İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Yavru Köpeklerde Karın Şişliği Nasıl Geçer?

PET BİLGİ

By melissa1 | 30-12-2022

Yavru Köpeklerde Karın Şişliği Nasıl Geçer?

Yavru köpeklerde karın şişliği, oldukça sık görülen sorunların başında gelir. Karın şişliğinin birden fazla nedeni olabilir. Köpeklerde karın şişliği tek başına bir rahatsızlık değildir ve çeşitli rahatsızlıkların belirtisi olarak ortaya çıkar. Karın şişliği için iki ihtimal vardır; karın şişliği basit nedenler dolayısıyla ortaya çıkmış olabilir ya da ciddi bir rahatsızlığın belirtisi olarak ortaya çıkmış olabilir. Bu nedenle kendi kendine geçmesi beklenmemeli ve köpeğin vakit kaybetmeden veteriner hekiminizle görüşme ayarlayın. Yavru köpeklerde karın şişkinliğinin başlıca nedeni gaz sorunudur. Gaz sorunu dolayısıyla ortaya çıkan karın şişliği zararsızdır ve köpeğin beslenmesine dikkat edilerek giderilebilir.

Yavru Köpeklerde Karın Şişliği Belirtileri Neler?

Köpeklerde karın şişliği belirtileri şöyle sıralanabilir;

  • Belirgin hale gelen ve sertleşen karın
  • Nefes alışverişinde hızlanma
  • Salya artışı
  • Karın ağrısına bağlı olarak gelişen huzursuzluk, mutsuzluk ve isteksizlik
  • Anormal düzeyde gaz oluşumu ve kötü kokulu gaz
  • İştahsızlık ve kilo kaybı

Yavru Köpeklerde Karın Şişliği Neden Olur?

Köpeklerde karın şişliğinin nedenleri şöyle sıralanabilir;

  • Hamilelik, köpeklerde karın şişliğinin başlıca nedenleri arasındadır. Köpeklerin hamileliği çoğunlukla geç fark edilir. Bunun asıl nedeni köpeklerin hamileliklerinde insanlarda olduğu kadar belirgin bir karnın olmamasıdır. Ayrıca köpeklerin karınları göze çarpan ilk yer olmadığı için şiştiği geç fark edilebilir. Tecrübeli bir veteriner hekim fiziksel muayene ile dişi bir köpeğin hamile olduğunu anlayabilir. Köpeklerin hamile olup olmadığını anlamak için onu yakından gözlemek gerekir. Dişi köpek gün içinde eskisine kıyasla daha fazla uyuyorsa, oturmak yerine uzanmayı tercih ediyorsa, karnı şiştiyse, eskisine kıyasla daha iştahlıysa ve hareketleri yavaşladıysa hamilelik ihtimali üzerinde durulmalıdır. Köpekler doğum yaklaştığında içgüdüsel olarak güvenli bir alan ararlar. Böylece yavruları doğduğunda onları güvenli bir ortamda besleyebilirler. Köpeğiniz aniden evin her yerin dolaşarak kendine yer arıyorsa hamile olduğu rahatlıkla anlaşılabilir.
  • Köpeklerde obezite, köpeklerde karın şişliği nedenlerinden biridir.
  • Köpekte gastrik dilatasyon volvulus, karın şişliğine neden olan rahatsızlıklardan biridir.
  • Mide ve bağırsak rahatsızlıkları, karın şişliğine neden olabilir.
  • Köpekte gaz sorunu, karın şişliğine neden olabilir.

Köpeklerde Gastrik Dilatasyon Volvulusu Nedir?

Köpekte gastrik dilatasyon volvulus ya da kısaca GDV, köpekleri olumsuz yönde etkileyen ciddi bir rahatsızlıktır. Tipik belirtisi karın şişliğidir ve karın şişliği köpekte şuur kaybına neden olacak raddeye gelir. gastrik dilatasyon volvulus, derin ve iri göğüslü köpeklerde daha sık görülür. Bu nedenle büyük ırkların küçük ırklara kıyasla daha fazla risk taşıdığını söylemek mümkündür. gastrik dilatasyon volvulus, köpeklerin mama yiyememesine ve yediklerini kusmasına neden olur. Kontrol altında tutulmazsa geri dönüşü olmayan ciddi komplikasyonlar gelişebilir. Bununla birlikte, gastrik dilatasyon volvulus rahatsızlığı olan köpeklerin diş etlerinde beyazlık ve solma görülebilir. Sağlıklı bir köpeğin diş etlerinin pembe olduğu unutulmamalıdır. Bu süreçte köpeğin diş etleri ve ağız içi sık sık kontrol edilmelidir. Hastalığın tespit edilmesi için ultrason ve röntgen gibi tanı yöntemleri kullanılır. Hastalık dolayısıyla şoka giren köpeklere sıvı ve oksijen desteği verilir. Hastalığın tedavisinde cerrahi operasyon ve ilaç tedavisi gibi yöntemler uygulanır.

Köpeklerde Obezite Nedir, Neden Olur?

Köpeklerde obezite, gereğinden fazla yeme sonucunda ortaya çıkan tehlikeli bir rahatsızlıktır. Obezite, dünya genelinde birçok soruna neden olan ve hem insanların hem de hayvanların hayatını tehdit eden rahatsızlıkların başında gelir. Obez olan köpekler ideal kilolarının çok üstündedir ve bu durum gün içinde hızlı hareket etmelerini, rahat nefes almalarını, rahat uyumalarını ve enerjilerini atmalarını engeller. Köpeklerin de insanlar gibi belirli öğünlerde yemek yemeleri ve ihtiyaçları olduğu kadar gıda tüketmeleri gerekir. Aksi söz konusu olursa obezite kaçınılmazdır. Obezitenin tedavisi için ilk yapılması gereken obez olan köpeğe özel bir beslenme programı hazırlanması ve köpeğin diyet yapmasını sağlamaktır. Obezite, gözle görülür bir karın şişliği ile başlayarak kısa sürede ciddi bir kilo artışına neden olur.

Köpeklerde Hamilelik Nasıl Anlaşılır?

Köpekte hamileliğin anlaşılması için detaylı bir muayene ve kan tetkikleri gerekir. Yetişkin dişi köpeklerde hamilelik belirtileri, hamileliğin kolayca anlaşılmasını sağlar. Muayene sırasında köpeklerin memelerinin belirginleştiği, karınlarının şiştiği ve vajinal akıntısı olduğu anlaşılabilir. Tüm bu belirtiler hamileliğe işaret eder. Yavru köpeklerde hamilelik söz konusu olmadığı için yavru köpeklerde ortaya çıkan karın şişliğinin nedeni mutlaka tespit edilmelidir.

Köpeklerde Karın Şişliği Nasıl Tedavi Edilir?

Köpeklerde karın şişliği tedavisi için yapılması gerekenler şöyle sıralanabilir;

  • Karın şişliğinin tedavisi için önce şişliğin nedeni tespit edilmelidir. Eğer şişliğin nedeni obezite ise köpeğe uygun bir beslenme ve diyet programı hazırlanmalıdır.
  • Şişliğin nedeni gastrik dilatasyon volvulus ise en kısa sürede ilaç tedavisi ve cerrahi operasyon gerekir.
  • Şişliğin nedeni hamilelik ise tedavi gerektiren bir durum yoktur. Tek yapılması gereken köpeğin sık sık kontrol edilmesi ve hamilelik sürecinde rahat etmesini sağlamaktır. Doğum sırasında bir veteriner hekimin olması her zaman avantajlıdır. Bu sayede doğum sırasında yaşanan komplikasyonlar önlenir ya da beklenmeyen bir sorun hemen giderilebilir.
  • Köpeklerde karın şişliği mide ve bağırsak rahatsızlıklarından kaynaklanıyorsa bu rahatsızlıklar için uygun bir ilaç tedavisi başlatılır. İlaç tedavisiyle kontrol altına alınan mide-bağırsak rahatsızlıklarında ekstra bir şeye gerek kalmaz.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Koku Alma Duyusu Nasıl Engellenir?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar