İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeğim Yalnız Kalamıyor, Ne Yapmalıyım?

PET BİLGİ

By melissa1 | 04-11-2022

Köpeğim Yalnız Kalamıyor, Ne Yapmalıyım?

Köpeğin yalnız kalıp kalamaması türüne göre değişkenlik gösterebilir. Köpeklerin yalnız kalmaya alışması için eğitim alması gerekmektedir. Bu eğitimi alan köpekler için yalnız kalmanın psikolojik negatif etkileri ortadan kalkar. Fakat köpeklerin yalnız kalabileceği süre kısıtlıdır. Köpekler, türüne göre değişmekle beraber, en fazla 8 saat yalnız kalabilirler. Bu saat köpeğin türü ve yaşına göre azalabilir.

Köpeğim yalnız kalamıyor durumuna alışması için, kişilerin uygulayabileceği bazı taktikler bulunmaktadır. Bu taktikler köpeklerin yavaş yavaş yalnızlığa alışmasına yardım eder. Köpeği yalnız kalmasına alıştıracak taktiklerden biri, kişinin evden çıkış rutinini gerçekleştirmesidir. Kişi, günde birkaç kez sanki evden çıkacakmış gibi giyinip, hazırlanmalıdır. Sonra evden çıkılmalı, köpek yalnız bırakılmalıdır. Bir süre geçtiği zaman köpeğin yanına geri gidilmeli ve onunla ilgilenilmelidir. Kişinin bu taktiği uygularken dışarıda geçirdiği süre kademeli olarak arttırılmalı, köpek yalnız kalmaya alıştırılmalıdır.

Köpeğin yalnız kalmasına yardım edecek diğer bir detay ise köpeğin bir alanı olmamasıdır. Köpek uyumak gibi eylemlerini sürekli sahibinin yanında gerçekleştiriyorsa kendi alanının farkında olamaz, yalnız kalmaya alışması zorlaşır. Bu sebeple köpekler uyumak gibi eylemleri kendi alanlarında ve tek başına gerçekleştirmelidir.

Köpek Neden Yalnız Kalmaya Alışmalı?

Köpekler yalnız kalmaya alışmalıdır. Çünkü köpekler, yapıları gereği sosyal varlıklardır. Bu sebeple yalnız kalmak istemezler. Yalnız kalmanın köpekler üzerinde olumsuz psikolojik etkileri ortaya çıkabilir. Bu etkilerin ortaya çıkmasını önlemek için, yalnız bırakma adımları yavaş yavaş ve köpeğe gerekli ilgi gösterilerek gerçekleşir.

Köpekler sosyal varlıklardır fakat yalnız kalmaya alıştırılmaları gerekir. Çünkü kişinin oluşabilecek herhangi bir durumda bir yere gitmesi, işine gitmesi, köpeğini götüremeyeceği sosyal ortamlarda bulunması gibi durumlarda köpek kendi ihtiyaçlarını sürdürmeye devam edebilmeli ve yalnız kalmanın olumsuz etkilerini yaşamamalıdır. Köpeklerin yalnız kaldıkları sürede üzülmemesi ve ihtiyaçlarını giderebilmesi adına yalnız kalmaya alıştırılmaları çok önemlidir.

Köpeğin Yalnız Kalmasına Yardım Edecek İpuçları Nelerdir?

Köpeğin yalnız kalmaya alışmasına yardım edecek ipuçlarını uygulamak köpeğin gelişimi ve psikolojisi açısından çok önemlidir. Bu ipuçları şu şekildedir:

  • Yalnız bırakmadan önce köpekle dışarıda vakit geçirilmelidir.

Köpeği yalnız bırakmadan önce, onu yürüyüşe çıkarmak, onunla vakit geçirmek ve tuvalet gibi ihtiyaçlarını gidermesini sağlamak, yalnız kaldığı süre boyunca daha sakin olmasını sağlayacaktır.

  • Bu sürecin yavaş bir şekilde gerçekleşmesi önemlidir.

Köpeğin yalnız kalmaya alıştırılma süreci yavaş bir şekilde gerçekleşmelidir. Bu sayede köpek, kendisini yeni rutine adapte edebilecek zamana sahip olur.

  • Kişinin evden çıkma rutininin genellikle aynı olması köpeği hazırlayacaktır.

Kişi evden çıkarken yaptığı işlerin sırasını büyük ölçüde aynı şekilde gerçekleştirmelidir. Bu sayede köpek yalnız kalacağını anlar ve bu durumu kabullenmesi daha kolay olur.

  • Köpekle abartılı vedalaşmalar yapılmamalıdır.

Kişinin evden çıkmadan önce köpekle abartılı bir şekilde vedalaşmaması gerekir. Aksi takdirde köpek yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunu düşünür ve yalnız kaldığı süreyi psikolojik olarak daha zor geçirir. Bu sebeple köpekle sıradan bir şekilde vedalaşılmalıdır.

  • Evden çıkmadan önce köpekle etkileşim yavaş yavaş kesilmelidir.

Evden çıkmadan önce köpekle sürekli ilgilenmek, oyunlar oynamak, iletişim kurmak köpeğin sahibinden ayrılmasını büyük ölçüde zorlaştıracaktır. Bu sebeple evde çıkmadan önce yavaş yavaş iletişim kesilmeli, köpeğin kendi alanına dönmesi sağlanmalıdır.

  • Köpeği yalnız bırakma rutinine yavruyken alıştırılmalıdır.

Köpek, yavru olduğu andan itibaren yalnız bırakılmaya alıştırılmalıdır. Fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta, yavru köpeklerin daha kısa süre yalnız kalması gerektiğidir. Uzun yalnız bırakma süreleri yavru köpekler için ilk başta olumsuz etkiler bırakabilir. Köpek daha yavruyken kendi alanı olduğu bilincine varabilmeli ve yalnız kalmanın normal olduğunu anlayabilmelidir.

  • Köpeğin yalnız olduğu zaman rahat bir şekilde hareket edebileceği alanı olmalıdır.

Köpeklerin yalnız kaldığı süre boyunca rahat bir şekilde hareket edebileceği, yeme, içme ve dinlenme eylemlerini gerçekleştirebileceği alanı olmalıdır. Bu sayede köpek, yalnız kaldığı süre boyunca kendi gereksinimlerini karşılayabilir, bu süreci rahat bir şekilde geçirebilir. Burada önemli olan nokta ise köpeğin asla bağlanmamasıdır.

Köpek Yalnız Bırakılırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Köpeğim yalnız kalamıyor durumunda dikkat edilmesi gerekenler, köpeğin bu süreci güvenle geçirmesine katkıda bulunacaktır. Bu sebeple köpeğe zarar verebilecek, onu mutsuz ve hasta edebilecek bütün etkenlere dikkat edilmelidir.

Köpek yalnız bırakılırken dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:

  • Küçük eşyalar ve oyuncaklar kaldırılmalı.

Köpek yalnız kaldığı süre boyunca etrafı inceleyecek, bazı şeyleri ağzına amaya çalışacaktır. Ortada bulunan küçük oyuncaklar ve eşyalar köpeklerin boğazına kaçabilir ve solunum sıkıntısı çekmelerine sebep olabilir. Bu yüzden köpek yalnız bırakılmadan önce evdeki küçük eşya ve oyuncaklar köpeğin ulaşamayacağı yerlere konulmalıdır.

  • Poşet ve paketler kaldırılmalı.

Poşetler ve çeşitli yiyecek paketleri köpeklerin ilgisini çekiyor ve koklamak istiyorlar. Fakat bazı durumlarda bu köpeklere zarar verebilir. Köpekler incelemek amacı ile kafalarını poşete sokabilir ve çıkarmakta güçlük çekebilirler. Bu sebeple poşet ve çeşitli paketler köpeklerin ulaşamayacağı yerlere kaldırılmalıdır.

  • Yemek ve su kapları dolu olmalıdır.

Köpeklerin yalnız kaldıkları süre boyunca susuzluk ve açlık çekmemeleri için yemek ve su kaplarının dolu olması çok önemlidir. Aksi takdirde yalnız kalmak köpek için bir eziyete dönüşecektir. Bu sebeple evden çıkmadan önce yemek ve su kaplarının dolu olduğunu kontrol etmek çok önemlidir.

  • Çöp poşetlerine dikkat edilmelidir.

Bazen köpekler çöp poşetlerini karıştırabilir. Özellikle yalnız kalan bir köpek, can sıkıntısından bu eylemi gerçekleştirebilir. Bu sebeple çöp poşetlerinin içinde ne olduğuna, çürümüş ya da bozulmuş yiyeceklerin, köpeğe zarar verebilecek herhangi bir maddenin olmadığına dikkat edilmelidir. Eğer mümkünse çöp poşeti köpeklerin ulaşamayacağı bir yerde olmalıdır.

  • Köpeğin oyuncakları ulaşabileceği yerde olmalı.

Köpeğim yalnız kalamıyor durumu onları bazı anlarda strese sokabilir. Bu streslerini oyuncakları aracılığı ile atabilirler. Bu sebeple köpeklerin oyuncakları ulaşabilecekleri yerde olmalıdır.

Köpeklerin Yalnız Kalabilecekleri Süre Ne Kadardır?

Köpeklerin yalnız kalabilecekleri süre köpeğin türüne ve yaşına göre değişmektedir. Köpekler yalnız kalmayı sevmeyen, sosyal canlılardır. Bu sebeple yalnız kalacakları sürenin onlara göre ayarlanması stres yaşamamaları, olumsuz psikolojik etkilerden korunmaları adına çok önemlidir. Yavru köpekler en fazla 3 saat yalnız bırakılabilir. Çünkü tuvaletlerini tutmaları mesaneleri gelişmediği için zordur. Köpek 18 ayını geçmişse bu süre 8 saate kadar çıkabilmektedir. Bu süre köpekten köpeğe değişir ve süreyi etkileyen yaş, tür ve sağlık durumları gibi etkenler vardır. Köpeğim yalnız kalamıyor durumu yaş ilerledikçe zorlaşacaktır. Bu sebeple yaşı ilerleyen köpekler daha kısa süre yalnız bırakılmalıdır.

Ayrıca Bakınız: Köpeğim Zehirlendi, Ne Yapmalıyım?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.