İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde Karma Aşı Ne Zaman Yapılır?

PET BİLGİ

By melissa1 | 04-11-2022

Köpeklerde Karma Aşı Ne Zaman Yapılır?

Köpeklerde karma aşı yapılması, köpekleri hastalıklara karşı korur ve virüslere karşı bağışıklık kazanmasını sağlar. Bu sebeple köpeklere karma aşısının yapılması çok önemlidir. Bu aşı yılda bir kez yapılması gereken bir aşıdır ve köpeklerin sağlığı için ihmal edilmemelidir. Bu aşının yapılmaması köpeklerin birçok hastalığa açık olmasını ve bağışıklık sistemlerinin yeterince güçlü olmamasına neden olur.

Köpeklerde karma aşısının ilk uygulanma zamanı 45 günlük olduklarını yapılan ve köpekleri gençlik hastalığına karşı koruyan distemper aşısından 21 gün sonra yapılmalıdır. Karma aşı her yıl tekrarlanması gereken bir aşıdır. Bu sebeple köpekler için aşı takvimi oluşturulmalı, aşı tarihleri takip edilmelidir.

Köpeklerde Karma Aşı Nedir?

Köpeklerde karma aşısı köpekleri, gençlik hastalığı, kanlı ishal, son derece bulaşıcı olan parainfluenza virüsüne, organları etkileyen leptospirosis bakterilerine, Hepatit, Parvovirus gibi hastalıklara karşı korur. Bu aşının yapılması köpekler için hayati öneme sahiptir.

Köpekler, karma aşısının yapılması ile bu hastalıkların oluşmasına sebep olan virüs ve bakterilere karşı bağışıklık kazanacaktır. Karma aşı distemper aşısından 21 gün sonra yapılması gereken ve köpek 1 yaşına gelene kadar dozlarının belirli aralıklarla tekrarlanan, bir yaşından sonra ise yılda bir kez yapılan bir aşı türüdür.  İçerisinde yer alan antikorlar, köpeğin sağlığını sürdürmesini sağlayan antikorlardır.

Köpeklere Aşı Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Köpeklerde aşı yapılırken dikkat edilmesi gereken durumlar aşının korumasını tam bir şekilde sağlamasına ve köpeğin herhangi bir rahatsızlık yaşamamasını sağlar. Bu sebeple bu durumları bilmek ve ona göre hareket etmek çok önemlidir.

Köpeklere aşı yapılırken dikkat edilmesi gereken durumlar şu şekildedir:

  • Hasta olan köpeklere aşı yapılmaz.

Aşıların içerisinde antikorlar bulunur ve sağlıklı bir köpeği, hastalığa sebep olabilecek virüs ve bakterilerden korur. İç ve dış parazite sahip olan bir köpeğe aşı yapılması onun iyileşmesini sağlamaz. Bu sebeple köpeğin hiçbir hastalığı olmadığından emin olunduktan sonra aşı yapılmalıdır.

  • Hamile köpeklere aşı uygulanmaz.

Aşı yapılırken köpeklerin yaşayacağı stres sebebiyle hamile olan köpeklere aşı yapılmaz. Bu noktada doğru olan yaklaşım gebelik öncesinde köpeğin aşı takvimine uygun aşılanma sağlanmasıdır. Fakat köpeğe hiç aşı yapılmamış ve köpek salgın hastalıkların olduğu bir ortamda barınıyorsa hamile olmasına rağmen aşı yapılabilir.

  • Köpek aşıdan önce yıkanmalıdır.

Köpeğin aşı yapılmadan iki gün önce ve aşı yapıldıktan iki gün sonra yıkanmalıdır. Yavru köpeklerde bu süre bir hafta olabilmektedir.

  • Aşı takvimine uyulmalıdır.

Köpeğin aşı takviminde yer alan aşılar, zamanı geldiğinde mutlaka yapılmalıdır. Aksi takdirde köpeğin bağışıklığı yeterince güçlü olmayacak, çeşitli bakteri ve virüslerin sebep olduğu hastalıklara açık bir hale gelecektir.

  • Köpekler aşılama öncesinde stres yaşamamalıdır.

Köpekler aşılama öncesinde herhangi bir stres yaşamamalıdır. Öncesinde oldukça rahat ettirilmeli, aşı sonrasında yaşanan stres köpekle ilgilenerek giderilmelidir.

Karma Aşı Hangi Hastalıklara Karşı Koruma Sağlar?

Köpeklerde karma aşı köpeğin hastalıklara karşı korunmasında ve bağışıklığını güçlendirmede çok önemlidir. Bu sebeple kesinlikle aksatılmamalıdır. Karma aşısı, köpeğe sağlıklı bir ömür sağlar. Bu aşının yapılmaması durumunda gençlik hastalığı, kanlı ishal gibi birçok hastalığa açık hale gelir.

Karma aşısının koruma sağladığı hastalıklar şu şekildedir:

  • Gençlik Hastalığı

Gençlik hastalığı köpeklerin nöbet, kısmi ya da tam felç geçirmelerine, kas seğirmelerine, başı dik tutamamalarına, çiğneme ve tükürme hareketlerinde artış olmasına ve bazı durumlarda köpeğin hayatını kaybetmesine neden olan bir hastalıktır. Virüs kaynaklı gerçekleşen bu hastalık oldukça bulaşıcıdır ve idrar, tükürük, kan ve solunum aracılığı ile bulaşırlar. Gençlik hastalığının belirtileri ateş, göz ve burun akıntısı, anoreksiya, öksürme, beyin ve omurilik iltihabıdır. Köpekler için oldukça tehlikeli olan bu hastalığın belirtilerini gösteren köpek, vakit kaybetmeden veterinere götürülmelidir.

Gençlik hastalığının çeşitli tedavileri vardır fakat bu tedaviler tam anlamıyla gerçekleşmeyebilir, bazı semptomlar kalıcı olabilir. Karma aşısı bu hastalığa karşı bağışıklık oluşturur.

  • Kanlı İshal

Köpeklerde kanlı ishal kimi zaman köpeğin hayatını kaybetmesine sebep olabilecek önemli bir hastalıktır. Bu yüzden hastalığı bilmek ve ona göre önlem almak gerekir. Köpeklerde kanlı ishalin belirtileri; ishal, kusma, durgunluk, ateş, iştahını kaybetmesi gibi belirtilerdir. Bu hastalık idrar, salya, dışkı ve kan yoluyla bulaşır. İki hafta süren bir tedavisi vardır fakat burada en önemli nokta tedavisi yapılan köpek iki ay boyunca bu virüsü taşımaya devam edeceğinden diğer hayvanlardan izole tutulması gerektiğidir. Bu hastalığın oluşumunu önlemek için karma aşısı yapılmalıdır.

  • Leptospiroz

Leptospiroz hastalığı bakteriyel bir enfeksiyon hastalığıdır. Köpeklerde ateş, durgunluk, öksürme, burun akıntısı, ishal, kas ağrısı ve kusma belirtileri ile kendini göstermektedir. Leptospiroz hastalığı kirli su ile yayılır ve köpeklerin hayatını tehdit eder. Bu yüzden köpeklerin karma aşısı ile bu hastalığa karşı bağışıklık kazanması hayati öneme sahiptir.

  • Hepatit Hastalığı

Hepatit hastalığı köpeklerin kötü beslenmesi, bu hastalığı taşıyan başka bir köpeğin idrarına, salyasına ya da dışkısına temas etmesi yoluyla ortaya çıkar. Köpeğin bağışıklık sisteminde oluşan bir hata sonucunda ortaya çıkma ihtimali de vardır. Bu hastalık kendisini koordinasyon kaybı, vücut salgılarında sararma, kusma, ishal, susuzluk hissinde artış, bedende oluşan yumrular şeklinde gösterebilir. Hepatit hastalığının tedavisi ortaya çıkma sebebine göre değişiklik gösterir. Karma aşısı, köpekleri bu hastalığa karşı korur.

Ayrıca Bakınız: Köpeğim Yalnız Kalamıyor, Ne Yapmalıyım?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar