İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Maltese Terrier

Maltese Terrier

Küçük Irk Irk Grubu
Irk Grubu
Küçük Irk
Omuzlardan 21-25 Cm Boy
Boy
Omuzlardan 21-25 Cm
3-4 Kg Kilo
Kilo
3-4 Kg
14-16 Yıl Yaşam Süresi
Ömür
14-16 Yıl

Maltese Terrier, bu zarif oyuncak gibi görünen küçük köpek ırkı, vücudunu kaplayan ipeksi beyaz tüylerle ünlüdür. Düz ve kalın tüyleri yerlere kadar uzanır. Yıllar önce malta birçok renkte olduğu görülüyordu fakat yakın zamanlarda sürekli olarak beyaz tüylere sahip oldukları görülmüştür.

Maltese Terrier Tarihçesi

Bu ırk, en az iki bin yıl öncesine dayanan bir geçmişe sahip küçük köpek cinslerinin en eskilerindendir. Şairler, sanatçılar, yazarlar Yunanistan, Roma ve Mısır’ın iki büyük kültürlerinde bu küçük köpeği ölümsüzleştirdiler. Aristoteles tarafından bile bahsedildi. Huysuz imparator Cladius de ırkın cazibesine yenik düştü. Malta köpeği, sadakati simgelediği için Roma şiirlerinde ve masallarında sürekli kullanılan bir örnekti. Roma’nın düşüşünden sonra Avrupa çağı boyunca Malta ırkının yok olmasını engelleyenler Çinli yetiştiricilerdi. Çinliler yerli ufak şov köpekleri ile Malta ırkını melezlediler. Daha sonra yeni ürettikleri Malta ırkını Avrupa’ya geri pazarladılar.

Muazzam cazibesi ve göz alıcı görünümü ile Maltase Terrier ırkının en başından itibaren köpek şovlarında ilk sırayı alması şaşırtıcı olmasa gerek. Yetiştiricilerin daha ufak köpek denemelerinden sonra yetiştiriciler kanişleri, minyatür İspanyol köpeklerini, Doğu Asya’daki ufak köpekleri kurtarmak için Malta ırkı ile melezlediler. Bichon Frise, Bolognese ve Havanese ırklarının doğrudan olarak ataları olduğu düşünülmektedir.  

Maltese Terrier Fiziksel Özellikler

 Oyuncak büyüklüğünde olan bu maksimum4-5 kg'a kadar ağırlığa ulaşır. Boyu ise omuzlardan yaklaşık 21-25 cm’dir. Tüyleri uzun ve beyaz, kulakları sarkık, vücutları ise oldukça ufaktır. Yaşama süreleri ise 14-16 yıldır. Tüylerinin beyaz olması Roma İmparatorları tarafından özel olarak yetiştirildi ve bu onlar için kutsaldı. Bu ırkın tüyleri dökülmez. Ancak ara sıra saç kesimi yapılmalıdır. Beyaz tüyleri hipoalerjaniktir.  

Maltese Terrier Karakter Özellikleri

En göz alıcı özelliği canlı bir ruha sahip olmaları ve nazik olmalarıdır. Bu özellikleri yaşlılıklarında bile geçerlidir. Malta ırkı sahiplerine karşı oldukça sevecenken, yabancılara karşı ise bir o kadar utangaç olabilirler. Kıskanç özelliğinden kaynaklı sizi yabancılara karşı korurken takıntılı bir şekilde havlama özelliği göstererek aile üyesi olmayanlara agresif davranabilir. İyi bir bekçi köpeği olmakla beraber şımartılmayı ise oldukça severler. Bu ırk tasmalara veya diğer sert düzeltmelere pek sıcak bakmazlar. Aşırı sıcak veya soğuk hava koşullarında barınma yerlerinde tutulması önerilir. Zaten küçük sevimli maltanız barınma yerlerinde tembellik etmeyi her şeyden çok severler.

Olumlu Karakter Özellikleri: Canlı, eğlenceli, sevecen, zeki

Olumsuz Karakter Özelikleri: Kırılgan, yabancılara karşı agresif

Maltese Terrier Sağlık Sorunları

Collapsed Trakea (Çökmüş Trakea): Trakea yani nefes borusu kıkırdaklardan oluşur. Malta ırkında bu kıkırdaklar zayıf veya yanlış şekillenmektedir. Trakea zayıf hale gelebilir buda öksürüğe ve nefes almada zorluğa neden olabilir. Böyle durumlarda ilaç tedavisi veya cerrahi operasyon ile çözüm sağlanır.

 Reverse Sneezing (Ters Hapşırma) : Köpek heyacanını abarttığında, sevgiden şımardığında, adranalin yükselticisi oyunlar oynadığında, tahriş edici maddeler teers hapşırmaya sebep olur. Olay esnası korkutucu olsada kısa sürede normale dönen bir durumdur.

Patellar Luxation: Diz kapağının yerinden çıkmasıdır. Genellikle arka bacağının kaydığı durumdur. Sorun hafifse ve sadece bir tek bacağı içeriyorsa artrit ilacıyla tedavi gerçekleştirilirken semptomlar ağır olduğu zaman ise ameliyat gerekli olabilir.

Portosistematik Şant (PSS): Maltanın karaciğer bozukluğuna sahip olması diğer ırklara nazaran daha olasıdır. Bu hastalık karaciğere gitmesi gereken kan akışından Maltanın mahrum bırakılmasıdır. Belirtileri: Nöbet geçirme, güvensizlik, oryantasyon bozukluğu,kusma, nöbet geçirme. Tedavi ise; başlangıçta özel diyet ve ilaçlar iken ileri dönemde ameliyat gerekebilir.

Progresif Retinal Atrofi (PRA): Göz problemidir. Tedavi edilmezse maalesef göz arkasında yer alan fotoreseptörlerin kaybı ile körlüğe yol açan ağrılı bir hastalıktır.

Yavru maltanızın özellikle evde nesnelere çarptığını fark ederseniz mutlaka veterinere götürmelisiniz. Yılda bir kez mutlaka kontrole götürülmelidir.

Cataracts (Katarak): Sıkça rastlanılan bir durumdur. Özellikle diyabet hastası olan köpeklerde sıkça görülmektedir. Yeterli oranda beslenmesi olmayan köpekler ve yaşlı köpeklerin uygun olmayan ilaç kullanmış Malta cinsi köpeklerde sıklıkla rastlanmaktadır. Köpeğinizde aniden katarakt teşhisi konulursa diyabet testi de yapılmasını öneriyoruz.

 Hipoglisemi: Düşük kan şekeri neden olur. Belirtileri; zayıflık, titrek yürüyüş, karışıklık ve nöbet benzeri atakları içerir.

Maltese Terrier Bakım Ve Beslenme İpuçları

Küçük ırk bir köpek olduğu için apartman içinde bakılması daha uygundur. Her gün rutin aktiviteleri yapılmalıdır. Yürüyüşlere çıkılması ve köpeğin diyetine de özen göstermelisiniz. Beyaz ve uzun tüylerinin sık sık taranmalıdır. Sprey kullanarak tüyleri arasındaki kötü kokudan arındırabilirsiniz. Malta ırkının genellikle dişlerinde ciddi problem olduğundan dolayı haftada en az 3 kez fırçalanmalıdır. Kulakları ise yavru olsa dahi haftada 1 kez temizlenmelidir. Beyaz tüylerinden dolayı güneş yanığı olacağından güneşten kaçınılmalıdır. Bu ırk dahil olmak üzere tüm ırklar için mama seçimi çok önemlidir. Köpeğiniz için tahıl içermeyen besleyici mamalar tercih edilmelidir.

Malta Terrier ırkı 3 ila 6 aylıkken günde 3 öğün, 6 ile 14 ay sonrası için günde 1 öğün mama verilmesi yeterli olacaktır. Dekontamine su verilmeli, Malta Terrier ırkını plastik bir kâseden değil sertleştirilmiş çelik veya cam bir kâseden beslenilmesi gerekmektedir. Sonuç olarak beslenme sonrası köpeğinizde farklı bir davranış veya sağlık sorunu fark ederseniz kusturun ve veterinere başvurmayı ihmal etmeyin.

Maltese Terrier Eğitim İpuçları

  İlk olarak eğitimleri 1 ile 4 ay sürebilmektedir. Tabi bu süreyi belirleyecek olan sahibinin eğitimle ilgili verdiği ilgidir. Eğitim doğru bir şekilde verilmezse çok fazla havlama eğilimine sahiptirler. Günlük bir yürüyüş yapması önerilir. Eğer Malta ırkı erken yaşta sosyalleşirlerse diğer kedi ve köpeklerle anlaşabilirler. Çok zeki olmasından dolayı ise eğitmek oldukça kolaydır.

Irk Özellikleri

Adaptasyon
Apartman Yaşamına Uygunluk
Acemi Sahipler İçin Uygunluk
Soğuk Hava Koşullarına Uygunluk
Sıcak Hava Koşullarına Uygunluk
Dostluk
Aile İçi Sevgi
Çocuklarla Etkileşim
Diğer Köpekler veye Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Sağlık ve Bakım
Salya
Kıl ve Tüy Dökme
Kolay Bakım
Kilo Alma Potansiyeli
Boyut
Eğitilebilirlik
Kolay Eğitim
Zeka
Av Sürme Potansiyeli
Kemirme Alışkanlığı
Yolculuğa Uyum
Fiziksel
Enerji Seviyesi
Egzersiz İhtiyacı
Sürekli Oyun İsteği
Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.