İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Alman Kurdu

Alman Kurdu

Büyük Boy Irk Grubu
Irk Grubu
Büyük Boy
Omuzlarda 55-65 cm Boy
Boy
Omuzlarda 55-65 cm
23-40 kg Kilo
Kilo
23-40 kg
9-13 Yıl Yaşam Süresi
Ömür
9-13 Yıl

Alman Kurdu Tarihçesi

Alman kurdu diğer adıyla da Alman Çoban Köpeği isminden anlaşılacağı üzere Alman kökenli bir köpektir.1800’lü yılların Almanya döneminde ortaya çıkmış, polis veya koruma köpeği olarak yetiştirilmiştir. Max Von isimli Alman denizci tarafından geliştirilen bir ırktır. Güvenli, sahibine sadık, korumacı bir köpek üretmek 30 yıla aşkın bir zaman almıştır. Bu çalışma sonucunda köpeğin gelişimi tamamlandıktan sonra Alman ordusunda askerlere yardım için yerini almıştır. Zorlu şartlara karşı dayanıklı olması Alman köpeklerini kuvvetli, zeki ve eğitilmesi son derece kolay olan popüler köpek ırkları arasında yerini almıştır.

Alman kurdu çoban köpeği sadık bir köpek olmanın yanında zeki karakteri ile son derece mükemmel bir aile köpeği olma özelliğindedir. Aile köpeği olmanın yanında askeri, istihbarat, arama-kurtarma ve güvenlik köpeği olarak da tercih ediliyor. Yabancı kişilere karşı temkinli ve araştırmacı olarak davranması onu iyi bir bekçi köpeği olmasını sağlıyor. Ayrıca doğru ve iyi bir eğitim ile daha gelişmiş bir köpek olmasını sağlayabilirsiniz.

Alman Kurdu Karakter Özellikleri

Alman kurdu köpekleri oldukça cesur, dövüşmekten kaçmayan tam bir koruma köpeğidir. Kendi başlarına yaşamaları ile bilinen bu köpekler kendinden emin ve çok aktiflerdir. Yabancılara karşı sıcakkanlı değillerdir. Görünüşü saldırgan bir köpek olarak görünse de özünde tehlikeli bir an  olmadığı sürece saldırganlığı olmaz. Arkadaş seçiminde oldukça seçici olan bu ırk bu özelliği ile dikkatli olduğunu gösterir.

Yavruluk döneminden itibaren sosyalleşme eğitimi aldığı sürece yetişkinlik dönemine geldiğinde diğer köpek ve kedilerle iyi bir arkadaş olur. Sahibiyle sıkı bir bağ kurduktan sonra iyi bir itaatkâr olur. Ailenin her üyesine karşı her zaman koruyan kollayan bir dost olur.

Akıllı ve zeki olmaları her türlü eğitimden geçmelerini sağlar. Yaptıkları güzel davranışlar arasında; işitme engelli olan bir kişiyi uyandırmak, görme engelli birisine yolda yardım etmek ve tehlike anında iyi bir kurtarıcı köpek olması ile bilinirler.

Yalnız kalmaktan hoşlanmayan Alman köpekleri, uzun süre tek başına kalmalarından dolayı saldırgan ve huysuz tavırlar sergiler. Bu neden köpeğinizle ilgilenmelisiniz ve onu tek başına bırakmayınız. İyi bir gözlemci olmasıyla farklı yaşam tarzlarına uyum sağlayabiliyor. Eğitimi iyi geçen bir Alman kurdunun ailesi ile çok keyifli zamanlar geçirecek ve çocuklarla birlikte eğlenceli zamanlar geçireceklerdir.

Alman Kurdu Fiziksel Özellikleri

Sert ve zorlu iklim şartlarına dayanıklı olan çift katmanlı tüy yapısı vardır. Tüyleri yağmur ve kar koşullarına karşı çok dayanıklıdır. Bazı Alman kurtların tüy yapısı uzun bazısının ise tüyleri kısa olarak doğar. İdeal ortalama Alman kurdunun tüy şekli orta uzunluktadır. 3 farklı tüy yapıları vardır. Uzun, kısa, kalın ve dalgalı tüylere sahiptir.

Erkek köpeklerin ağırlığı 30-40 dişilerin ise 22-23 kg arasındadır. Uzunlukları ise erkeklerde 60-65 dişilerin uzunluğu ise 55-60 cm arasındadır. Kahverengi, siyah-krem, siyah-gümüş ve mavi renkli tüylerde görülür. Gözleri badem şeklinde kulakları dik, vücuduna orantılı büyük bir kafa yapısı vardır. Geniş bir göğüs bölgesi, kuyruğu uzun ve cesur güçlü adımlara sahiptir.

Alman Kurdu Sağlık Özellikleri

Güçlü ve iri bir vücuda sahip olmaları ve sağlıklı bir köpek olarak bilinseler de kronik hatta kalıtsal hastalıklara sahiptir. Düzenli veteriner kontrolleri, sağlıklı mamalar ile besleyip uygun çevre koşullarında barınmasıyla daha uzun yaşabiliyorlar. Yaşam süreleri 9-13 yıl olsa da bu oran her köpeğin yaşantısına göre değişkenlik gösterir.
Alman çoban köpeklerinde artrit, alerjiler, kulak enfeksiyonları ve bazı kanser türlerine yakınlık görülür. Diğer görülen kalıtsal hastalıklar aşağıda belirtilmiştir:

Köpeklerde Kalça Displazisi: Bu köpek ırkında sıklıkla görülen bir rahatsızlıktır. Kalça displazisi hastalığı, uyluk kemiğinin kalça kemiğine sıkı bir şekilde tam oturmamasından dolayı meydana gelir. Hastalığı yakalanan köpeklerin kimisi arka bacaklarının herhangi biri ya da ikisinde topallama görülürken kimi köpek cinslerinde hiçbir belirti göstermez. Fakat köpeğin yaşı ilerledikçe bu hastalığı şiddeti de artacaktır. Kalıtsal olan bir hastalık olmasından dolayı mutlaka rötgen çekilmesini ihmal etmeyiniz.

Köpeklerde Katarakt: Diğer bir adıyla genç katarakt olan bu sağlık sorunu, 1-2 yaş arası köpeklerde daha sık görülür. Nadir olarak görünse de ilerlediği sürece körlüğe kadar gider. Bu kalıtsal hastalığı olan köpeklerin başka bir köpek işle çiftleşmemesi önemlidir.

Köpeklerde Hipotiroidizm: Köpeklerde oldukça zor teşhis edilen bu hastalık, trioid hormonlarının seviyesinin anormal bir şekilde salgılanması sonucunda oluşur.  Hastalığın belirtileri arasında soluk alma zorluğu, göz akıntıları ve halsizlik görülür. Kesin teşhis konulduktan sonra düzenli tiroid ilacı alması gerekecek.

Alman Kurdu Bakım ve Beslenme Önerileri

Tüy dökülmesi çok olduğu için düzenli taramaların olması gerekir. Haftada en az bir kere fırçalanarak ölü tüylerinden kurtulması için tarama işleminden geçmesi gerekir. İç-dış parazitlerinin düzenli yapılması, olması gereken aşılarının yapılması yavruluk dönemimden itibaren ihmal etmeyiniz.  Kulak temizliği ve sağlık dişler için diş fırçalama işlemi için Alman kurdu bakımı eksiksiz yapmalısınız. Ayda bir kere köpeğin yıkanması için yeterlidir. Köpekler için özel üretilen şampuan kullanmalısınız. Tüylü dostunuzun cildine uygun şampuanı seçtikten sonra artık onu yıkabilirsiniz.

Enerjileri çok yüksek olan bu köpeklerin düzenli egzersiz programı oluşturup yürüyüşler yaptırmalısınız. Çok enerji harcadıkları için mamalarının içeriği yüksek miktarda protein, lif içermelidir. Kaliteli köpek maması ve diyeti ile köpeğinizin sağlıklı bir yaşam sürmesini sağlayacaksınız.

Alman Kurdu Üreme Bilgileri

Alman kurtlarında adet dönemi 6 ayda bir görülür. Adet kanamasının görüldüğü günden sonra çiftleşmeye uygun günleri 12. Ve 18. gününde çiftleşme için uygun olacaktır. Bu dönemlerde dişi ve erkek köpeği bir araya getirmeniz gerekiyor. Çiftleşme gerçekleştikten sonra köpeğin hamile olup olmamasına anlamak için bir ay gibi bir süre geçmesi lazım. Gebelik ortalama 60 gün sürer. Bu süre sonunda doğum gerçekleşir. Ortalama 4- 11 arasında yavru doğabilir. Ama bu her köpekte farklılık gösterir. Kimisinde ilk doğumda 4-5 tane yavru doğabiliyor.

Alman Kurdu Çocuklar ve Diğer Hayvanlarla İletişimi

Doğru ve iyi eğitim almış Alman kurdunun çocuklara ve yabancılara karşı tutumu çok iyidir. İçgüdülerinden dolayı çocuklara karşı iyi bir bakıcı olur, onları her türlü şeyden korurlar. Çok küçük çocukları köpeğinizle tek başına bırakmamanız iyi olacaktır. Çünkü iri cüsselerinden dolayı istemeden de olsa zarar verebilirler. Yavruluk döneminde diğer hayvanlarla tanıştırıp sosyalleşme eğitimi alması durumunda ileride iyi bir arkadaş olur. Alman kurdu sahibi olan kişiler köpeğin iyi ve profesyonel bir eğitimden geçmesini ihmal etmemelidirler.

Irk Özellikleri

Adaptasyon
Apartman Yaşamına Uygunluk
Acemi Sahipler İçin Uygunluk
Soğuk Hava Koşullarına Uygunluk
Sıcak Hava Koşullarına Uygunluk
Dostluk
Aile İçi Sevgi
Çocuklarla Etkileşim
Diğer Köpekler veye Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Sağlık ve Bakım
Salya
Kıl ve Tüy Dökme
Kolay Bakım
Kilo Alma Potansiyeli
Boyut
Eğitilebilirlik
Kolay Eğitim
Zeka
Av Sürme Potansiyeli
Kemirme Alışkanlığı
Yolculuğa Uyum
Fiziksel
Enerji Seviyesi
Egzersiz İhtiyacı
Sürekli Oyun İsteği
Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.