İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedilerde Dehidrasyon Sebepleri

PET BİLGİ

By melissa1 | 17-12-2020

Kedilerde Dehidrasyon Sebepleri

Sıvı seviyeleri normalin altına düştüğünde dehidrasyon meydana gelir. Bunun nedeni ya su alımının azalması ya da sıvı kaybının artmasıdır. Sıcak havalarda aşırı ısınma, artan aktivite veya kusma ve ishalin tümü kedilerde sıvı kaybına neden olabilir. Kedileri dehidrasyona daha yatkın hale getiren durumlar arasında kronik böbrek hastalığı ve ishal veya diyabet gibi diğer durumlar bulunur.

Kedilerde Dehidrasyonun Genel Belirtileri 

  • Kuru diş etleri
  • Uyuşukluk veya depresyon
  • İştah kaybı
  • Yüksek kalp atış hızı
  • Ağız kuruluğu
  • Nefes nefese kalma

Yukarıdaki işaretlerden herhangi birini fark ederseniz, veterinerinizi arayın. Kedinize sıvı verebilir, olası hastalıkları ekarte edebilir ve gelecekte dehidrasyonu önlemek için rehberlik edebilirler.

Kedim Susuz Kalırsa Ne Yapmalıyım?

Kedilerde dehidrasyon, altta yatan ciddi bir soruna işaret edebilir. Kedinizin susuz kaldığından şüpheleniyorsanız, onu hemen bir veterinere götürün. Kedinizin boynunun arkasındaki veya kürek kemikleri arasındaki deriyi nazikçe kaldırarak evde dehidrasyonu tespit edebilirsiniz.

 Kedilerde dehidrasyon, kediniz aşırı kilolu veya çok zayıf değilse, cildi hemen normal bir pozisyona dönmelidir. Sıvı eksikliği varsa, kaldırılan cilt hızlı bir şekilde normale dönmeyebilir. Bununla birlikte, çoğu zaman, dehidratasyon belirtileri o kadar açık değildir ve yalnızca bir veteriner uygun teşhis ve tedaviyi sağlayabilir.

Bazı Kediler Dehidrasyona Yakalanmada Daha Yakın

Dehidrasyon riski en fazla olan kediler, böbrek rahatsızlıkları, kanser ve hipertiroidizm gibi çeşitli kronik hastalığı olan kedilerdir. Yaşlı kediler ve emziren anne kedilerin, durumu diğer kedilerin yanı sıra dehidrasyona eğilimli olabilir.

Kedilerde Dehidrasyon Tedavisi

Kedinizin susuz kaldığını düşünüyorsanız, onu daha fazla su almaya teşvik edin. Kedinizi dehidrasyonları daha ileri seviyedeyse veya vücut sistemlerinden bir veya daha fazlasında altta yatan bir hastalık veya işlev bozukluğu varsa o zaman bir veteriner ziyareti zamanıdır. Veterineriniz, kedinizin ne kadar susuz kaldığını belirleyebilir. Kedinizin günlük su ihtiyacı ne kadar olmasını gerektiğini bilmiyorsanız yazımızı okumalısınız.

Kedilerde Dehidrasyon Önleme Yolları

  • Kediniz için her zaman temiz su sağlayın ve tazeliğini sağlamak için sık sık değiştirin. Ayrıca bakteri oluşumunu önlemek için evcil hayvanınızın su kabını her gün yıkamayı unutmayın.
  • Su alma tercihini belirlemek için kedinizi gözlemleyin. Bazı kediler belirli kaseleri tercih ederken, diğerleri musluk veya şişe suyu sever. Diğer kediler, birçok evcil hayvan dükkanında bulunabilen su çeşmelerini tercih ediyor. Daha kolay erişim için evin etrafına birkaç kase su koymayı deneyin.
  • Kediniz ishal veya kusma nöbeti geçiriyorsa ona başlangıçta yalaması için bir buz küpü verin ve aşırı su kaybını önlemek için düzenli aralıklarla az miktarda su sağlayın.
  • Kedinizle yolda mısınız? Genel olarak seyahat kediler için streslidir. Hareket hastalığı bazı kedilerin mide bulandırmasına veya kusmasına neden olsa da, özellikle yolculuktan sonra suya düzenli erişimleri olması gerektiğini unutmayın.
  • Kedinizin su alımını izleyin. Her zamankinden daha fazla veya daha az içtiğini fark ederseniz, veterinerinizden bir kontrol için randevu alın.
  • Kedinizi sulu tutmanın tek yolu su değildir. Yukarıdakilerin hepsini denediyseniz ve kediniz yeterince su içmiyorsa, ıslak kedi maması veya et suyu ile içirmeyi deneyin . Suyu tamamen değiştirmese de ıslak yiyeceklerle takviye etmek , dehidrasyonu önlemeye yardımcı olmak için genel su alımını artırmaya yardımcı olabilir.

Her kedi farklıdır. Bazı kediler musluktan içmeyi sever, bu nedenle musluğu damlatarak bırakmak su alımını teşvik edebilir. Bir su çeşmesi gibi akan suyu seven kediler için kesinlikle daha da iyidir. Buna ek olarak konserve yiyecekler, önemli ölçüde daha az sıvı içeren kuru mamalara kıyasla % 70-80 su içerdiğinden konserve yiyeceklerle kedinizin beslenmesini  sağlamakta su alımını artırabilir. Ayrıca her zaman tatlı su içeren temiz bir su kabı da su alımını teşvik edebilir.

Kedinizin susuz kalmasını sağlamak, onun mutlu ve sağlıklı kalmasına yardımcı olacaktır. Kedinizin beslenme rutinine yeni mama eklemeden önce daima veterinerinize danışın.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.