpekler olarak adlandırılan ve mama seçen köpeklerde iştahsızlık tedavi edilirken ödül mamaları verilir. Bunun dışında yemek saatinden önce köpeği dışarı çıkartıp bir süre fiziksel aktivite yapmak iştahının artması için faydalıdır. Bazı durumlarda mama yemeyi reddeden köpekler için en iyi iştahsızlık tedavisi mamayı değiştirmekten geçer. Uzman veteriner hekimlerin tavsiyelerine uyarak köpeğinizin iştahını arttıracak mamaları seçip ona verebilirsiniz. Köpeklerde iştahsızlık nedenleri bazı testler yapılıp tespit edildikten sonra buna uygun tedavi yöntemleri uygulanabilir.
Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Kanlı İshal Neden Olur?