İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedilerde Şeker Hastalığı ve Belirtileri

PET BİLGİ

By melissa1 | 31-12-2020

Kedilerde Şeker Hastalığı ve Belirtileri

Kedilerde şeker hastalığı nedir? Öncelikle buradan başlayalım. Kedilerde tıpkı insanlar gibi fazla diyabet hastalığına duyarlı olabiliyorlar. Pankreasın hiç insülin üretememesi veya yetersiz üretmesi nedeniyle kedilerde şeker hastalığı ortaya çıkabiliyor. Kedilerin  vücutlarında yeteri kadar insülin direnci olmadığında besinlerinden aldıkları şeker ve diğer insülini etkileyen unsurlar gerekli hücrelere iletilemez. Bu yüzden hücreler şeker alamadıkları için sıkıntı çekerken kan değerlerindeki şeker oranı ciddi düzeyde yüksek olur. Kedilerin şeker oranları 63-132 mg olması takdirde ortalama olarak kabul edilir. 

Kedilerde Şeker Hastalığının Türleri Nelerdir?

Kedilerde 3 tip şeker hastalığı tanısı vardır. Tip 1 diyabet tanısı konan kedilerde pankreasın hiç  insülin üretmediği için hücrelere gereken insülini sağlayamaz. Tip 2 diyabet tanısı, pankreas insülin üretiyor fakat yeteri kadar üretmediği için yine değeri düşük oluyor. Tip 3 dediğimiz ve en riskli olan diyabet tanısı ise gizli şeker olarak adlandırılır. Gizli şekerin belirtileri oldukça zor fark edilir.

Kedilerde genel olarak istisnalar dışında çoğunlukla Tip 2 diyabet tanısı yaygındır. Kediler her yaşta bu hastalığa yakalanabilecekleri gibi 7-8 yaşlarında daha çok risk altındadırlar. Erkek kediler dişi kedilere oranla daha fazla risk altında olurlar.

Kedilerde Şeker Hastalığına Neler Sebep Olur?

Kedinizde şeker hastalığının belirtilerine ne kadar erken fark ederseniz tedavi süreci daha kısa olur. Aksi takdirde kedinizin tedavisi geç kalması üzerine görme kaybı sorunuyla karşı karşıya kalırsınız. Kedinizin bu hastalığa yakalanmasının en belirgin nedeni fazla kilolara sahip olmasıdır. Kedilerde obezite hastalığı şeker hastalığı riskini arttırır. Yani aşırı kilolu kediler normal kiloda olan kedilere nazaran daha çabuk yakalanırlar. Fakat her aşırı kiloya sahip kedi şeker hastası olmaz. Bunun yanında birkaç faktör daha hastalığı tetikler durumdadır.

  • Genetik yapıları
  • Irk Özellikleri
  • Hormonal değişimleri(Özellikle dişi kedilerde doğumdan sonra)
  • Yaş
  • Beslenme nitelikleri
  • Kullanılan mamanın besin değerleri

Yukarıda saydığımız maddeler kedinizin şeker hastası olmasına etken durumlardır. Kedinize ticari kedi maması alırken içeriği hakkında detaylı bir araştırma yapmanızı ayrıca veteriner hekiminizin de onayını almanızı tavsiye ederiz. Çünkü bazı mamaların içeriğindeki maddeler kedinizin metabolizması da çok yavaş çalışıyorsa öğütmede sorun yaşar. Bu yüzden yediği yemeklerin içeriği hakkında bilgi edinmek önemlidir.

Kedilerde Şeker Hastalığının Belirtileri

Kedilerde şeker hastalığın belirtileri arasında kedinizin fazla su içmesi, sık ve yoğun bir şekilde idrara çıkması ve ani kilo kayıpları olası belirtiler arasındadır. Aşırı su içme durumun, kedinizin normalden daha fazla su tükettiğini gördüğünüz anda dikkat etmeniz gereklidir. Şeker hastalığı görülen kedilerin iştahlarında sorun olmaz. Aksine daha çok yemek tüketirler. Fakat kediniz yediği halde kilo veriyorsa işte burada sıkıntı var demektir. Kedinizin kum kabını temizlerken aşırı idrara çıktığını fark ederseniz bu durumun normal olmadığını bilmeniz gerekir. Kedinizde bu ani değişimleri gördüğünüz anda vakit kaybetmeden veteriner hekiminiz ile iletişime geçmelisiniz.

Kedinizde Şeker Hastalığı Nasıl Gelişir?

Kedilerde şeker çok sinsice ilerler ve zamanla da durumun ciddiyetini arttırır. Şeker hastalığı kedinizde bazı hastalıkların da ortaya çıkmasına neden olacaktır. Bunlar; gözde katarakt, böbrek sorunları ve kan damarlarında sorunlara yol açar.

Kedilerin Şeker Hastalığının Tedavi Süreci Nasıl İlerler?

Şeker hastası olan bir kedinin tedavisinde dikkatli ve özenli olunması gerekir. İlk başta günlük düzenli olarak kedinize insülin enjeksiyonlarını yapmanız gerekir. Kedinizin beslenme düzeninde değişiklikler yapılmalıdır. veteriner hekiminizin tavsiyesine uyarak hangi besinleri tüketmeli ve ne kadar yemesi gerektiğine uymalısınız. En büyük sorumluluk kedi sahiplerin düşüyor. Bu süreçte kedinizin yanında olarak ona gereken ilgiyi ve desteği göstermelisiniz.

Kedinizin şeker enjeksiyonların doktorunuzun talimatına göre düzenli olarak yaparak, beslenmesini dikkat ederek, idrar ve kan değerlerini zamanında yaptırarak bu süreci iyi bir şekilde idare etmelisiniz.

Şeker Hastası Kediler İçin Beslenme 

Kedilerde şeker tanısı konulan kediler için üretilmiş uygun mamalar mevcuttur. En uygun beslenme şekli olan insülin enjektesi ile birlikte kedinize mamasını vermektir. Kedinizin öğün sayısını arttırıp miktarını azaltarak iyi bir denge sağlayabilirsiniz. Kedinize sık ama az yemek vermelisiniz. Kedinizin kilo durumunu kontrol etmeli ve ideal kilo durumunu veteriner hekiminizden öğrenmelisiniz.

Hangi Kedi ırklarının Şeker Hastalığına Yakalanma Riski Yüksektir?

Her kedi bu hastalığa yakalanabilir. Fakat bazı kedi ırkları genetik özellikleri, bağışıklık yapıları bakımından bu hastalığı daha yatkındır. 

  • Burma kedi cinsi, 
  • Maine Coon, 
  • Siyam kedi ırkları,
  • Rus Mavisi kedi ırkı

Yukarıda saydığımız kedi ırkları yapısal, anatomik özellikleri bakımından şeker hastalığına daha eğilimli yapıda olan ırklardır. Bu kedi ırklarından birine sahipseniz her kedi sahibi gibi düzenli kontrollerini yaptırmalı ve beslenmelerine, kilosuna, davranışlarına dikkat etmelisiniz.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar