Yorkshire Terrier cinsi köpek türü, kuzey ingiliz yakınlarında 1800’lerde geliştirilmiştir. İlk başlarda işçi sınıfına ait gibi görünse de zamanla ingiliz kadınların kucaklarından indirmediği söylenmekteydi. İşçi sınıfının üretim ve gelişim hakkında hiçbir bilgiye sahip olmamaları, eski üretim tarihine ulaşmasını engelliyor. İngiltere’ye İskoç topraklarından İskoç dokumacıları tarafından tilki avlamada kullanmak için yaratılıp, getirildiği tahmin ediliyor.
Yorkshire Yorkie’nin üretilirken İskoç dokumacılar tarafından en iyi ürünleri kullanıldığı ve oluşturulan uzun saçları ile ün yaptığı söylenmektedir. Asıl bilinirliğini ispatladığı yer olan İngiltere’ye getirildiğinde, moda akımı başlattı. Böylelikle moda ile beraber popülaritesi arttıkça, yeni iş tanımını daha iyi karşılamak için boyutu azaldı: lüksün kucağında oturan sevimli, eğlenceli bir arkadaş konumundaydı. 1870 yılında Amerika’ya götürüldü ve burada Belle adında bir kadın tarafından sahiplenen ilk Yorkie'yi 1885'te kaydetti. Uzun ömürlü olmaları ile bilinirler.
Her köpek vereceğiniz eğitim sonunda karakter özelliklerine erişir. Fakat doğası gereği uysal olarak bilinir, görünüşü bakımından ufak olsalar da cesur ve bazen inatçı olabilirler. Özellikleri sahiplerine karşı sadık ve sevgi dolu olmalı ile bilinir. Küçük bir bedende büyük bir köpektir, her zaman macera arayışındadır ve belki de biraz sorun çıkarır. Yalnız kalmaktan hiç hoşlanmazlar, böyle durumlarda agresif olur, biraz hırçın olabilirler ama eve gelecek misafire arkadaş canlısı davranacağından emin olabilirsiniz.
Olumlu Özellikleri: Sadık, sevgi dolu, uysal bir o kadar da neşeli bir ırk türüdür.
Olumsuz Özellikleri: Bazen inatçı, aşırı hassas bir köpek cinsidir.
Eğitim İpuçları: Yapısal olarak aşırı büyük olmayan bu türler, yüksek kesimlerden atlaması gerekmektedir. Oluşabilecek yaralanmaların önüne geçilmesi için bu konuda eğitilmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır. Tuvalet eğitimi konusunda sabırlı olmalısınız, sık tuvalet ihtiyaçları olduğundan günde iki kere dışarıya çıkarmalısınız. Yalnız kalmaktan çok hoşlanmazlar bu yüzden mümkün oldukça beraber vakit geçirmeye çalışın.
Köpek dünyasının en çekici köpeklerinden biridir. 7 kilodan fazla olmayan, muhteşem, yumuşak ve ipeksi tüylere sahiptirler. Çoğunlukla kahverengi ve siyah renklerinde olan bu köpekler uzun yolculuklarda fiziksel özelliklerinden dolayı kolayca taşınabilir. Kafa yapıları düzdür ve siyah ve orta büyüklükte bir buruna sahiptir. En dikkat çekici özelliği ise uzun ve parlak tüyleridir. Düzenli bakımı yapıldığı takdirde moda akımının öncüleri olabilirler.
Köpek sahiplenmek isteyenlerin en çok dikkat etmesi nokta sağlık özellikleridir. Sağlık belgelerini, gerekli bakımlarını ihmal etmeden dikkatlice incelemelisiniz.
Patellar Luxation: Genel sağlık özelliklerinin başında gelmektedir. Bu türdeki küçük köpeklerde sıkça görülür. Uyruk kemiği, diz kapağı ve (buzağı) olan patella düzgün şekilde sıralanmadığında ortaya çıkan hastalıktır. Bu tür küçük köpeklerde sıklıkla görülebilir.
Progressive Retinal Atrophy: Retinanın ( göz küresinin arka duvarını bir duvar kağıdı gibi kaplayan ve görme hücrelerinden oluşan ağ tabakasıdır.) kademe halinde bozulmaya başlayan ve ilk gece körlüğü ile anlaşılabilecek ve sonunda körlüğe neden olan koşulları ifade eder. Köpeklerin kolay alışma özelliğinden dolayı, bu duruma kolayca uyum sağlarlar. Tedavisi yoktur.
Cataracts (katarak): Sıkça rastlanılan bir durum ile beraber, katarak çoğunlukla diyabetik köpeklerde görülmektedir. Yetersiz beslenen, yaşlı ve orantısız ilaç kullanmış Yorkshire Terrier cinsi köpeklerde sıklıkla rastlanmaktadır. Eğer köpeğiniz aniden katarak olmuşsa, mutlaka diyabet testi yaptırmalısınız.
Portosystemic shunt (Portosistemik şant): Karaciğer ve vücudun geri kalan kısmındaki kan akışını kontrol eder. Karaciğer metabolizmayı kontrol ettiği için ciddi sorunlar doğurabilir. İştah kaybı, idrar yolu sorunları ve düşük kan şekeri gibi belirtiler görülmektedir. Tedavisi olan bu hastalık türünün, iyi oluşturulmuş ve düzenli uygulanan diyet yöntemi ile tedavi edilir.
Collapsed Trachea (Çökmüş Trakea): Akciğerlere hava taşıyan trakea( soluk borusu) kolayca çökebilir ve bu durum kuru öksürüğe sebebiyet verir. Köpeğin ses tonunda değişiklik meydana gelir. Böyle durumlarda ilaç tedavisi veya cerrahi operasyon ile çözüm sağlanır.
Reverse Sneezing (Ters Hapşırma) : Köpek aşırı heyecanlandığında, hızlı yemek yediğinde veya havada tahriş edici maddeler ters hapşırmaya sebep olur. Olay esnası korkutucu olsa da kısa sürede normale dönen bir durumdur.
Fiziksel özelliklerinden dolayı apartmanda kolayca yaşayabilen bu köpek ırkı, kolay bakımı sayesinde sahiplerine zorluk çıkarmaz. Oyun oynamaktan büyük keyif alan bu tür, yapılacak düzenli egzersiz ile bu ritüel büyük keyfe dönüşebilir. Uzun tüylere sahip oldukları için bakımı aksatmamalı, düzenli taranmalı, sprey ve kremler kullanılmalıdır.
Yorkshire Terrier yavruları günde 4 defa, yetişkin ise günde 2 kez beslenmelidir. Beslenmede et ve sebze eşit ağırlıkta olmalıdır. Yağlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Füme et karaciğer yağlanmasını tetiklediği için tercih edilmemelidir. Aşırı beslenmeye dikkat etmeli, eğer köpeğinizin kilosu veya diyetiyle alakalı bir şüpheniz varsa veterineriniz ile görüşmelisiniz. Her zaman kaplarında temiz su bulundurulması gereklidir. Ev yemekleri kesinlikle verilmemeli, uygun mamalara ile beslenmelidir.
Yemekten sonra, en az 30 dakika aktif olarak oynamaya ve koşmaya izin vermeyin. Yavru aşılanmalıdır. Aşılar yaklaşık 2 aylıkken yapılmalı, yürüme sadece gerekli tüm aşılar yapıldıktan sonra yapılmalıdır. İlk başta, köpek yavrusu sıcak havalarda günde 1-2 kez 10-15 dakika yürütülmeli, sıcaklık değişimi ile yürüyüş ve zamanın miktarını değiştirebilirsiniz.
Yiyecekleri köpeğinizin kolay erişebileceği yerlere kesinlikle bırakmayın. Büyük bir parça yediğinde veya balık kemiği ile bu cins boğulma tehlikesi geçirebilir. Yemek yedikten sonra evcil hayvanınızda garip davranış veya sağlık problemleri fark ederseniz onu kusmaya teşvik edin. Fazla süre kaybetmeden veteriner hekime danışın.
Küçük Yorkshire Terrier cinsi köpek ırkları büyük ırklara oranla daha erken kızgınlığa girerler. Erkek köpekler genellikle 6 aylıkken kızgınlığa erişirler ve bu süreden sonra sürekli çiftleşebilir hale gelir. Küçük ırkları bir batında sadece 2 – 3 tane yavru doğurabilirler. Beş yaşından önce çiftleşmemiş köpeklerde hamilelik ve doğum çok zor bir durum haline gelebilir. Bu sebeple dişi Yorkshire Terrier cinslerinin beş yaşından önce kesinlikle çiftleştirilmeleri tavsiye edilir.
Yorkshire Terrier kolay bakım gerekli özveri ile evinizin neşe kaynağı olabilir. Zor olmayan bakım ve beslenme şekli ile kolaylıkla bakabilir ufak oluşu ile de sizinle seyahat edebilir. Sevimli görünüşü ile çocukların rahatlıkla iletişim kurabileceği ve keyifli zaman geçirebilecekleri bir köpek türüdür.