İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Yavru Köpeklerin Uykuda Titremesi

PET BİLGİ

By melissa1 | 19-01-2022

Yavru Köpeklerin Uykuda Titremesi

Yavru köpeklerin uykuda titremesi sahipleri tarafından endişe duyulan durumlardan biridir. Köpeğinizle sevgi dolu ve eğlenceli zaman geçirirken bazı tuhaf davranışları sizi meraklandırır. Özellikle yavruyken sahiplendiğiniz köpeğinizin bazı davranışlarının karşısında endişe duymanız normaldir. Köpeğinizin daha çok uyuması, iştahsız olması ya da köpeklerin titremesi sizi korkutur. Köpeklerin titremesi hakkında neden olduğu ve nasıl önleneceği sorularına cevap bulmanız ve bilgi sahibi olmanız içinizi rahatlatır. Uyuyan bir yavru köpeğin beklenmeyen bir anda titreme nöbetleri geçirmesi aklınıza köpeğinizin bir problemi olduğunu getirecektir. Çoğu zaman köpeklerin uykuda titremesi ciddi sorunları düşündürmese de yavruları için endişelenen biri için kötü bir deneyim olacaktır. Yavru köpekler uykuları esnasında birçok farklı sebepten dolayı titrer.

Yavru Köpeklerin Uykuda Titremesi Nedenleri

  • Köpekler Rüya görüyor olabilirler

Köpeklerin uyku sırasında titremelerinin en sık görülen nedeni uykularında rüya görmeleridir. Köpekler de tıpkı insanlar gibi farklı uyku evrelerinden geçer ve Rem uykusunda aktif şekilde rüya görürler. Özellikle yavru ve yaşlı köpeklerin Rem uykusu sırasında daha sık titreme gösterdiği bilinmektedir. Köpeğiniz Rem uykusundayken gözleri kapalı olsa da göz hareketleri fark edilir.

  • Üşüyor olabilirler

Yavru köpeklerin vücut yağları ve kasları ısı dengesini sağlayacak kadar gelişmemiştir. Bu sebeple soğuk havalarda genellikle yavru köpeklerin titrediği görünür. Köpeğinizin soğuk sebebiyle titreyip titremediğini anlayabilmek için uyudukları sırada göz hareketlerini izlemelisiniz. Göz hareketleri fark ederek değilse köpeğiniz muhtemelen soğuk nedeniyle titriyordu. Bu durumda köpeğiniz için bir battaniye ya da örtü kullanarak üşümesini önleyebilirsiniz.

  • Mideleri bulandığı için

Yavru köpeğiniz aşırı yemek yediyse, araba yolcuğu yaptıysa ya da herhangi bir ilaç kullanıyorsa mide bulantısı nedeniyle titrer. Bu durumda köpeğinizin neler yediğini düşünmeli ve zehirlenme riskini elemelisiniz. Köpeğinizin düzenli olarak aldığı bir ilaç varsa yan etkilerine göz gezdirebilirsiniz. En doğru bilgiyi almak için veteriner hekiminize danışabilirsiniz.

  • Nörolojik hastalıklar

Köpeğiniz uykusunda titremenin yanı sıra belli bir kas seğirmesi yaşıyorsa, aşırı salya akımı ve ağzında köpüklenme meydana geliyorsa tedbirli olmak gerekmektedir. Eğer yavru köpeğiniz nöbet geçirirse vücutları daha keskin bir şekilde titrer ve bacakları sertleşir. Köpeğinizi nöbet esnasında uyandırmak rüya sırasında uyandırmaktan çok daha zor olacaktır.

Yavru Köpeklerin Titremesini Önlemek İçin

Titreyen yavru köpeğiniz için, titremenin sebep olduğu durumları belirlemelisiniz. Köpeğinizin titremesi bu sebeplere bağlı olarak değişir ve tedavi yöntemlerini de etkiler. Heyecanlanmış ya da üşüyen bir köpeği ısıtmalı veya sakinleştirmelisiniz. Fakat bunlar köpeğiniz üzerinde etki göstermiyorsa veteriner hekime gitmeniz önerilir. Köpeğinizin titrediğinde veteriner hekime götürmeniz gerektiğini anlamanızı sağlayacak bazı belirtiler bulunur;

  • Köpeğinizin titremesi oyun oynama ve uyuma dönemlerini engelliyorsa,
  • Köpeğiniz titreme esnasında aşırı şekilde stresli görünüyorsa,
  • Köpeğiniz titrediğinde anksiyete, uyuşukluk, topallama, ishal ve kusma gibi başka belirtiler görünüyorsa,
  • Köpeğinizdeki titreme farklı bir şey yediğinde ortaya çıktıysa,
  • Köpeğiniz yaralanmış ya da hastaysa veteriner hekim muayenesi gerekiyor. Veteriner hekiminiz masaj, istirahat ya da ameliyat önerir.

Köpeklerde Titremenin Engellemek

Çeşitli önleme yöntemleri köpeğinizin titremesinin nedenlerine bağlı olur. Köpeğinizi rahatlatmak, sıcak tutmak, iyi egzersiz yapmalarını sağlamak, bakım rutinlerini güncel tutmak ve toksin madde içeren yiyecekleri tüketmesini önlemek yardımcı olacaktır. Bazı köpek cinsleri ya da bazı köpek cinslerindeki bireysel köpekler ise ‘’genelleştirilmiş tremor sendromu’’na yatkınlık gösterir. Köpeğinizin davranış değişiklikleri, titremesi ya da diğer belirtiler yemek saatinden hemen sonra ortaya çıkıyorsa yardım almanız tavsiye ederiz. Köpeğinizde meydana gelen titremenin kaynağı soğuk algınlığı ya da GTS olsa da ciddi rahatsızlıkların ya da kaygı bozukluğunun belirtileri arasında olabilir.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar