İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpekler Tuvaletini Ne Kadar Tutabilir?

PET BİLGİ

By melissa1 | 10-10-2022

Köpekler Tuvaletini Ne Kadar Tutabilir?

Köpeklerin tuvaletini tutma süresi aldıkları eğitimle orantılıdır. Köpeğimizin fizyolojik değişkenliği ne kadar yüksekse, kas yapıları ne kadar gelişmişse tuvaletini o derece uzun süre tutabilir. Bu sebeple tuvaletini tutma süresi yavru köpeklerde daha düşüktür. Hayvanınız tuvaleti geldiğinde dışarı çıkmak ve ihtiyaçlarını gidermek isteyecektir. Köpeğinize kaliteli ve uygun yaşam koşulları sağlamadıysanız evcil hayvanınızın psikolojik ve fizyolojik gelişiminde çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir.

Köpeklerde Tuvalet Tutma Süreleri Nelerdir?

Köpekler tuvalet tutma süreleri şu şekilde kategorize edilmiştir:

Yavru Köpekler

Yavru köpekler diğer köpek gruplarına göre kemik, kas grupları bakımından daha gelişmiştir. Bunun için tuvaletini tutma süreleri de düşüktür. Yavru köpeklerin eğitimi çok başarılı olduğu için henüz üzerlerinde yeterince disiplin kurulamayabilir. Tuvaletini en fazla 4 saate kadar tutabilen yavru köpekler tuvaletini tutmaları gerektiği bilincinde olmadığı için evin herhangi bir bölümüne işeyebilirler. Köpek sahipleri bu alanları gerektiği gibi hijyenik, temiz şekilde saklayarak koku kalmayacak kadar temizlemelidir. Aksi halde yavru köpeklerin eğitimini sağlıklı, doğru, kaliteli, şekilde tamamlayamazsınız. Yavru köpekler yaptıkları bu yanlış hareketi pekiştirerek zamanla davranışa dönüştürebilir.

Yetişkin Köpekler

Yetişkin köpekler 1 yaş ve üzeri yaş grubuna dâhildir.  Belirli olgunla eriştikleri için 8 saate kadar tuvaletlerini tutabilir. 8 saat çok uzun süre olduğu için bu durum köpeğinizin psikolojik ve fizyolojik gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle köpeğinizin 6 saatten fazla tuvaletini tutmasına izin vermemelisiniz.

Yaşlı Köpekler

Yaşlı köpekler kas grupları gevşek, kasları güçsüzleştiği için tuvaletlerini kısa süreli tutarlar. Köpeklerin ırk ve sağlık durumuna göre de köpekler tuvaletini tutma süreleri değişkenlik göstermektedir. Yetişkin köpeklerin iki - altı saat tuvaletini tuttukları gözlemlemiştir.

Köpekler Yalnız Bırakılabilir mi?

Köpeklerin yalnız bırakılması, yapılmaması gereken sakıncası olan davranışlar arasında gösterilir.  Köpeklerin yalnız kaldığı zaman dilimi içerisinde tüm ihtiyaçlarını karşıladığınızdan emin olmalısınız. Köpeğinizin size itaat etmesi aldığı eğitimin kalitesi ile doğru orantılıdır. Köpeğinizin eğitimlerinin başarılı şekilde geçmesi için sahibi olarak çeşitli rutinler oluşturmanız gerekir. Evcil hayvanınız her gün aynı saatte aynı aktiviteyi yaparsa, onu evde yalnız bıraktığınızda korku, kayetme gibi çeşitli olumsuz duyguları zamanla geliştirmeyecektir. Belirli rutine sahip olan köpek dostunuz artık saat kaçta eve geleceğinizi, kaçta yürüyüşe ya da tuvalete çıkacağını, hangi saatte mama verileceğini anlar. Evde yalnız bıraktığınız köpeklerinizi sağlıklı, doğru, özverili eğitim sürecinden geçirerek herhangi bir stres kaynağı oluşturmadan evde kendi başına güvenli, keyifli, rahat şekilde vakit geçirmesine yardım edebilirsiniz.

Köpeklerde Tuvalet Eğitimi

Köpeklerde tuvalet eğitimi köpeklere verilmesi gereken en temel eğitimlerin başında gelir. Köpeğinizi sahiplendiğiniz ilk günden itibaren ona bu eğitimi vermeniz gerekir. Bu sayede tuvalet düzenini oturtarak hijyenik, rahat, sağlıklı şekilde hareket edebilir. Köpek tuvalet eğitimi sonucunda kaç kere ya da hangi saat aralıklarında tuvalete gideceğini öğrenir. Bu sayede tuvaletini tutma konusunda artık daha sabırlı davranacaktır. Köpeğinize verilen nitelikli, doğru tuvalet eğitimi sonucunda evcil hayvanınız evin herhangi bir yerine tuvalet yapmanın yanlış bir hareket olduğunu öğrenerek öğrettiğiniz alana tuvaletini yapmayı alışkanlık haline getirecektir.

Köpek Tuvaleti Alışkanlığında Ödül Sistemi

Köpeklerde tuvalet alışkanlığında ödül sistemi köpek eğitiminin doğru, kaliteli, başarılı şekilde geçmesine yardım eden en verimli sistemdir. Köpeğinizin yaptığı iyi davranışını ödüllendirdiğinizde bu davranışını sürdürmek konusunda oldukça hevesli olacaktır. Köpekler yanlış hareket yaptıklarında sahipleri tarafından azarlanarak fiziksel şiddete uğraması sahipleri ile kurduğu ilişkinin zedelenmesine neden olur. Bu sebeple köpeğiniz tuvalete geldiğinde tutamamış ya da eve yapmış ise ona bağırmadan, vurmadan, agresif tavır sergilemeden,  tuvalet yaptığı yeri zorla koklatmadan hareket etmelisiniz. Köpeğinizin bu gibi davranışlarının yanlış olduğunu ancak teşvik edici, özverili, sabırlı, pozitif yaklaşımınızla öğretebilirsiniz.

Köpeklerde Fiziksel Aktivite

Köpeklerde fiziksel aktivite evcil hayvanınızın gün boyu ihtiyaç duyduğu egzersizleri doğru, emniyetli şekilde yapması ile gerçekleşir. Köpeklerinizin gün içinde bir ya da iki kez tuvalete çıkması için egzersizlerini aksatmadan kemik, kas sistemini çalıştırmalarına yardım edebilirsiniz.  Köpeklerde tuvalet eğitimi içinde pek çok avantaj bulunmaktadır. Köpekler tuvalete geldiklerinde onları dışarı çıkarmazsanız tüm zamanını evde geçiren köpeklerin eklem,  kas, vücut gelişimi sağlıklı şekilde ilerlemeyecektir.

Köpeklerde Psikolojik Gelişim

Köpeklerde psikolojik gelişim köpeğinizin sağlık bütünlüğü için ciddi şekilde ele alınması gereken önemli bir konudur. Tuvalet eğitimi sırasında tuvaletine yapmayan, evde olduğu zamanlarda tüy dökmeyen, evi dağıtmayan, ev içerisinde avlanmayan köpekler sadece oyuncaklarda satılan peluş köpekler olabilir. Bir köpeği eğitmek, onunla yaşamaya devam etmek dışarıdan bakıldığında ne kadar kolay gibi görünse de oldukça zahmetli ve özveri gerektirir. Köpek sahibi olmak isteyen kişiler bu gerçekleri göz önünde bulundurarak köpeğe ilgi, şefkat, hassasiyet gösterecekse onları sahiplenmelidir. Köpeğiniz yeri geldiğinde halıya da işeyebilir. Bunu engellemek için ona her zaman olumlu, teşvik edici, eğitici tavırlarla yaklaşmalısınız. Köpekler tuvaletini tutma süresi kısa olan tuvaletini tutamayan köpeklere sahipleri sert uyarı, fiziksel şiddet uygulamamalıdır. Evcil hayvanınızın azarlanması, şiddet dili kullanılması psikolojik gelişimini olumsuz etkileyerek zamanla ürkek ve çekingen bir karakter kazanmasına neden olabilir.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Öksürük Nedenleri ve Çözüm Yolları Nelerdir?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.