İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Yavru Köpeklerde Kısırlaştırma Ne Zaman Yapılır?

PET BİLGİ

By melissa1 | 08-01-2022

Yavru Köpeklerde Kısırlaştırma Ne Zaman Yapılır?

Yavru köpeklerde kısırlaştırma operasyonu, sahipsiz köpeklerin nüfus kontrolünü ve köpeklerin daha sağlıklı olabilmelerini sağlamaktadır. Köpeklerde kısırlaştırma potansiyel tehlikelerin azaltılmasında önemli bir role sahiptir. Kısırlaştırma operasyonu kapsamında uygulananlar cinsiyete göre de değişkenlik gösterir. Erkek köpeklerde kısırlaştırma kastrasyon, Dişi Köpek kısırlaştırmaise sterilizasyon adı verilir.

Yavru Köpeklerde Kısırlaştırma Ne Zaman Yapılır?

Erkek Köpeklerde testisler alınırken Dişi Köpeklerde rahim ve yumurtalıklar alınır. Yani cinsiyetler farklı olsa da genel anlamda köpeklerin ürüme fonksiyonları ortadan kaldırılmaktadır. Kısırlaştırma ameliyatı genel anestezi kullanılarak gerçekleşir. Bu sebeple ameliyat öncesinde dikkat edilmesi gereken bir takım unsurlar bulunur. Sahiplendiğiniz köpeğin kısırlaştırma ameliyatı için karar vermeniz önemlidir. Bu noktada Köpeğinizin kısırlaştırma ameliyatı sonrası korunabileceği hastalıkları göz ardı etmemelisiniz. 

Köpekler Ne Zaman Kısırlaştırılmalı?

Köpek kısırlaştırma ameliyatı yaşı ile ilgili farklı görüşler bulunmaktadır. Bu görüşler Dişi ve erkek Köpeklerde de farklılık göstermektedir. erkek ve dişi köpeklerin kısırlaştırma zamanları değişmektedir. Köpekler 2 aylık olduklarında güven içinde kısırlaştırılabilirler. Yine de genellikle 4 ila 6 aylık olmaları beklenmektedir. fakat bu süre hakkında çeşitli değişkenlerden söz etmek mümkündür. özellikle ırksal değişiklikler kısırlaştırma yaşı üzerinde etli göstermektedir. Yapılan araştırmalara göre büyük ırk köpek cinsleri küçük ırk köpek cinslerinden daha erken olgunlaşır. Bu nedenle kısırlaştırma operasyonu için daha uzun süre beklemek gerekir. Ayrıca yaşam şartlarının da doğru zamanlama üzerinde etkisi bulunur. Veteriner hekimler Dişi köpeklerin ilk kızgınlık sonrası yani 5 ila 10 aylık olduklarında kısırlaştırma ya uygun görürler. 

Köpeklerde Kısırlaştırma Ameliyatı Öncesi 

Köpeklere anestezi verileceği için ameliyat öncesi dikkat edilmesi gereken faktörlere özen göstermek gerekir. Kısırlaştırma ameliyatı öncesinde veteriner hekimlerin güvenliği sağlamak ve köpeğin genel sağlık durumunu kontrol etmek amacıyla kontrol süreçleri başlatılır. Kan testleri yapılarak yapılacak anestezi için bir risk olup olmadığı belirlenmelidir.

  • Operasyon kararı ise detaylı muayene sonrası verilmelidir. Köpeklerde kısırlaştırma ameliyatı öncesi tüm aşılarının tamamlanmış olması gerekir. 
  • Operasyondan iki hafta önce kadar parazit aşılarının kesin yapıldığına emin olmalısınız. 
  • Operasyon öncesinde 8 saat boyunca hiçbir yiyecek ve içecek tüketmemeleri gerekir. 
  • Operasyondan yaklaşık 6 saat önce sıvı alımı engellenmelidir.
  • Köpeğiniz kısırlaştırma ameliyatına girmeden önce tuvalet ihtiyaçlarını gidermelisiniz.

Köpeklerde Kısırlaştırma Ameliyatı Sonrası 

  • Köpeğiniz operasyonun olduğu gün evine gelebilir. 
  • Köpeğinize rahat olabileceği ve dinlenebileceği bir alan hazırlanmalısınız.
  • Köpeğinizi beslemek için anestezi etkisinin geçmesini beklemelisiniz. 
  • Ameliyat bölgesi ve Köpeğiniz deki kesiler düzenli olarak kontrol edilmelidir. Akıntı, kızarıklık ya da kötü koku fark ederseniz veteriner hekiminize danışmalısınız. 
  • Köpeğinizin operasyon bölgesini yalamasını engellemelisiniz. Bunun için yakalık kullanmayı deneyebilirsiniz. 
  • Kısırlaştırma ameliyatı sonrası banyoyu 10 gün ertelemeniz gerekir. Banyo zamanı için veteriner hekiminize danışabilirsiniz. 
  • Köpeğinizde birkaç gün kusma ya da iştahsızlık görünürse endişe etmemelisiniz. Ayrıca köpeğinizi zorlamanız olumsuz sonuçlara neden olabilir. 
  • Köpeğin birkaç hafta aşırı hareket etmesi önlenmelidir. 
  • Köpeğiniz ağrı çekerse ya da yarasından akıntı gelirse veteriner hekime götürmelisiniz.

Kısırlaştırılan Köpekler Çiftleşir Mi?

Dişi köpeklerin çiftleşmesi için kızgınlık dönemine girmeleri gerekir. Ancak kısırlaştırma ameliyatında kızgınlık dönemine girmelerine sebep olan üreme hormonları alınır ve hormonları çiftleşme için uygun düzeye gelemez. Bu nedenle Dişi Kedilerin kısırlaştırma ameliyatı sonrası çiftleşmesi pek mümkün değildir. Fakat erkek Köpeklerde çiftleşme görülebilir. Çünkü testesteron hormonu böbrek üstü bezinden salınıyor. Kısırlaştırma öncesindeki gibi yoğun olmasa da erkekler çiftleşme eyleminde bulunabilirler. Ayrıca ameliyat sonrasında da çiftleşme istekleri güçlü olabilir. Üreme hormonlarının tamamen vücut dışına atılması kısa sürede gerçekleşmeyeceği için erkek köpeklerin Dişi köpekleri gebe bırakma İhtimali düşünülmelidir. 


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar