By melissa1 | 08-01-2022
Yavru köpeklerde kısırlaştırma operasyonu, sahipsiz köpeklerin nüfus kontrolünü ve köpeklerin daha sağlıklı olabilmelerini sağlamaktadır. Köpeklerde kısırlaştırma potansiyel tehlikelerin azaltılmasında önemli bir role sahiptir. Kısırlaştırma operasyonu kapsamında uygulananlar cinsiyete göre de değişkenlik gösterir. Erkek köpeklerde kısırlaştırma kastrasyon, Dişi Köpek kısırlaştırması ise sterilizasyon adı verilir.
Erkek Köpeklerde testisler alınırken Dişi Köpeklerde rahim ve yumurtalıklar alınır. Yani cinsiyetler farklı olsa da genel anlamda köpeklerin ürüme fonksiyonları ortadan kaldırılmaktadır. Kısırlaştırma ameliyatı genel anestezi kullanılarak gerçekleşir. Bu sebeple ameliyat öncesinde dikkat edilmesi gereken bir takım unsurlar bulunur. Sahiplendiğiniz köpeğin kısırlaştırma ameliyatı için karar vermeniz önemlidir. Bu noktada Köpeğinizin kısırlaştırma ameliyatı sonrası korunabileceği hastalıkları göz ardı etmemelisiniz.
Köpek kısırlaştırma ameliyatı yaşı ile ilgili farklı görüşler bulunmaktadır. Bu görüşler Dişi ve erkek Köpeklerde de farklılık göstermektedir. erkek ve dişi köpeklerin kısırlaştırma zamanları değişmektedir. Köpekler 2 aylık olduklarında güven içinde kısırlaştırılabilirler. Yine de genellikle 4 ila 6 aylık olmaları beklenmektedir. fakat bu süre hakkında çeşitli değişkenlerden söz etmek mümkündür. özellikle ırksal değişiklikler kısırlaştırma yaşı üzerinde etli göstermektedir. Yapılan araştırmalara göre büyük ırk köpek cinsleri küçük ırk köpek cinslerinden daha erken olgunlaşır. Bu nedenle kısırlaştırma operasyonu için daha uzun süre beklemek gerekir. Ayrıca yaşam şartlarının da doğru zamanlama üzerinde etkisi bulunur. Veteriner hekimler Dişi köpeklerin ilk kızgınlık sonrası yani 5 ila 10 aylık olduklarında kısırlaştırma ya uygun görürler.
Köpeklere anestezi verileceği için ameliyat öncesi dikkat edilmesi gereken faktörlere özen göstermek gerekir. Kısırlaştırma ameliyatı öncesinde veteriner hekimlerin güvenliği sağlamak ve köpeğin genel sağlık durumunu kontrol etmek amacıyla kontrol süreçleri başlatılır. Kan testleri yapılarak yapılacak anestezi için bir risk olup olmadığı belirlenmelidir.
Dişi köpeklerin çiftleşmesi için kızgınlık dönemine girmeleri gerekir. Ancak kısırlaştırma ameliyatında kızgınlık dönemine girmelerine sebep olan üreme hormonları alınır ve hormonları çiftleşme için uygun düzeye gelemez. Bu nedenle Dişi Kedilerin kısırlaştırma ameliyatı sonrası çiftleşmesi pek mümkün değildir. Fakat erkek Köpeklerde çiftleşme görülebilir. Çünkü testesteron hormonu böbrek üstü bezinden salınıyor. Kısırlaştırma öncesindeki gibi yoğun olmasa da erkekler çiftleşme eyleminde bulunabilirler. Ayrıca ameliyat sonrasında da çiftleşme istekleri güçlü olabilir. Üreme hormonlarının tamamen vücut dışına atılması kısa sürede gerçekleşmeyeceği için erkek köpeklerin Dişi köpekleri gebe bırakma İhtimali düşünülmelidir.