İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kilolu Köpek Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

PET BİLGİ

By melissa1 | 14-10-2022

Kilolu Köpek Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kilolu köpek bakımında dikkat edilmesi gerekenler bulunmaktadır. Özellikle doğru mamaların tercih edilmesi en temel konulardan biridir. Yanlış beslenmeden kaynaklı olarak köpeklerde ortaya çıkan obezite gibi problemlerin çözümünde günlük besin ihtiyaçlarına göre kaliteli mamaların seçilmesi gerekecektir. Kilolu köpeklerin bakımında dikkat edilmesi gereken unsurlara göre köpeğinizin çok daha sağlıklı olması ve hayat kalitesinin artırılması sağlanabilir.

Köpeğinizin fazla kilo almasının önüne geçmek için kilolu köpek bakımında dikkat edilmesi gerekenler arasında şu hususlara dikkat edilmesi önerilir:

  • Köpeğinizin cinsine göre ideal kiloda olup olmadığının tespit edilmesi ve buna uygun diyet programının uygulanması.
  • Köpeğin beslenme sıklığına dikkat etmek.
  • Köpeğinizin seveceği kaliteli mamaları tercih etmek.
  • Veteriner hekim önerilerine göre beslenme, egzersiz ve bakım önerilerine uymak.

Tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de fazla kiloların birçok farklı nedeni olabilir. Bu kilolar aynı zamanda evcil dostunuzun hayat kalitesini düşürdüğü gibi çeşitli sağlık sorunlarının da ortaya çıkmasına neden olacaktır. Bu kapsamda doğru bir beslenme programı ile köpeğinizin sağlığını korumanız önerilmektedir.

Köpekler Neden Şişmanlar?

Bahçede köpek bakımı ile evlerde bakılan köpeklerin şişmanlamasında birçok farklı etken bulunabilir. Köpeklerde sadece beslenmeden kaynaklı obezite sorunları ortaya çıkmaz. Bunun birçok farklı nedeni olabilir. Bu sebeple öncelikle köpeğinizin neden kilo aldığını belirlemeniz ve buna uygun bir tedavi yöntemi uygulamanız gerekecektir. Çeşitli kronik rahatsızlıkların da köpeklerde aşırı kilo alımına neden olduğu bilinmektedir. İnsanlarda olduğu gibi köpeğinizin harcadığından çok kalori alması kilo alımının nedeni olarak gösterilecektir. Günlük hareketinin artırılması ve çeşitli egzersizler ile köpeğinizin fazla kilolarından kurtularak daha sağlıklı bir yaşam sürmesi mümkündür.

Köpeklerin kilo almasına neden olan başlıca faktörler ise kısaca şöyle sıralanabilir:

  • Egzersiz eksikliği ve fazla kalori alımı,
  • Çeşitli hastalıklar ve kronik rahatsızlıklar,
  • Düzensiz beslenme vb.

Köpeğiniz her ne kadar sizin yediğiniz gıdalara ilgi duysa da kendi yediğiniz yemekleri paylaşmanız önerilmez. Özel mama kabında günlük ihtiyacı kadar olan özel mamasını vererek köpeğinizin kilo almasının önüne geçebilirsiniz. Hemen hemen tüm canlılarda olduğu köpeklerde de kilo alma nedenleri arasında fazla kalori alımı ve hareketsizlik ilk sırada yer alacaktır.  

Köpek Maması Seçerken Nelere Dikkat Edilir?

Evde köpek bakımı kapsamında köpeğinizin tüm ihtiyaçlarını eksiksiz olarak karşılamanız ve onun için uygun yaşam alanını oluşturanız gerekecektir. Köpeğinizin aşırı kilo almasının önüne geçmek ve sağlıklı, rahat bir yaşam sürmesini sağlamak için uygun ortamı sağlamak son derece önemlidir. Evde köpek bakımı için birçok unsura dikkat edilmelidir. Evde köpek bakımında önemli bir unsur olan beslenmedir. Köpek maması seçiminde dikkat edilmesi gereken unsurlara göre köpeğinizin ideal kilosunu koruması sağlanabilir. Günlük ihtiyacı olan kadarını mama kabına aktararak köpeğinizin bakımını gerçekleştirmeniz gerekecektir.

Köpeğinizin hem lezzetli hem de sağlıklı besinler tüketmesini sağlamak için kilolu köpek bakımında dikkat edilmesi gereken en önemli unsur mama tercihi olacaktır. Bu kapsamda köpek maması seçerken şu detaylara dikkat etmeniz önerilir:

  • Köpeğin yaşı, ırkı ve cinsine göre uygun mamanın tercih edilmesi.
  • Kilo kontrolünü sağlayacak mamaların tercih edilmesi.
  • Alerjik reaksiyonlara karşı uygun, vitamin ve mineral açısından zengin mamaların seçilmesi.
  • Köpeğinizin damak zevkine ve tüy sağlığına iyi gelen mamaları seçmek vb.

Her canlı için beslenme en temel gereksinimdir. Bu gereksinimin doğru şekilde karşılanması için mutlaka doğru mamaları tercih etmeniz ve köpeğinizin sağlıklı ve düzenli olarak beslenmesini sağlamanız önemlidir.  

Kilolu Köpek Nasıl Zayıflatılır?

Köpek tüylerine iyi gelen yiyecekler gibi birçok farklı köpek maması köpeğinizin birçok ihtiyacını karşılayacaktır. Bu kapsamda tercih edeceğiniz mama markası ve mama özellikleri en önemli unsudur. Her köpeğin ırkına ve cinsine göre farklı fiziksel özellikleri ve gereksinimleri bulunur. Bu nedenle ilk olarak köpeğinizin ideal kiloda olup olmadığını tespit etmeniz gerekecektir.

Köpeğinizin fazla kilolarını vermesi ve kilo alımını durdurmak için şu unsurlara dikkat etmek önemlidir:

  • Veteriner hekim önerisiyle günlük yiyecek miktarının belirlenmesi.
  • Kilo vermesi için köpeğe düzenli egzersiz yaptırılması.
  • Beslenme davranışlarının kontrol edilmesi vb.

Günlük mama ihtiyacını hesaplayarak buna uygun şekilde öğünler halinde yiyecek vermeniz gerekecektir. Bu süreçte köpeğinizin bolca hareket etmesini sağlayacak aktiviteleri tercih etmeniz de önemlidir. Her köpeğin günlük besin ihtiyacı farklılık gösterecektir. Yaşına ve cinsine göre değişecek bu oranlara göre doğru mamaları tercih ederek beslenme programının da oluşturulması bir diğer önemli unsurdur.

Köpeklerin Günlük Besin İhtiyacı Ne Kadar?

Köpeklerin günlük besin ihtiyacı birçok etkene göre değişiklik göstermektedir. Mama özelliklerine göre bu ihtiyacı karşılamak son derece önemlidir. Köpeklerde günlük ihtiyaç olarak kilogram başına 5 gram protein hesaplaması yapılmaktadır. Köpeklerde 4 aya kadar küçük ırklar ve 6 aya kadar büyük ırklar için günde 3 öğün yemek verilmesi önerilmektedir. 4- 10 ay arası küçük ırklar ve 6 – 12 ay arası büyük ırklarda ise günde 2 öğün olarak mama verilmesi önerilmektedir.

Bazı mamaların protein ve besin değerleri açısından zengin olması beslenme düzeninin de değişmesine neden olabilir. Kilolu köpek bakımında dikkat edilmesi gerekenler ile köpeğinizin daha sağlıklı ve ideal kilosunda olmasını sağlayacak mamaları tercih etmeniz önerilir. Yaşına ve cinsine göre beslenme düzeni ve oranları da değişecektir.

Ayrıca Bakınız: Bozuk Köpek Maması Nasıl Anlaşılır?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar