By melissa1 | 04-09-2022
Köpeklerde apse oluşumu, genellikle dış etmenlerden mikrop kapmalarından kaynaklıdır. Bundan dolayı da özellikle dışarıda gezdirilerek tuvalete çıkarılan köpeklerin nereye gittikleri, nereleri kokladıklarına oldukça dikkat edilmesi gereklidir. Köpeklerde apse oluşumu, köpekleri oldukça fazla rahatsız eden durumlar arasında yer alır. Bundan dolayı da köpeklerin herhangi bir yerden mikrop kapmamaları için sahiplerinin oldukça titiz ve dikkatli davranmaya özen göstermeleri gereklidir.
Köpeklerdeki apselerin tedavi edilmesi, 3 farklı şekilde gerçekleştirilir. Çok ciddi ve büyük olmayan apselerin tedavileri genellikle ilaçla ve köpekler ayakta iken yapılır. Mamalarına, sularına karıştırılarak veya doğrudan kendilerine ilaç olarak verilen ilaçlarla tedavileri tamamlanabilir. İkinci yöntem, apselerin ilaçla kurumayacak kadar büyük olması durumunda, köpeklere lokal anestezi uygulamasının yapılması ile beraber hangi bölgede oluşmuşsa apselerin alınmasıdır. Son yöntem ise, köpeklerin vücutlarının içlerinde oluşan apselerin tedavisidir ve bu tedavi genellikle cerrahi işlem uygulamasıyla yapılır. En zorlu olan son yani apse tedavisi diğerlerine göre çok daha uzun sürelidir.
Köpeklerde apse oluşumu belirtileri, genellikle köpeklerin tüylerinin az olduğu bölgelerde kızarıklık ve şişliktir. Bununla beraber, köpeklerin vücutlarının içlerinde olan apseler kendilerini şişliklerle belli ederler. Köpekler tüylü canlılar olmalarından dolayı şişlikleri doğrudan belli olmayabilir. Sahiplerinin mutlaka köpeklerini severken kontrollerini yapmaları ve var olan şişliğin apse olup olmadığı hakkında bilgi sahibi olabilmek için veterinerlerine danışmaları gereklidir.
Köpeklerin vücutlarındaki apselerin patlaması, iç organlarının iltihap kapmalarından dolayı vücutlarında apse oluşması ve oluşan apsenin patlayarak içinde biriken iltihabın köpeklerin vücutlarına yayılmasıdır. Bu yayılma dolayısıyla köpekler rahatsızlık duymaya ve günlük rutinlerini yerine getirememeye başlarlar. Köpeklerin olduklarından garip başlamaya davranmaları durumunda mutlaka bir veteriner hekime danışılması gereklidir.
Köpeklerin deri altı yumruları, apse olarak isimlendirilen ve içinde iltihap barındıran yuvarlaklardır. Bu yuvarlakların köpeklerin vücutlarında olması, sağlıkları için büyük sorunlar teşkil eder. İçinde mikrop barındırmalarından dolayı patlama riski taşıyan apseler, patlayana kadar veya patladıkları sırada müdahale edilmezlerse köpekleri öldürebilirler.
Köpeklere verilen iltihap kurutucular, genellikle hastalıklarına göre veterinerler tarafından uygun görülerek verilir. Bundan dolayı da hepsi için bir genelleme yapılarak belirli ilaçların kullanımı sağlıklı değildir. Köpeklerin vücutlarındaki iltihapların kurutulabilmesi için antibiyotikler kullanılır. İltihabın büyüklüğüne göre, verilecek olan ilaç ve ilacın miktarında değişiklikler olur. Bununla beraber köpeklerin cinsi ve büyüklüğü de kendilerine verilecek ilaç üzerinde etkilidir.
Hayvanların iltihaplı apselerinin patlatılması, genellikle büyükbaş hayvanlarda uygulanan ve vücutlarındaki iltihapların giderilebilmesi amacı ile uygulanan yöntemler arasında yer alır. İnek, dana gibi büyük hayvanların vücutlarında bazen mikrop kaynaklı apseler oluşur. Bu apseler ameliyata gerek duyulmayacak kadar küçük ancak antibiyotik kullanımı ile de geçemeyecek kadar büyük iltihaplar olabilir. Apselerin daha fazla büyümemesi amacı ile, hayvanlara zarar vermeyecek şekilde patlatma işlemi uygulanır. Böylece pek çok hayvanın hayatı apse ameliyatı yapılmadan kurtulmuş olur. Apse patlatmanın uygulanışı, hayvanların cinslerine ve büyüklüklerine göre ise değişiklik gösterir.
Köpeklerin derilerindeki hastalıklar, çoğunlukla dış etkenlerden yani deri iltihaplanmalarından kaynaklanır. Köpeklerde apse oluşumu da bazen deri hastalıkları oluşmasına zemin hazırlayabilir. Bundan dolayı köpeklerin iç ve dış mikroplardan korunmalarına oldukça özen gösterilmesi gereklidir. Köpeklerin deri hastalıkları, bazen de mamalarından ve içtikleri sudan kaynaklanır. Bu durumlarda mama kullanımına dikkat edilmesi ile beraber köpeğin içtiği suyu değiştirmek sorunu çözecektir. Ancak apse oluşumu ve dış mikropların kapılması dolayısıyla deri hastalıklarının görülmesi, daha uzun süreli tedavileri gerektirebilir.
Köpeklerin yüzlerinin şişmesi, genellikle köpeklerin bir alerjik reaksiyona tepki göstermesinden kaynaklanır. Canlıların mama dışında yedikleri bir şeye alerjileri olabilir ve kendilerine iyi gelmemesinden dolayı yüzleri şişebilir. Köpeklerin apseleri genelde yüzlerinde olmaz. Bundan dolayı her yumru veya şişme doğrudan apse olarak değerlendirilmemelidir. Yüz şişmesi tedavisi ise alerji ilaçlarının kullanımı ile yapılır. Köpeklere belirli dozda alerji ilaçlarının verilmesi ile kısa sürede tedavileri tamamlanacaktır.
Köpeklerde lenfoma hastalığı, köpeklerin vücutlarında kanserli hücrelerin olduğu anlamını taşır. Canlıların yakalandıkları kanser türünün lenf düğümleri, iç organlar ve kemik iliğine tutunarak çoğalması ile kansere lefoma ismi verilir. Köpeklerde lenfoma, hangi organdan başlamış olursa olsun hızlı bir şekilde diğerlerine yayılır. Kendisini genellikle lenflerse, eğer farklı bir organa tutunmuşsa da o organda bir apse ile ortaya çıkarır. Böylece sahiplerinin köpeklerde bir hastalık olduğunu fark etmesi kolaylaşır. Özellikle köpeklerin lenf bölgelerinde görülen apselere karşı çok dikkatli olunması ve apseye benzer bir şeyin fark edilmesi ile beraber hemen doktora danışılması önemlidir.
Köpeklerin yaralarına faydalı maddeler, yalnızca antiseptik olarak bilinen yaraların temizlenmesini ve daha fazla mikrop kapmamasını sağlayacak ürünlerdir. Oksijenli su, köpeklerde en çok kullanılan antiseptiklerdir. Bununla beraber, aloe vera özü de yaranın köpeğin canını yakmaması amacı ile kullanılabilir. Ancak bunların dışında herhangi bir ilaç veya mehlem veteriner tarafından verilmemişse köpeğe uygulanması doğru olmayacaktır.
Köpeklerde tentürdiyot kullanımı, veterineri tarafından uygun görüldüğü sürece yapılmalıdır. Köpeklerde apse veya diğer yaralarının temizlenmesi için genellikle oksijenli su kullanımı tavsiye edilir. Ancak özellikle büyük ırklara mensup köpeklerde oksijenli su yerine tentürdiyot kullanımı da uygun görülen durumlar arasındadır. Özellikle antibiyotik içerikli krem kullanan ve açık yarası olan köpekler için, yara temizleme amacı ile tentürdiyot kullanımı daha yaygındır.
Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Kanlı İshal Neden Olur?