İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde Öksürük Nedenleri ve Çözüm Yolları Nelerdir?

PET BİLGİ

By melissa1 | 09-10-2022

Köpeklerde Öksürük Nedenleri ve Çözüm Yolları Nelerdir?

Köpeklerde öksürük nedenleri insanlarda olduğu gibi yabancı partiküllerdir. Öksürük ise yabancı partiküllerden korunmak için verilen refleks. Köpekler tüm dünyayı burunları aracılığıyla kokladıkları için bakteri, virüs, mantar gibi zararlı etkenleri rahatlıkla içine çekebilirler. Alt ve üst solunum yolları üzerinde etkili olan enfeksiyonlar bazı ırk köpekler için spesifik pek çok hastalığa sebep olur. Bakteri,  virüs, mantar ve parazitlerin tümü köpeğinizin üst solunum yollarını etkileyerek hava yollarında akciğer dokusuna olumsuz etki eder. Bu da köpeklerinizin aralıksız öksürmesine, öksürüğe bağlı ateş ve burun akıntısı gibi problemlerle karşı karşıya kalmasına neden olur. Öksürük üzerinde basitten karmaşığa doğru pek çok faktör yatmaktadır. Bazı öksürüklerin yabancı madde ile dışarı atıldıktan sonra kendiliğinden geçtiği görülmüştür. Büyük bir kısmında ise hastalığın tedavisi için veterinerinize başvurmanız gerekir. Köpeğinizin öksürmesi ile ilgili endişeleriniz varsa vakit kaybetmeden köpeğinizi alanında uzman bir veteriner hekime muayene ettirmelisiniz.

Köpeklerde Öksürük Nedenleri Nelerdir?

Köpekte öksürük nedenleri şunlardır:

  • Akciğer enfeksiyonları
  • Barınak öksürüğü denilen bulaşıcı bir hastalık
  • Kalp kurtları
  • Akciğer, parazit kurtları
  • Kalp hastalığı
  • Boğaza sıkışan herhangi bir yabancı cisim
  • Nefes borusunun yapısal olarak daralması

Barınak Öksürüğü

Barınak öksürüğü Kennel Cough olarak bilinir. Köpeklerin uzun ve kalıcı öksürüğe sahip olmasına sebep olan bulaşıcı bir solunum enfeksiyonudur. Ölümcül olmamakla beraber acısız köpeklerde sıklıkla görülür. Özellikle çok yaşlı, çok genç, kronik başka sağlık sorunları olan köpeklerde şiddetini artırmaktadır.

Köpeğinizin Boğazına Yabancı Cisim  Tıkanmış Olabilir

Köpeğinizin boğazına tıkanan yabancı cisimler öksürüğe neden olur. Evcil hayvanınız oyun oynarken, yemek yerken, oyuncak, top, kemik gibi pek çok yabancı nesneyi farkında olmadan yutar. Böyle durumlarda köpeğiniz refleks olarak şiddetli şekilde öksürür. Nefes yolunu tıkayan bu cisimler ölümcül pek çok sonuca sebep olur. Boğulma şüphesiyle ortaya çıkan bir öksürük gözlemliyorsanız vakit kaybetmeden hemen veteriner hekiminizle iletişime geçerek köpeğinizi muayene ettirmelisiniz.

Köpeklerde Akciğer Sorunları

Akciğer sorunları zatürre, bronşit gibi hastalıklara neden olur. Kalp yetmezliği, nefes yoluyla gelişen herhangi bir tümör belirtisi sonucunda da akciğer problemleri ortaya çıkar. Veteriner hekiminiz köpeğinizin bireysel koşullarını değerlendirerek ona en uygun olan tedavi yöntemini belirleyecektir.

Köpeklerde Trachael Collapse

Trachael Collapse nefes borusunu oluşturan c harfi şeklindeki kıkırdak halkanın çökmeye başlamasıyla oluşur. Bu sorun havanın akciğere geçmesini zorlaştırarak öksürüğe neden olur. Kendine has öksürük sesi ile dikkat çeker. Doğum,  genetik ya da ırka bağlı olarak gerçekleşen bu sorun küçük ırk köpekler üzerinde etkilidir.

Köpeklerde Kalp Kurdu Hastalığı

Kalp kurdu hastalığı tıp dilinde Drofilariozis olarak bilinir. Köpeklerin enfekte sivrisinek tarafından ısırılmasıyla ortaya çıkan potansiyel ölümcül bir hastalıktır. 70'in üzerinde pek çok sivrisinek türünün bu virüsü bulaştırabileceği saptanmıştır. Parazit kurtları kalp ve ciddi akciğer problemlerine neden olur. Canlılar üzerinde hayati risk taşıyan önemli bir hastalıktır. Akciğer Kurdu Hastalığı

Akciğer kurdu hastalığı üzerinde salyangozlar yüksek etkili rol oynar. Akciğerlerde enfeksiyona yol açan kurtlar köpeğinizde kronik öksürüğe neden olur. İlerleyen durumlarda ölümcül pek çok vakaya sebep olduğu görülmüştür.

Köpeklerde Kalp Hastalığı

Kalp hastalığı kalp kası etrafında biriken ödem ve güçsüzlük, düzensiz kalp ritmi gibi pek çok sorunun ortaya çıkmasına neden olur. Bu durumda akciğerlere ve solunum yollarına uygulanan basınç hayvanınızın öksürmesine sebep olur. Konjestif kalp yetmezliğine neden olan bu hastalık akciğerlerde biriken sıvı sonucu köpeğinizin öksürmesine sebep olur.

Köpeğiniz Neden Sürekli Öksürür?

Köpeğinizin öksürme nedeni hastalığın tedavi edilmesinde oldukça önem taşır. Evcil hayvanınızın durmadan öksürmesi nefes alma problemlerine neden olur. Böyle durumlarda hiç vakit kaybetmeden veteriner hekiminizden yardım almalısınız. Köpeğinizi acil olarak veteriner hekiminize kontrol ettirerek türüne uygun tedavi yöntemlerini uygulamanız gerekir. Tedavinin başarılı sonuç vermesi için köpeklerde öksürüğün nedeni altında yatan problemleri bilmeniz gerekir. Veteriner hekiminiz öksürüğün ne zaman başladığını sıklığı hakkında pek çok soru sorar. Evcil hayvanınızın yaptığı fiziki muayene sonrasında sizden biyokimya, röntgen, hemogram, bronzkoskopi gibi ek tetkikler isteyerek köpeğinizin fizyolojik durumunu analiz eder. Öksürüğün pek çok olası nedeni göz önünde bulundurularak hayvanınıza özel tedavi yöntemleri geliştirilir. Tedavi aşaması basit ilaçtan ameliyata kadar geniş ölçekte değerlendirilir.

Köpeğinizin Öksürmesini Nasıl Önleyebilirsiniz?

Köpeklerde öksürüğü önlemek için çeşitli aşılama ve parazit kontrolleri yaptırmanız gerekir. Doğal bir refleks olan öksürük köpeklerin en genel sorunları arasında yer alır. Hiçbir zaman karşılaşmamanızın mümkün olmadığı bu durumu önlemek için veteriner hekiminizin önerdiği iç, dış parazit ilaçlarını zamanında, aksatmadan vermeniz gerekir. Hayvanınızı aşısı olmayan köpeklerden uzak tutarak barınak öksürüğü ya da diğer parazit hastalıklarından koruyabilirsiniz. Yabancı cisim yutması riskine karşı köpeklerinizi kesinlikle tavuk, kemikleri vermemelisiniz. Ayrıca köpek dostunuzun boğazına kaçacak büyüklükteki oyuncak ve cisimleri de evcil hayvanınızdan muhakkak uzak tutmalısınız.

Köpeğiniz Öksürüğünde Ne Zaman Veterinerinizi Arayabilirsiniz?

Köpeğiniz öksürdüğünde veterinerinizi şu gibi durumlarda arayabilirsiniz:

  • Köpeğimizin öksürük nöbetleri durmuyorsa
  • Öksürüğü spondon değilse, iyileşmez ya da şiddetini artırıyorsa
  • Evcil hayvanınızın halsizliği ya da iştahsızlığı varsa
  • Öksürüğünden kan geliyorsa
  • Farklı kronik sağlık problemleri varsa
  • Kemik, oyuncak, top gibi yabancı cisim yuttuğundan şüpheleniyorsanız
  • Nefes almakta zorlanıyor, nefes almada anormallik yaşıyorsa vakit kaybetmeden hemen veteriner hekiminize başvurmalısınız.

Ayrıca bir haftadan uzun süren kötüleşen öksürükler öğürme, yoğun öksürükler, aşırı yorgunluk, uyuşukluk, öksürükle birlikte kusmanın meydana gelmesi gibi pek çok belirti halinde de veteriner hekiminizi ziyaret ederek köpeğinizi muayene ettirmelisiniz. Uzman hekiminiz köpeklerde öksürüğün nedenleri altında yatan faktörleri bularak pek çok hastalığın tedavisi için gerekli uygulama,  yöntem ve planını oluşturacaktır.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Karma Aşı Yan Etkileri Nelerdir?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.