İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedilerin Çiftleşmesi ve Doğum Süreci

PET BİLGİ

By melissa1 | 26-04-2020

Kedilerin Çiftleşmesi ve Doğum Süreci

Yavru kediler kızgınlık süreçlerinde çiftleşirler. Kızgınlık dönemleri dişi ve erkek kedilerde farklılık göstermektedirler.

Dişi ve Erkek Kedilerde Kızgınlık Dönemi

Erkek kediler yılın her zamanı çiftleşmeye hazırlardır. Erkek kediler ilk çiftleşmelerinde bazen başarısız olabilirler. Birden fazla çiftleşme eylemini gerçekleştirdiklerinde tecrübe edilirler ve bir sonraki çiftleşmelerinde ilk eşleşmelerine göre daha başarılı olurlar. Erkek kedilerin çiftleşme eylemi 8 aylıktan sonra başlar.

Dişi kedilerse bu durum daha farklıdır, genellikle havaların ısınması ile kızgınlık süreçlerine girerler. Kedilerin gün ışınları ile eşleşme takvimlerini ayarlar ve havaların sıcak olması, günlerin uzaması ile kızgınlık sürecine girerler. Bazı kediler bu takvimi ayarlayamaz ve kışın kızgınlık dönemlerine girerler. Bunun nedenlerinden biri ise evinizin sıcak olmasıdır. Havaların ısındığını sanarak kızgınlık süreçlerine girerler.

Dişi Kedilerin Kızgınlık Sürecine Girişi Nasıl Anlaşılır

Dişi kediler kızgınlık süreçlerine girdiklerini çok rahat anlayabilirsiniz. Öncelikle çıkardıkları garip sesler ile bu sürecin başladığının sinyalini verirler.  Geceleri sizi uyutmayacak şekilde miyavlar ve kafalarını evin farklı yerlerine sürerler. Kafalarını belli bir yere sürmelerinin nedeni ise erkek eşe kokularını bırakma istedikleridir.

Fiziksel olarak yerlerde sürünerek ve farklı tuhaf hareketler ile bu sürece girdiklerini çok rahat anlayabilirsiniz.

Dişilerin kızgınlık zamanında en çok dikkat etmeniz gerekenlerden biride onun evden kaçmasını engellemektedir. Bu tip kızgınlık süreçlerinde dişi kediler evden çıkarak kendilerine erkek eş ararlar. Evde beslenen kedilerin genellikle evden kaçıp eve hamile olarak döndüğünü sıklıkla karşılanan bir durumdur.

Kedime Nasıl Eş Seçmeliyim, Eş Seçerken Nelere dikkat Edilmeli

Kedilerinizin kendi türleri ile eşleşmesi safkan kanını koruması için oldukça önemlidir. Güzel yavrular almak için kedinize en uygun eşi bulmanız gerekmektedir. Sitemizin Kedi Eş İlanları bölümünden ücretsiz eş ilanı vererek kendi türünden bir eş adayı rahatlıkla bulabilirsiniz.

Scottish fold kediler kesinlikle kendi türü ile eşleşmemesi gerekiyor. Bu durumun nedeni ileride doğacak eklem sorunlarının önüne geçmektir. Lütfen scottish fold kedileri onların ileride doğacak yavrularının sağlıklarını için eşleşme işlemini yapmayınız! Bunun yerine çapraz eşleşme yaparak British shorthair erkek eş bulmanızı önemle rica ediyoruz.

Kedilerin Eşleşme Süreçleri Kaç Gün Olmalıdır

Dişi kediniz kızgınlık belirtileri geçirdiğinden emin olduktan sonra erkek kedi ile kızgınlık süreci geçmeden bir an önce bir araya getirmeniz gerekmektedir. Eğer dişi kedi kızgınlık sürecini tamamlarsa eşleşme başarısız şekilde sonuçlanır.

Kedilerinizi bir araya getirdikten sonra onları 1 odaya kapatmanız ve onların anlaşmasını beklemeniz gerekmektedir. Bazı kediler ilk günler kavga eder ve sonraki süreçlerde birbirleri ile anlaşabilirler. Bu durumda sabırlı olmalısınız.

Dişi Kedimin Hamile Olduğunu Nasıl Anlarım

Dişi kediniz eşleşme işlemi bittikten sonra yaklaşık 2 hafta sonra memeleri şişmeye başlar. Memelerinin şişmesi kedinizin hamile olduğuna işarettir.

Kedinizin hamile olduğuna kesinlikle emin olmak istiyorsanız, veteriner hekimden röntgen randevusu almanızı öneriyoruz. Eşleşmeden 21 gün sonra röntgen’de kedinizin kesin hamile olup olmadığını anlarsınız. Hatta kedinizin kaç tane yavru doğurcağınızı bu röntgen’de görebilirsiniz. Tabiki insanlardaki gibi kız erkek olup olmadığı belli olmuyor. :)

Dişi Kedilerin Doğurma Süreleri

Dişi kediler eşleşme işlemi bittikten 58-64 gün içerisinde doğururlar. Kedinizin doğum zamanının geldiğini onun hareketlerinden anlayabilirsiniz.

Kediler doğuma 1 hafta kala yavrularını doğuracağı güvenli bir yer ararlar. Onlara yardımcı olmak için kapalı bir yuva yapmanız gerekmektedir. Yuvanın içine nemi ve ıslaklığı emecek bezler koymanızı şiddetle öneriyoruz. Hasta altı bezleri doğum zamanı ve doğumdan sonraki hijyeni sağlamak için size yardımcı olacaktır.

Kedilerin Doğumunda Neler Yapmalıyım

https://www.youtube.com/watch?v=3JhaB1d2aX4
Kedi Doğumu

Kedi Doğumu ile ilgili yukarıdaki videoyu izlemenizi öneriyoruz.

Kediler kendileri doğum sürecini atlatırlar, fakat özellikle ilk doğumda büyük sorunlar yaşayabilirler. Doğum sürecinde kesinlikle kedinizin yanında olmanız gerekiyor. Genellikle dişi kediler doğumlarında güvendikleri sahiplerini yanında olmasını isterler.

Doğum’da yavruların göbek bağını keserek ve onları kurulayarak anneye yardımcı olabilirler. Yavruları kuruladıktan sonra süt emmesi için onları memeye yönlendirmeniz gerekmektedir. Eğer anne yavrularını emzirmiyorsa acilen kedi süt tozu almanız gerekmektedir.

Kedim Doğurdu Ne Yapmalıyım


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.