İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Yavru Köpeklerde Kusmaya Ne İyi Gelir?

PET BİLGİ

By melissa1 | 11-12-2022

Yavru Köpeklerde Kusmaya Ne İyi Gelir?

Yavru köpeklerde kusma durumunun meydana gelmesi sıklıkla karşılaşılabilen bir durumdur. Kusma durumu endişe edilecek bir nedenden kaynaklanmayabileceği gibi farklı tıbbi nedenlerden dolayı da meydana geliyor olabilir. Yavru köpeklerde kusma durumunun süresi gözlenmeli. Kusma neticesinde köpeğin fiziksel olarak bir sorununun bulunmadığı gözleniyor ise, muhtemelen yemiş olduğu bir gıdadan dolayı kusma meydana gelmektedir. Kusma içerisinde kan, yabancı cisim ya da kusma sırasında yavru köpeğin fiziksel olarak bir acı çekmesi meydana geliyor ise hızlı bir şekilde veteriner hekime ulaşılması gerekmektedir. Bu tarz ciddi sorunların olmaması halinde, yavru köpeklerde kusmaya iyi gelecek şu yöntemler;

  • Yavru köpeklerin kusması, vücutlarındaki sıvı kaybının azalmasına neden olacaktır. Bu nedenle az miktarda taze ve temiz su yavru köpeklerin kusmasına iyi gelecektir.
  • Kusmanın ardından yavru köpeklerin bağırsaklarının ve mide yapısının dinlenmesi ve kendini toparlaması adına altı saat kadar yiyecek verilmemesi de kusmaya iyi gelecek yöntemler arasında yer almaktadır.
  • Kusma sonrasında verilen su, köpeğin tekrar kusmasına neden olmuyor ise diyet gıda ürünleri az miktarda yavru köpeğe verilir.

Yavru Köpekler Neden Kusar?

Köpeklerin hoşuna gitmeyen gıda ürünleri yemelerinin ardından kusmaları oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Ancak bu aşamada şunu da unutmamak gerekir ki, kusmak bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkmamaktadır. Kusma eylemi, bir rahatsızlığın semptomu olarak meydana gelmektedir. Oldukça basit nedenlerden dolayı yavru köpeklerde kusma meydana gelebildiği gibi ciddi rahatsızlıklardan dolayı da kusma meydana gelebilmektedir. Yavru köpeklerin kusma nedenleri arasında şu etmenler yer alabilmektedir;

  • Her yavru köpekte bulunan parazitler kusmaya neden olur.
  • Stres seviyelerinin yükselmesi kusmayı tetiklemektedir.
  • Hızlı bir şekilde yemek yemesi kusmaya neden olabilmektedir.
  • Yavru köpeklerin aşırı şekilde ot tüketmesi de kusmaya neden olan etkenler arasında yer almaktadır.
  • Yavru köpeklerin araba yolculukları sırasında, insanlarda olduğu gibi araba tutması sendromu yaşaması normaldir. Bu durum da köpeklerin kusmasına neden olmaktadır.
  • Yemek sonrası yavru köpeklerin hemen egzersiz yapması, midenin rahatsız olmasına ve kusma olayının meydana gelmesine neden olmaktadır.
  • Karaciğer rahatsızlıkları kusmaya neden olabilmektedir.
  • İç organlarda meydana gelen iltihaplar, yavru köpeklerin kusmasına neden olabilir.
  • Soğuk algınlıkları ve mide rahatsızlıklarının varlığı da köpeklerde kusma nedenleri arasında yer almaktadır.

Yavru Köpeklerde Görülen Kusma Çeşitleri Nelerdir?

Yavru köpeklerde kusmanın meydana gelmesi farklı nedenlerden olabilmektedir. Köpeklerin kusmuğunun renginin ve yapısının gözlemlenmesi, köpeklerin neden kustuğunun anlaşılmasına yardımcı olmaktadır. Bunlardan numune almak ise, veteriner hekimlerin teşhis koyma sürecinin daha hızlı bir şekilde ilerlemesine yardımcı olmaktadır. Sıklıkla karşılaşılabilen yavru köpeklerdeki kusma çeşitleri ve nedenleri;

  • Köpeklerin sindirilmemiş yemekleri kusması; yemeklerdeki ani değişikliklerden, hızlı yeme ya da alerjik faktörlerden dolayı meydana gelir.
  • Sarı renkli kusmuklar, köpeklerin safra ya da mide asidi üretiminde artışın meydana gelmesinden dolayı oluşmaktadır.
  • Beyaz renkte ve köpüklü kusmaların meydana gelmesi tam bir kusma olarak adlandırılmamaktadır. Bu durum köpeğin balgam çıkartmasından kaynaklanır. Aynı zamanda bu durum, solunum sistemi rahatsızlıklarının ya da kalp rahatsızlıklarının bir belirtisi de olabilmektedir.
  • Kanlı kusmanın meydana gelmesi ise, köpeklerde ciddi bir sağlık sorununun olduğunun işaretidir. En yakın veteriner hekime başvurulmasını gerektiren bir durumdur.

Yavru Köpeklerde Regürgitasyon Nedir?

Yavru köpeklerde regürgitasyon, hızlı yemek yemenin neticesi olarak meydana gelmektedir. Bu durum normal kusma olayından farklıdır. Köpeğin hızlı bir şekilde yemek yemesi durumunda, yemek yerken ya da yemekten hemen sonra regürgitasyon meydana gelir. Yavru köpeklerde meydana gelen bu durumun nedeni, yemek borusu ile ilgili bir sorundan dolayı da oluşur. Bu neden göz önüne alınarak yavru köpeklerin uzman veteriner hekimlere kontrol ettirilmesi gerekmektedir.

Yavru Köpeklerde Kusma Nedeni Nasıl Belirlenir?

İlk olarak yavru köpekte kusma teşhisi veteriner hekimlerin kusma ile ilgili öyküyü öğrenmesi ile başlar. Bu teşhislerde kusmanın başlangıcı, sıklığı, rengi ve yapısı oldukça önemlidir. Köpeklerin mamasının türü, yemek yeme düzeni, kullanılan ilaçlar ve aşıların yapılıp yapılmadığı teşhis aşamasının en önemli adımlarını oluşturmaktadır. Fiziksel muayene ve gerekli testler ile görüntülemelerin ardından, yavru köpeklerin kusmasına neden olan durum tespit edilir. Bu durum genellikle ilaç tedavisi ve mama desteği ile çözüme kavuşturulmaktadır.

Yavru Köpeklerin Kusması Nasıl Önlenir?

Bazı durumlarda köpeklerin kusması engellenememektedir. Bunun başlıca nedenleri arasında fark edilmeden köpeklerin yediği yiyecekler ya da ani diyet değişiklikleri yer alabilmektedir. Yavru köpeklerin kusmasını önlemek için mama geçişlerinin kademeli olarak yapılması; köpeklerin etrafında yutabileceğini yabancı cisimlerin kaldırılması ve köpekler için zararlı olan çikolata gibi gıda besinlerinin yavru köpeklere verilememesi evlerde alınacak önlemlerden bazılarıdır. Tüm bu önlemlerin yanı sıra, yavru köpeklerin rutin sağlık kontrollerinin aksatılmadan gerçekleştirilmesi gerekir Köpekleri strese sokacak durumların engellenmesi ve aşılarının yaptırılması da oldukça önemlidir.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Epilepsi Nöbeti Nasıl Olur?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar