By melissa1 | 28-02-2021
Yeni kedi sahiplenme, evde yaşayan kedinizle tanışması biraz gergin başlayabilir. Fakat siz kedinizin yalnız kalmasını istemediğiniz için ona bir arkadaş edinme fikri sizi cazip gelmiş olacaktır. Fakat durum ne olursa olsun iki kediyi birbirine alıştırmak zaman ve sabır gerektirir. Her kedi sahibine bu dönemde bazı sorumluluklar düşer. Çünkü kedilerin doğaları gereğince sahip oldukları bölgeyi ve yalnız olmayı seven canlılar olmuştur. Bu nedenle kediniz kendi alanında yeni bir kediyi pekiyi karşılamaz. Belirli eğitim ve alışma sürecinde kendilerine düşman kesilen kedileri birbiri ile iyi geçinmesi sağlanabilir. Gelin birlikte kedileri birbirine alıştırma sürecinde işini kolaylaştıracak püf noktalara bakalım…
Kedilerin bazıları kolay arkadaşlık kurarken bazıları ise bu duruma hiç sıcak bakmazlar. Asla sosyalleşmeye yanaşmayan kedilerde vardır. Yeni kedinizi getirdiğinizde ilk önce onu başka bir odaya koyun. Evdeki kediniz onun kokusunu alacaktır. Eski kedinizin uyuduğu, vakit geçirdiği yere yeni kedinizin kokusunu yansıtın. Bu yüzden yeni kedinin kokusunu bir tişörte geçmesini sağlayın ve eski kedinizin olduğu yere koyun. Eski kedinizle yeni kedinizin tanışması için bu koku bir köprü vazifesi görecektir. İlk başlarda eski kedinizin yatağında başka bir kedi kokusu alması onu strese sokacaktır. Fakat zamanla bu kokuya alışıp onu benimsemiş olur.
İki kedinin de mama kapları, tuvalet kumu, ve uyku alanının ikisinin de özel olarak varsa ve sizin sevginizide eksiksiz alıyorlarsa zamanla alışacaklar. İmkânınız varsa bu kedileri yavruluk dönemlerinde tanıştırmanız olur. Yavruyken birlikte büyüyerek çok iyi arkadaş olacaklardır.
Kedileri doğru bir şekilde tanıştırmak için fiziksel olarak getirmeden önce uzaktan birbirlerini gözlemlemelerine izin verin. Yeni kedinizi taşıma çantasından çıkarmayın. Böylece evdeki kediniz onu koklamak için çantanın yanına gelecektir. Başka bir yöntem olarak da bebek kapısı kullanmanız. Böylece kedileriniz birbirine dokunmadan birbirini karşılıklı izlemeye başlayacak ve tanımaya çalışacaklar. Kedileri aynı alanda tutarken beden dillerini gözlemleyin. Fiziksel temas olarak yakınlaşmadan önce onların davranışlarına odaklanın. Birbirlerine bakarken sakin, sinirli veya agresif mi duruyorlar buna dikkat edin. Eğer kediler alıştırma sürecinde aynı ortamda bulunduklarında sürekli rahatsız bir tavır sergiliyorlarsa fiziksel temasa yakın olmadıkları anlamına geliyor.
Kedilerin birbiri için kavga etmelerini önlemek için egemen oldukları ayrı alanları olsun. Mama kabı, su kabı, tuvalet kumu, kedi yatağı bunların hepsini her iki kedi için ayrı yerlere koyun. Böylece ortak bir eşya kullanmadıkları için birbirleri ile kavga etmeyeceklerdir. İki kediniz için ayrı ayrı olacak şekilde kedi tırmalama tahtası, kedi ağacı, kedi salıncağı gibi yatay ve dikey bölgeler oluşturun. Çünkü kendi başlarına kalmak istedikleri zaman gidecekleri ayrı bir yerleri olması gerekiyor. İki kedinin kendi ait özel alanı olursa yalnız kalmak istedikleri zaman kendi alanlarına gideceklerdir.
Kedilerin mama zamanı geldiğinde yan yana beslemek yerine onları mama kabını farklı yerlere koyarak yemelerini sağlayabilirsiniz. Aynı odanın bir köşesine birini diğer köşesine diğer kedinin mama kabını koyup orada yemeklerini yiyebilirler. Böylece mama vakti geldiğinde birbilerine de uzak oldukları için yemeklerini huzurlu ve sakin bir şekilde yemiş olacaklardır.
Yeni kediniz ve evdeki kediniz durup dururken birbirlerine saldırmaya başlarsa ellerinizi çırpın ya da su fışkırtın. Kedi kavgaları fiziksel olarak çözülmez. Bu yüzden caydırıcı yöntemler deneyerek birbirleriyle kavga etmelerinin önüne geçmeniz. Eğer her kavga sırasında denediğiniz el çırpma ve su fışkırtma işe yaramazsa o zaman kedi sakinleştirme spreyi kullanabilirsiniz.
İki kedinize de eşit bir şekilde sevgini ve ilginizi göstermeniz çıkabilecek sorunlarında önüne geçmenizi sağlar. Kediler arasında gergin vücut, tüylerinin dikleşmesi, kuyruklarını titreme gibi kavga etmeye hazırlanan işaretler görürseniz ikisini de yanınıza alarak onları sakinleştirmek için taramaya başlayın. İkisi ile birlikte oyunlar oynarsanız bu sırada ikisi de bu eğlenceden keyif alırlar. Oyun ve masajın etkisi kedilerin sinirlerini yatıştırıp başka şeylere dikkatini çekmiş olurlar.
Kedilerin birbirine daha kolay alışması için evdeki kedinizin karşı cinsini sahiplenmeniz süreci daha da kısaltır. Tanışma sürecinin daha yumuşak geçmesini sağlarsınız. Eğer kedilerin ikisi de yetişkinse karşı cins sahiplenmeniz daha doğru olacaktır. Tabii burada dikkat etmeniz gereken nokta; kedilerin kısırlaştırma operasyonu geçirmiş olmaları. Aksi takdirde yavru kedilerin olmasını göz önüne almanız gerekir.
Kedilerin birbirini kabullenmeleri ortalama bir iki hafta sürer. Tamamen alışmaları ise bir iki ay sürecektir. Alışma süreçlerinde iki kediye de aynı mesafede olacak şekilde ilgi gösterin. Birbirini kıskanmalarına engel olun. Aralarındaki gerginlik tamamen bitene kadar ve yan yana gelip uyuyacak dereceye gelene kadar siz onların yanında değilken ayrı ayrı odada tutmanız daha iyi olacaktır.
Özetle: Kedilerinizi birbirine alıştırma sürecinde agresif ve gergin ortamı gidermiyorsanız veteriner hekiminizden yardım alabilirsiniz. Kedi davranış eğitimcileri bu konu hakkında sizlere yardım edecektir. Bu dönem sizin kadar kedileriniz içinde endişeli ve stresli geçecektir. Profesyonel destek ile bu süreci daha rahat atlatabilirsiniz.