İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Yavru Köpeklerde Obezite: Yavru Köpek Kaç Kilo Olmalı

PET BİLGİ

By melissa1 | 10-01-2022

Yavru Köpeklerde Obezite: Yavru Köpek Kaç Kilo Olmalı

Yavru köpeklerde obezite giderek yaygınlaşan ve ciddi sağlık problemlerine neden olan bir durumdur. Köpeklerde obezite zararları için farkındalık günden güne artsa da yanlış beslenme, hareketsizlik ve hastalıklar nedeniyle olan problemlerin üstesinden gelmek kolay değildir. Köpeklerde obezite vücuttaki aşırı yağ birikimi ile oluşur. Köpeklerin fazla ya da aşırı kilolu olup olmadığını değerlendirmek önemlidir. Köpeklerin fazla kilolu olduğunu ifade edebilmesi için ağırlığının rehber olarak kabul edilmesi gerekir. İdeal vücut ağırlıklarının %20’sinden fazlası olan köpekler obez; %10 ila %20’si kadar olan köpekler fazla kilolu olarak değerlendirmektedir. Köpeklerde meydana gelen obezitenin sebepleri çeşitlilik göstermektedir. Fakat temelde aşırı kilo alımının kronik hastalıklara neden olduğu bilinmelidir. Tıpkı insanlarda görüldüğü gibi köpeklerde çok kalori alan ve devamlılığı halinde obezite ile karşılaşabilen canlılardır.

Yavru Köpeklerde Obezite Nedenleri

Beagle, Shelties ve Labrador gibi köpek cinsleri, yağ genine sahip oldukları için obeziteye daha fazla yatkınlık gösterirler. Köpeklerde kısırlaştırma operasyonu, köpeğin metabolik hızını %15-20 oranında azaltır. Yavru köpek kısırlaştırma ameliyatı sonrası diyet ve egzersiz yapmalıdır. Aksi halde köpeğinizim büyüdükçe kilo alır. Günümüzde köpeklerin fazla kilolu olduğunu görebilirsiniz. Çünkü köpekler koltukta uzanıp kalorili mamalar yedikleri sürece kilo almaları kaçınılmazdır. Köpek sahiplerinin sıklıkla ikram ettiği ödül mamaları da köpeklerin hızlıca kilo almasına neden olmaktadır. Stres hormonu olarak bilinen kortizolün aşırı salgılanması cushing hastalığı olarak bilinir ve kilo almalarına sebep olabilir. 

Yavru Köpeklerin Kilolu Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Köpeğiniz kademeli olarak kilo alabilir. Birçok köpek sahibi, köpeğinin aşırı kilolu olduğunu kabul etmez. Yavru köpeğinizin kilolu olup olmadığını anlamak için köpeğinizi tartmalısınız. Köpek mamaları üreten firmalar, köpekler için zayıf, kilolu ya da ideal vücut şekillerini ‘vücut kondisyon skoru’ olarak çizelge şeklinde sağlar. Her köpek ırkı kendine has özellikler taşır ve kilo değerlendirmeleri farklı olabilir. Tazı ve diğer hızlı koşan köpek ırkları, görünen kaburgalara sahip olsalar da bu durum onların zayıf olduğunu göstermez. Birçok ırk için, köpeğin kaburgalarının hissedilmesi normaldir ama yine de dışarıdan görünmemelidir. Aşırı kilolu olan köpeklerde kuyruklarının yukarısında yağ rulosu gelişir. Eğer köpeğinizin şişkin ve sarkık bir karnı varsa ve kaburgalarını hissedemiyorsanız yavru köpeğinizin kilolu olduğunu anlayabilirsiniz.

Kilolu Köpeklerde Beslenme

Yavru köpeğinizin kilo olduğunu düşünüyorsanız veteriner hekiminiz ile birlikte hareket ederek bu durumu kontrol altına almalısınız. Veteriner hekiminiz potansiyel sağlık sorunlarını anlayabilmek için öncelikle yavru köpeğinizi muayene etmelidir. Tıpkı insanlar gibi yavru köpekler de kademeli ve güvenli şekilde kilo vermelidir. Ortalama hedef, köpeğin haftalık başlangıç kilosunun yüzde bir oranında kaybetmesidir. Veteriner hekiminiz köpeğinizin ne kadar sürede ve ne kadar kilo vermesini gerektiğini hesaplanmalı ve uygun bir diyet önermelidir. Köpeğinizin beslenmesini doğru şekilde düzenlemek için köpeğinizin kalori ihtiyaçlarını bilmelisiniz. Aynı şekilde verdiğiniz yiyecek ve ödül mamalarının da kalori oranlarını öğrenmelisiniz. Bu nedenle köpek maması ambalaj etiketlerini mutlaka okumalısınız.

Yavru Köpeklerde İdeal Kilo Oranı

Köpekler ırklarına göre farklı ideal kilo aralıklarına sahiptir. İstisnai durumlar haricinde köpek cinslerinin ideal ağırlıklarının alt ve üst sınırları belirlenmektedir. Labrador ırkı köpeklerin ortalama kilosu 29 ila 36 kilogram arasındayken, Yorkshire Terriers ırkı köpeklerin ağırlığı 2 ila 3 kilogram arasında değişmektedir. Newfoundlands ırkı köpekler 68 kilograma ulaşabilirken en düşük ideal kiloları 45 kilogramdır. Aynı şekilde Mastiffs ırkı köpekler 73 kilograma ulaşabilmektedir. Bu nedenle köpeğinizin ideal kilosunu veteriner hekiminize danışarak öğrenebilir ve bu doğrultuda uygun bir beslenme planı oluşturabilirsiniz. Her köpek sahibi köpeğinin ideal kiloya sahip olmasını ve hareketli olmasını ister. Ancak doğru şekilde beslenemeyen köpekler, ileride kilo sebebiyle birçok hastalığa yakalanabilirler.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar