İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Bozuk Köpek Maması Nasıl Anlaşılır?

PET BİLGİ

By melissa1 | 13-10-2022

Bozuk Köpek Maması Nasıl Anlaşılır?

Bozuk köpek mamasını anlamak için kuru ve yaş mamaların raf ömrüne, son tüketim tarihine bakmanız gerekir. Konserve ürünler kesinlikle dondurulmamalıdır. Bu gibi detaylara dikkat ederek köpeklerinize bozulmayan, son kullanma tarihi geçmeyen kaliteli, sağlıklı mamaları vermeniz önerilir. Köpek mamalarını doğru saklama yöntemleri ile muhafaza ederek sağlıklı gelişimini hızlandıran kaliteli, sağlıklı mamaları tercih edebilirsiniz. Kuru ve yaş köpek mamasının bozulması sonucu köpeğinizin sindirim sistemi bozulurken farklı belirtiler gösterebilir. Yaş mama kuru mamaya göre daha hızlı bozulur. Mama tüketimi sırasında ister yaş mama ister kuru mama oldukça hızlı şekilde bozulduğu için köpeğinize vermeden önce muhakkak mamanın doğru, kaliteli, sağlıklı olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

Bozuk Köpek Maması Belirtileri

Aşağıda Bozuk köpek maması belirtilerinden bazıları şunlar:

  • Mamanın son tüketim tarihinin geçmesi
  • Güneşte, sıcak, nemli ortamlarda kalması
  • Ambalajı yırtık, hasarlı, ezik olması
  • Kötü kokması
  • Köpeğinizin mamayı reddetmesi
  • Açık yaş mamanın dışarıda bekletilmesi, nemlenmesi ve yumuşaması
  • Ağzının açık bırakılması
  • Küflenmesi ve birbirine karışması
  • Yağlanması, ekstra sertleşmesi
  • Renk değiştirmesi
  • İshal, kusma, mide rahatsızlığına neden olması

Son Tüketim Tarihinin Geçmesi

Son tüketim tarihinin geçmesi köpek mamasının bozuk olduğunu gösterir. Tarihi geçmiş ürünler genellikle bozuk mama sınıfındadır. Mamayı köpeğinize vermeden önce muhakkak son kullanım tarihine bakmanız, köpeğinizin sağlık gelişimini destekleyen kaliteli, sağlıklı, hijyen testinden geçirilen mamaları tercih etmelisiniz. Köpek mamaları üretim tarihinden itibaren en çok 1 yıl içerisinde tüketilmelidir. Son tüketim tarihi geçen ürünleri açtığınızda bozulmadığını düşünseniz bile köpeğiniz muhakkak kokusunu tadını beğenmediği için yemeyecektir. Bu gibi sebeplerle riske girmeden mamanın son kullanma tarihini kontrol etmeniz, daha sonra köpeğinize rahat, güvenli şekilde vermeniz gerekir.

Ambalajının Yırtık Hasarlı Ezik Olması

Ambalajının yırtık, hasarlı, ezik olması mamanın sağlık ve güvenlik açısından riskli olduğunu gösterir. Bozuk mama sınıfından olan ambalajı hasarlı, yırtık ve ezik olan mamalar kesinlikle tüketilmemelidir. Son kullanım tüketim tarihi geçmemiş olsa bile bu gibi ürünler hasarlı olduğu için tercih edilmemelidir. İçerisindeki ürünlerin taze olup olmadığı, nemlenip nemlenmediğini bilemeyeceğiniz için bu ürünler genellikle bozuk olarak değerlendirilir. Elinize aldığınız ürünün muhakkak tazeliğini, bozuk olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Köpeğinize verdikten sonra evcil hayvanınızın mamanın kokusunu alıp yiyip yememesine, ürünün ambalajının bozuk olup olmama durumuna göre doğru sağlıklı şekilde karar verebilirsiniz.

Mamanın Güneşli Sıcak Nemli Ortamlarda Kalması

Mamanın güneşli, sıcak, nemli ortamda kalması tazeliğini ve tadını bozar. Köpeğinizin sağlıklı gelişimini destekleyen mamaları muhafaza ederken özellikle serin ve kuru yerlerde saklamalısınız. Kiler, kapalı dolap, sıcaklık ve nemin az olduğu yerlerde saklayarak uzun süre rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bozuk köpek maması doğrudan güneş ışığına maruz kalırsa, nemli, sıcak ortamlarda bırakılırsa, uzun süre açık şekilde bekletilirse ekşiyecektir. Vitamin, protein, mineral değerleri bakımından yüksek olan mamalar bu şekilde değerini kaybetmeyerek sağlıklı şekilde tüketilebilir. Mama, besin, ürün gruplarının bozulmasının en belirgin belirtilerinden bir tanesi de ekşimedir. Güneşte bekleyen, ekşimiş ürünler köpeğinizin sinirim sistemini altüst ederek sağlığını önemli ölçüde tehlikeye sokar.

Köpeğizinin Maması Kötü Kokması

Mamanın kötü kokması bozulduğunu gösteren en önemli belirtidir. Paketi açtığınızda ortama yayılan kötü koku mamanın bozulduğunu gösterir. Yoğun kokulu, bozulmuş mamalar rahatsız edici, keskin, farklı kokusunu paketi açtığınız anda anında hissettirir.

Köpeğinizin Mamayı Reddetmesi

Köpeğinizin mamayı reddetmesi ürünün kötü koktuğunu, tadının bozulduğunu gösterir. Koku, tadının bozulduğunu hissettiğiniz mamaları köpeğinize verdiğinizde burun kıvırarak onu yemeyecektir. Hassas damak ve tat duyusu gelişen köpeğiniz ekşiyen, bayatlayan, bozulan tüm mama ve yiyecekleri daha ilk lokmada hemen anlar. Tatmasına gerek kalmadan kokusundan bile bozuk olduğunu anladığı için mama yemeyi reddeder.

Açık Yaş Mamanın Dışarıda Bekletilmesi

Açık yaş mamanın dışarıda bekletilmesi mamanın bozulduğunu gösteren önemli bir işarettir. Açılmış konserve ve ürünlerini dışarıda 4 saatten fazla beklettiğinizde kolayca bozulur. Uzun süre dışarıda beklettiniz mamalar kısa süre içerisinde bozularak bakteri, kötü koku, ekşime gibi oluşumlara neden olur. Köpeğinizin mama kabına tükettiği miktarda yaş mama koyabilirsiniz. Kalan kısmını buzdolabında saklama koşullarına uygun olarak muhafaza etmeniz tavsiye edilir. Yaş mamalar dışarıda, nemli ortamlarda bırakıldığında hızlı bakteri ürettiği için oldukça kısa sürede bozulur.

Mamanın Ağzının Açık Bırakılması

Mamanın ağzının açık bırakılması, uzun süre ortalıkta kalması kısa sürede bozulmasına neden olur. Dışarıda açık şekilde bekleyen mamalar nemlenerek sertleşir. Kısa sürede tadı değişir. Ne kadar sürede açık olduğunu, havayla temas edip etmediğini bilmediğiniz yaş ve kuru mamaları köpeğinize vermemeniz tavsiye edilir. Mamanın nemlenmesi ve yumuşaması, açıkta kalması ürünlerin belirgin şekilde bozulmasına neden olur. Mamaları köpeğinizin maket mama kâsesine koyduğunuzda uzun süre bekletirseniz hızla bayatlar. Kabın içerisinde koyduğunuzda artık tok ve sert ses çıkmaz. Dışarıda bekletilen bozuk köpek maması ortamın nemini içine çekerek kısa sürede yumuşar. Bu yüzden mama kabına fazla yiyecek konulmamalıdır. Açıkta bekleyen, kısa sürede tüketilmeyen mamalar bozulmaya, yumuşamaya daha fazla yatkındır.

Ayrıca Bakınız: Köpek Eğitimi Nasıl Verilmelidir?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.