By melissa1 | 26-12-2022
Köpeklerin çiftleşmeye hazır olduğunu anlamak için, birçok belirti bulunur. Çiftleşme insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da büyük önem taşır. Köpeklerde çiftleşme için belirli dönemler vardır ve bu dönemlerde yapılan çiftleştirmeler sağlıklı olur.
İster dişi köpeklerde ister erkek köpeklerde zamanından önce çiftleştirme yapılmamalıdır. Küçük yaşta hamile kalan köpekler, gelişim dönemlerini tamamlayamadıkları için sağlıkları açısından tehlike oluşturur.
Dişi köpekler 6. Aydan sonra cinsel olgunluğa erişmektedir. Fakat bu durum onların çiftleşmesi ve doğum yapması olarak algılanmamalıdır. Çünkü bu dönemde gelişim devam eder. Köpekler fiziksel ve ruhsal anlamda olgunluğa erişmeden çiftleştirilmemelidir.
Köpekler çiftleşmeye hazır oldukları zaman, kızgınlık belirtileri gösterir. Kızgınlık belirtisi gösteren köpekler, çiftleşmeye hazır hale gelmiş demektir. Köpeklerde kızgınlık belirtileri şu şekilde sıralanır;
Bu belirtilere sahip olan köpekler, çiftleşmeye hazır hale gelmiştir. Kızgınlık döneminde köpeklerin çiftleşmesine izin verilmeli, fakat sağlıklı bir çiftleşme için her iki köpeğin de muayenesi yapılmalıdır.
Köpeklerde çiftleştirme için, dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunur. Çoğu köpek kızgınlık belirtilerinin başladığı günden sonraki 10 ve 14. Günler arasında çiftleşmeye müsaade eder. Bir dişi köpeğin erkek köpeği kabul etmesi durumunda, gün aşırı olmak şeklinde toplamda 2 veya 3 kez çiftleşme gerçekleşir ve bu durum normal kabul edilir. Fakat bazı köpeklerde kızgınlık belirtileri net bir şekilde belli olmayabilir. Köpeklerdeki en yüksek doğurganlık dönemi için uzman veteriner hekim tarafından, gerekli olan bazı hormon testleri yapılır. Bunun yanı sıra mikroskop altında vajinal örnekler incelenebilir.
Dişi köpeklerin yeni bir ortama ayak uydurması, erkek köpeklere göre daha kolay olur. Bu nedenden dolayı çiftleşmenin gerçekleşeceği ortama dişi köpeğin götürülmesi daha doğru olur. Eğer çiftleşme genç erkek köpeklerle yapılacaksa, dişi köpeğin deneyimli olmasına özen gösterilmesi gerekir.
Çiftleşme esnasında erkek köpek dişi köpeği arkadan düzgünce bağlayarak ön bacaklarıyla vücudunun orta bölümünü kavrar. Hızlı bir şekilde kasılmalar ve boşalma gerçekleşene kadar harekete devam eder. Kasılmalar bittikten sonra, erkek ve dişi köpek 10 dakika ile 30 dakika kadar birbirinden ayrılmaz. Bunun nedeni ise penisin şişmiş bölümüdür. Köpeklerin çiftleşme ile beraber kenetlenmesi durumunda, köpeklerin birbirinden ayrılmaya çalışılması her iki köpeğe de zarar verebilir. Köpekler belirli bir süre sonra kendiliğinden ayrılır.
Köpeklerde çiftleşme sonrası gebeliğin anlaşılması için, bazı belirtilere dikkat edilmesi gerekir. Köpekler çiftleştikten birkaç hafta sonra çok fazla gebelikle alakalı işaret vermeyebilir. Bu dönemde en belirgin özellik köpeğin kilo almış olması olmaktadır.
Köpeklerde hamilelik belirtileri genel olarak 3. Ya da 4. Haftadan itibaren kendisini gösterir. Genellikle ilk belirti tıpkı insanlarda olduğu gibi, sabah bulantılarıdır. Bu dönemde köpekler yorgun, halsiz ve iştahsız olurlar. Normal beslenme oranlarına göre çok daha az yemek yerler. Bazı köpeklerde bu belirtilerle beraber kusma da görülür. Kusması olan köpeklerde, öğünler küçültülmelidir. Bunların yanı sıra gebeliğin ilerleyen dönemlerinde;
Köpeklerde kilo alma ve şişmiş bir karın, hamilelik dışında başka hastalıkların ve durumların da habercisi olabilir. Bu nedenden dolayı bu gibi durumlarla karşılaşıldığı zaman, mutlaka bir veteriner kliniği ziyaret edilmeli ve veterinerlerden destek alınmalıdır.
Köpeklerin çiftleştirilip ya da kısırlaştırılması durumları, sahiplerinin karar vermesi açısından büyük bir önem taşır. Kısırlaştırılan dişi köpekler hem rahim hem de yumurtalık kanserlerinden korunmuş olur. Dişi köpeklerin genç yaşta kısırlaştırılması onları büyük oranda, meme kanserinden de korur.
Kısırlaştırılmayan köpeklerde rahim iltihabı oldukça fazla görülür. Bu hastalığın belirtileri hızlıca kendini gösterir ve tedavi edilmediği durumlarda ölümlerle sonuçlanır. Köpeği kısırlaştırmak hastalığın önlenmesini sağlar fakat bunun için de ideal zamanın beklenmesi gerekir.
İdeal zaman genellikle köpeğin ilk kızgınlığından önceki dönemdir. Eğer bir köpek çiftleştirilmek isteniyorsa en az 2 kızgınlık dönemi geçirmesi gerekir.
Köpeklerde çiftleşme gerçekleşmesi için doğru zamanı beklemek, hem köpeklerin ruhsal sağlığı açısından hem de fiziki sağlığı açısından büyük önem taşır. Bu şekilde gerçekleşen çiftleşmeler ve bu çiftleşmelerden meydana gelecek olan yavrular sağlıklı olur.
Köpeğin çiftleşmesinde köpeklerin boyutu da, en az çiftleşme kadar önemlidir. Dişi köpeklerin kendi ırklarından olan köpeklerle çiftleştirilmesi en sağlıklı durumdur. Küçük ırktan olan dişiler, büyük ırktan olan köpeklerle asla çiftleştirilmemelidir. Bu çiftleşme iki köpek içinde zorlayıcı olur.
Erkek köpek dişi köpekten küçükse bu durumda suni tohumlama yapılabilir. Bunun tam tersi olan durumlarda ise dişi köpeğin sezaryen doğum yapması ihtimal olur.
Tüm bunların yanında çokça dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur da, planlı bir çiftleşmenin söz konusu olmasıdır. Planlı çiftleşmelerde, her iki köpeğin de kapsamlı olarak muayene edilmesi gerekir. Köpeklerde bulaşıcı ya da genetik bir hastalık olup olmadığının bilinmesi yavrular açısından önemlidir. Bu nedenden dolayı tedbir alınması zorunlu hale gelmelidir.
Köpeklerde sık doğum yapmanın zararı, anne köpeği risk altına sokmaktır. Köpekler 6 ayda bir kızgınlığa girer fakat bu durum her kızgınlık döneminde köpeğin doğum yapmasını gerektirmez. Bir dişi köpeğin sağlıklı olması durumunda, hayatı boyunca 3 kez doğum yapması en uygun olandır. Bu sayıdan daha fazla doğum yapan köpekler, genellikle yavrularına bakamaz ve onların ölümüne sebep olur. Ayrıca köpeklerde çiftleşme durumunun çok fazla yaşanması da hem fiziksel hem de psikolojik açıdan köpekler için tehlike arz eder.
Ayrıca Bakınız: Köpekteki Uyuz Nasıl Geçer?