İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde Kanlı İshal Neden Olur?

PET BİLGİ

By melissa1 | 22-08-2022

Köpeklerde Kanlı İshal Neden Olur?

Köpeklerdeki kanlı ishalin nedeni parvo virüsüdür. Dışkının kanlı olmasına neden olan parvo virüsü köpeklerin sağlığı için büyük tehdit oluşturur. Parvo virüsünün en büyük özelliklerinden biri hızlı bölünmesi ve çok çabuk çoğalmasıdır. Virüsü tehlikeli kılan özelliklerden bir diğer çok uzun aylar boyunca bulaştığı yerde hayatta kalabilmesidir. Bu nedenle köpeğin sağlık durumu üzerinde büyük bir etki yaratır. Köpeklerde kanlı ishal hastalığı meydana gelmemesi için hijyenik ortamlar sağlanmalı ve köpeklerin temas ettiği eşyalar düzenli olarak temizlenmelidir.

Köpeklerde Kanlı İshal Hangi Belirtileri Gösterir?

Köpeklerdeki kanlı ishalin belirtileri dışkılama sıklığının büyük bir artış göstermesidir. Bu süreç içinde dışkılama şekli ishal olarak gerçekleşir. Kanlı ishale neden olan gelişmelerden biri bağırsak mukozasının hasar görmesidir. Bu nedenle ishal kanlı bir hal alır. İshal normalde de kokulu olmasına rağmen kanlı ishal çok daha kötü bir kokuya sahip olur. İshalin yanı sıra en çok görülen belirtiler kusma, iştahın düşmesi, durgunluk, ateş ve kilo kaybıdır. Aynı zamanda hipotermi olarak da bilinen düşük vücut sıcaklığı şikayetini ortaya çıkarır.

Bağırsak mukozası aldığı hasarla birlikte besin ve su emiliminin engellenmesine neden olur. Devam eden süreçte ortaya dehidre ve anemi gibi hastalıklar ortaya çıkar. Kanlı ishalin bazı belirtileri başka hastalıklar ile ortak noktaya sahiptir. Özellikle mide ve bağırsak iltihapları pek çok yönden kanlı ishal ile yanı belirtileri gösterir. Köpekte görülen belirtilerin hangi hastalığa ait olduğunu anlamak için kan testi uygulanır. Bu sayede köpeğin sahip olduğu rahatsızlık ortaya çıkar. Köpeklerde kanlı ishalin belirtileri şu şekillerde kendini gösterir:

  • Hafif ve kanlı bir ishal durumu ilk aşamada ortaya çıkar.
  • İshalde ağır ve kötü bir koku hakimdir.
  • Yüksek ateş, karın ağrısı ve kusma gibi şikayetler ortaya çıkar.
  • Halsizlik ve iştahsızlığa bağlı olarak sıvı kaybı gözlemlenir.

Köpeklerde Kanlı İshal Bulaşır Mı?

Köpeklerde kanlı ishalin bulaşması temas yoluyla mümkündür. Bu temas hastalıklı bir hayvan ile doğrudan temas ile olabileceği gibi hastalıklı hayvanın eşyaları ile de gerçekleşebilir. Aynı zamanda hastalıklı hayvanın kanı, dışkısı, idrarı ya da salyası da kanlı ishal hastalığını geçirir. Kanlı ishale neden olan temastan sonra hastalığa ait enfeksiyonların ortaya çıkması yaklaşık 3 ile 10 gün arasında bir sürede gerçekleşir. Hastalığın kuluçka süresi yaklaşık olarak 10 gün boyunca sürer. Bu süre boyunca hastalık belirtilerini yavaş yavaş göstermeye başlar.

Hastalığın bulaşması için doğrudan bir temasa gerek yoktur. Dolaylı temaslarda da hastalık geçebilir. Örneğin ayakkabıya bulaşan küçük bir parça virüslü dışkı ya da idrar evcil köpekler için hastalığı kapmalarına yeterlidir. Virüs bulunduğu yerde 6 ay kadar uzun bir süre boyunca yaşama özelliğine sahiptir. Mama kabı, ayakkabı ya da giysiler üzerinde de 5 ay kadar yaşar. En uzun süre hayatta kaldığı hayvan dışkısında hayatta kalma süreci 1 yıldır. Bu sürelerde virüslü olan bölge ile teması köpeklerde kanlı ishal hastalığının oluşumunu sağlar.

Köpeklerde Kanlı İshal Nasıl Tedavi Edilir?

Köpeklerdeki kanlı ishalin tedavisi hastalığın gösterdiği etkilere göre yapılır. Parvo virüsü en çok büyük şehirlerde ortaya çıktığı için bu bölgelerde kanlı ishal daha yoğun görülür. Bu nedenle bu bölgede yaşayan evcil köpeklerde hastalığın belirtilerine karşı dikkatli olmak çok önem taşır. Bu tarz erken teşhislerde hastalığın iyileşme oranı %60 ile %70 oranlarında artar.

Köpeklerde kanlı ishale neden olan virüsü ortadan kaldıran herhangi bir virüsün varlığından söz etmek mümkün değildir. Bu nedenle tedavi için virüsü ortadan kaldırmaya uğraşmak yerine vücudun direncini arttırmak çok daha etkili bir yöntemdir. Bu anlamda kanlı ishalin neden olduğu sıvı kaybını gidermek amacı ile köpeğin su içmesi sağlanır. Daha sonra kanlı ishalin sağlayabileceği ikincil enfeksiyonlara karşı antibiyotikler yardımıyla müdahale edilir.

Kanlı ishalin en kötü yanlarından olan sıvı kaybını telafi etmek adına serum desteği de sağlanır. Bu süreçte köpekte kusma gibi şikayetler de ortaya çıkar. Bu nedenle yaşanan protein ve eloktrolit telafisi için de seruma başvurulur. Seruma ek olarak kullanılan vitamin, kan durdurucu ilaç, kusmayı önleyen ilaçlar, mide ilaçları ve kanı durduran ilaçlar sıklıkla tedavi amacıyla kullanılır.

Köpekler Kanlı İshale Karşı Nasıl Korunur?

Köpekleri kanlı ishalden koruma işlemini sağlamak için çeşitli aşılardan yardım alınır. Bu aşı işlemleri için hayati nokta düzenli ve programlı bir şekilde yapılması gerektiğidir. Aşının başarı göstermesi için zamanında yapılması kritik önem taşır. Yavru olduğu dönemden itibaren düzenli olarak aşı yapılan bir köpek kanlı ishale neden olan pek çok hastalıktan korunmuş olur. Köpek aşısı yalnızca yavruyken yapılmaz. Hamilelik dönemindeki köpeklere de doğumda önce aşı yapılması yavrunun sağlıklı olması için son derece önemlidir.

Köpeklerde Kanlı İshal Temizliği Nasıl Yapılır?

Köpeklerdeki kanlı ishalin temizliği sağlıklı bir iyileşme süreci için gereklidir. Hasta köpek kanlı ishale neden olan virüsü 10 gün boyunca atmaya devam eder. 10 günlük virüs atma süreci içinde sağlanan hijyen iyileşme süreci açısından hayati önem taşır. Kullanılabilecek en etkili temizlik ürünü ise çamaşır suyudur. Buna rağmen kanlı ishale neden olan virüs bazı durumlarda çamaşır suyuna karşı bir direnç geliştirir. Böyle durumlarda temizlik için çamaşır suyunu 20 dakika boyunca uygulamak köpeklerde kanlı ishal sorununa karşı etkilidir.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Göz Çapaklanması Neden Olur?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.