Yavru köpeklerde kalça çıkığı ya da bilinen diğer adıyla kalça displazisi, özellikle belli ırklarda ortaya çıkan yaygın bir sorundur. Kalça, iki eklemden oluşur ve bu eklemlerin zarar görmesi sonucunda çeşitli hasarlar meydana gelir. Kalçayı oluşturan eklemlerin birbirinden ayrılması kalça çıkığı olarak tanımlanır. Hayvanlarda ve insanlarda yaygın görülen kalça çıkığı, şiddetli ağrılar başta olmak üzere çeşitli semptomlara yol açar ve kısa sürede tedavi edilmesi gerekir. Alman Çoban köpekleri, Labrador Retriever, Saint Bernard ve Danua gibi köpeklerde kalça çıkığı daha sık görülür. Bu köpekler büyük ırk olarak tanımlanır ve kalça çıkığı büyük ırklarda küçük ırklara kıyasla daha sık görülen bir rahatsızlıktır. Kalça çıkığının çeşitli nedenleri olabilir ve tedavisi veteriner hekim tarafından planlanarak yapılır.
Yavru Köpeklerde Kalça Çıkığı Belirtileri Neler?
Köpeklerde kalça çıkığı belirtileri şöyle sıralanabilir;
Köpeklerde kalça çıkığına bağlı olarak anormal oturuş şekilleri ortaya çıkabilir. Kalça çıkığı olan köpekler otururken ve kalkarken zorlanırlar.
Köpeklerde kalça çıkığına bağlı olarak ayakta durmada güçlük görülebilir. İlk bakışta bacaklarda titreme ve kas güçsüzlüğü gibi görünse de esas neden eklemlerle alakalıdır ve mutlaka hareket halindeki köpek yakından takip edilmelidir.
Köpeklerde kalça çıkığına bağlı olarak eklemlerden ses gelebilir. Çıtırtı sesine benzeyen bu sesler köpek hareket ettikçe çoğalır.
Köpeklerde kalça çıkığına bağlı olarak topallama ve ağır hareket etme görülebilir.
Köpeklerde kalça çıkığına bağlı olarak şiddetli ağrı görülür. Kalça çıkığı olan köpek ağrıdan dolayı huzursuz, isteksiz ve iştahsızdır. Sık sık inleyebilir. Bu durum beslenme bozukluğuna ve kilo kaybına neden olabilir.
Köpeklerde kalça çıkığına bağlı olarak omuz kaslarında genişleme görülebilir.
Köpeklerde kalça çıkığına bağlı olarak depresyon görülebilir. Kalça çıkığı olan köpek enerjisini atamayacak, beslenemeyecek ve oynayamayacaktır. Bu durum duygusal olan köpekleri olumsuz yönde etkiler ve depresyona girmelerine neden olur.
Köpeklerde Kalça Çıkığı Neden Olur?
Köpeklerde kalça çıkığı nedeni genetiktir fakat kalça çıkığını tetikleyen durumlar olabilir. Örneğin; trafik kazaları, yüksekten düşme ve darbe alma gibi travmalar kalça eklemleri de dahil olmak üzere birçok eklemde çeşitli sorunlara neden olabilir. Kötü beslenen ve gereğinden fazla iri olan köpeklerde kalça çıkığı riski daha fazladır. Obez köpeklerde kalça çıkığı riski çoğalır zira fazla kilo köpeklerin eklemlerini ve kaslarını zorlar. Alman Çoban köpekleri, Labrador Retriever, Saint Bernard ve Danua kalça çıkığına elverişli köpekler oldukları için yakından takip edilmeli ve rutin kontrolleri aksatılmamalıdır.
Köpeklerde Kalça Çıkığı Nasıl Teşhis Edilir?
Köpeklerde kalça çıkığı teşhisi için şu yöntemler kullanılabilir;
İlk etapta genel muayene yapılmalıdır. Veteriner köpeğin nasıl yürüdüğüne, nasıl durduğuna ve nasıl oturduğuna bakmak için onun hareket etmesini sağlayabilir. Kalça çıkığı ağrıya neden olan bir rahatsızlık olduğu için veteriner önerisi ve veteriner müdahalesi dışında rastgele hiçbir şey yapılmamalıdır. Köpekler mümkün olduğunda hareketsiz şekilde kliniğe götürülmelidir.
Veteriner eklemin ne kadar gevşediğini anlamak için çeşitli testler yapabilir. Özellikle eklemlerde gıcırdama tarzı bir ses olup olmadığını anlamak için hareketsiz halde duran köpeğin bacaklarını hareket ettirebilir.
Kalça çıkığı eklemde iltihaba neden olabilir. Bu nedenle veteriner gerekli görürse kan tahlili yapar ve köpeğin kan değerlerini inceler.
Kalça çıkığında en önemli tanı yöntemi röntgendir. Röntgen, eklem hasarının olduğu bölgenin net bir şekilde görülebilmesi için uygulanan en etkili tanı yöntemlerinden biridir.
Köpeklerde Kalça Çıkığı Nasıl Tedavi Edilir?
Köpeklerde kalça çıkığı tedavisi, teşhisin ne zaman yapıldığına bağlı olarak değişebilir. Örnek vermek gerekirse; erken teşhiste tedavi için birçok yöntem uygulamaya gerek kalmaz. Gerekli tedavi ve iyi bakımla kalça çıkığı kısa sürede iyileştirilebilir. Fakat teşhis gecikmişse birden fazla tedavi yöntemini uygulamak gerekebilir. Tedavi yöntemlerinden biri ilaç tedavisidir. İlaç tedavisinde anti-inflamatuar ilaçlar ve kortikosteroid ilaçlar sık kullanılır. Ameliyat yöntemi, kalça çıkığı için en çok tercih edilen yöntemdir. Daha ciddi durumlarda kalça protezi uygun görülebilir. Elbette en uygun tedavi planlaması veteriner hekim tarafından yapılır.
Köpeklerde Kalça Çıkığı Nasıl Önlenir?
Köpeklerde Kalça Çıkığı Nasıl Önlenir
Köpekte kalça çıkığını önlemek için şunlar yapılabilir;
Köpeklerin gereğinden fazla beslenmesi önlenmelidir. Gerekirse hayvan diyetisyenlerinden yardım alınmalı ve özel bir diyet listesi hazırlanmalıdır. Bu diyet listesi aynen uygulanmalı ve köpeğe her istediği yedirilmemelidir.
Köpeklerin aşıları ve rutin kontrolleri zamanında yapılmalı, ihmal edilmemelidir. Aşıları ihmal edilen köpeklerin bağışıklık sistemi zayıflar ve bağışıklık sisteminin zayıflaması kalça çıkığı da dahil olmak üzere birçok sorunu beraberinde getirebilir.
Köpeklere ucuz ve kalitesiz mamalar yerine kaliteli ve faydalı mamalar verilmelidir. Köpek ihtiyacı olan vitamin ve mineral ihtiyacını yediklerinden karşılayamıyorsa ek takviye yapılabilir. Özellikle iskelet ve kas sistemini güçlendiren vitamin ve mineral takviyelerinin köpeklere verilmesi önemlidir.
Köpekler sokağa çıktığında kontrol altında tutulmalı ve arabaların sık olduğu caddelerde tek başına bırakılmamalıdır. Evcil köpekler arabalara pek alışık olmadıkları için hem trafik kazasına neden olabilir hem de yaralanabilirler.
Labrador Retriever, Saint Bernard, Danua ve Alman Çoban köpekleri kalça çıkığına elverişli köpekler oldukları için kontrolleri aksatılmamalıdır. Beslenen köpek büyük ırksa veteriner kontrolleri veteriner tarafından belirlenen tarihlerde yapılmalıdır. Bu sayede köpeklerde kalça çıkığı erkenden teşhis ve tedavi edilebilir. Erken teşhislerde başarı oranının yüksek olduğu unutulmamalıdır.
Evcil hayvanlar hakkında ırk bilgileri ile ücretsiz olarak, sahiplendirme ilanlarına yer veririz. Satış yapan yerlerin, 5199 sayılı Kanuna dayalı olarak GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK BAKANLIĞI Ruhsat ve Kontrollerine tabi olması gerekiyor. petyasam.com olarak "hayvan satışı, üretimi, aracılık, bulundurma veya komisyonculuk" yapmamaktayız. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun, 14. Madde L Bendi ve 22.10.2014 tarihli 367 sayılı Tarım ve Orman Bakanlığı 4. Bölge İzmir Şube Müdürlüğü'nün yazısı gereği Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro, American Bully ve American Staffordshire Terrier ile bu ırkların melezlerinin sitemizde satışı, sahiplendirilmesi, sergilenmesi, reklamı, takası veya hediye edilmesi yasaktır. petyasam.com sitesinde kullanıcılar tarafından sağlanan her türlü ilan, bilgi, içerik ve görselin gerçekliği, orijinalliği, güvenliği, doğruluğu ve belge bulundurma zorunluluğuna ilişkin sorumluluk bu içerikleri giren kullanıcıya ait olup, petyasam.com bu hususlarla ilgili herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.