İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Yavru Köpeklerde Isırma Sorunu Nasıl Çözülür?

PET BİLGİ

By melissa1 | 15-10-2022

Yavru Köpeklerde Isırma Sorunu Nasıl Çözülür?

Yavru köpek ısırma huyu birçok köpekte görülen bir davranıştır. Uzun süre ve şiddetli, saldırgan bir biçimde devam etmediği sürece köpeğinizin bu tip davranışları sergilemesi doğaldır. Yavru köpeklerin ısırma sorunlarının çözülmesi için birçok farklı yöntem denenebilir. Bu yöntemler arasında özellikle ısırma nedenlerinin somut olarak belirlenmesi önemlidir. Eğer hiçbir neden yokken sizi, eşyaları veya başkalarını ısırma davranışında bulunuyorsa tek bir neden olmayabilir. Ayrıca gelişim sürecince yavru köpeğinizin dişleri büyük ölçüde kaşınacaktır. Bu nedenle de rahatlama içgüdüsüyle ısırmaya başlayabilir.

Isırma sorunları ile baş etmek isteyen köpek sahiplerinin yavru köpeklerde ısırma sorunu çözümü için şu yöntemlere başvurması gerekebilir:

  • Ödül sistemi ile eğitim vermeye başlayın.
  • Dişlerini kaşıyabileceği uygun oyuncaklar seçin.  
  • Isırma davranışı gösterdiğinde oyunu bırakarak tavrınızı net bir şekilde belli edin.
  • Tüm enerjisini atabileceği alanlar yaratın.

Köpekler içgüdüsel olarak her şeyi koklayarak ve ağızlarıyla deneyimlemektedir. Eğer ısırma davranışı rahatsız edici boyutlara varıyorsa mutlaka uygun metotlar ile eğitim verilmesi gerekecektir.  

Yavru Köpeğim Çok Isırıyor Ne Yapmalıyım?

Yavru köpek ayak ısırması gibi sorunlar köpek sahiplerinin en çok karşılaştıkları davranışlar arasında yer almaktadır. Özellikle gelişim çağında olan yavru köpekler birçok farklı nedene bağlı olarak ısırma davranışı sergiliyor olabilir. Bu kapsamda tercih edeceğiniz bazı eğitim metotları ile bu davranışların önüne geçmek mümkündür. Isırma sorunun ortaya çıkmasında en büyük neden köpeğinizin dişlerinin kaşınması olabilir. Bu nedenle ilk olarak köpeğinizin dişlerine uygun bir oyuncak veya uygun kemikler ile dişlerini kaşımasını sağlayabilirsiniz.

Yavru köpeklerin dişleri çıktığı için kaşınması doğaldır. Bunu gidermek için etraftaki her şeyi ısırmaya çalışacaktır. Ancak sadece bu nedenle bağlı olarak da ısırma davranışı görülmeyebilir. Eğer huzursuzluk ve stres gibi nedenlere bağlı olarak saldırgan şekilde ısırıyorsa köpeğinizle oyun oynamayı hemen keserek ona net bir şekilde tavanızı gösterin.  

Yavru Köpek Isırmayı Ne Zaman Bırakır?

Köpeğim paçamı ısırıyor gibi şikayetler köpek sahipleri tarafından çok sık dile getirilmektedir. Genelde yavru köpekler diş gelişimi sürecinde ısırma eğilimi gösterecektir. Dişleri tamamen çıktıktan sonra bu davranışları büyük ölçüde kesilir. Nesneleri ısırma ve çiğneme davranışları ayrıca çevresini keşfetmesinin de bir yolu olduğu için bu davranışına devam etmesi mümkündür. Köpeğinizin dişlerinin tamamlandığı dönem itibariyle bu davranışlar yavaş yavaş ortadan kaybolacaktır.

Yavru köpeklerde ısırma huyu dişlerinin tamamlandığı dönem olan 18. aydan itibaren olur. Bu zaman diliminden sonra köpeğiniz çok daha nadir şekilde bir şeyleri ısırmaya çalışacaktır. Yetiştirilme tarzına ve köpeğinizin psikolojisine göre ısırma eğilimine devam etmesi de mümkündür. Eğer farklı bir nedene bağlı olarak ısırma davranışı gösteriyorsa ilerleyen süreçte de köpeğiniz bu davranışa devam edecektir. Özellikle yetişkinlik döneminde köpeğinizin ısırma sorunu ciddi sonuçlar doğurabilir. Yavru köpeklerde ısırma sorunu çözümü için farklı metotlara başvurulması gerekecektir.

Yavru Köpekler Neden Isırmaya Çalışır?

4 aylık köpek davranışları arasında ısırma huyu da çok sık öne çıkmaktadır. Birçok köpek diş gelişimini tamamlayana kadar ısırmaya ve çiğnemeye çalışacaktır. Bu kapsamda gördüğü her şeyi ağızına alarak ısırma eğilimi gösterir. Ancak tek neden bu doğal süreç olmayabilir. Bu kapsamda köpeğinizin birçok farklı nedene bağlı olarak da ısırma davranışı sergilemesi mümkündür.

Köpeklerde ısırma eğiliminin başlıca nedenleri arasında şunlar yer alıyor olabilir:

  • Diş kaşıntılarının artması,
  • Stres,
  • Oyun oynama isteğini göstermek vb.

Bu temel nedenlerin dışında yavru köpeğinizin sert bir şekilde ısırma davranışı göstermesi onun bir şeylere kızdığının göstergesidir. Kendini koruma içgüdüsüyle de bazı oyunlarda köpeğiniz ısırmaya çalışabilir.

Isırmaların can yakıcı şekilde olmaya başlaması halinde mutlaka uzman desteği alarak köpek eğitiminin verilmesini sağlamanız gerekecektir. Tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de stres birçok davranışlarını belirlemektedir. Köpeğinizin rahat ve güvende hissetmesini sağlayarak bu davranışlarından kurtulmalarını sağlayabilirsiniz.

Yavru Köpeğim Çok Saldırganlaştı Ne Yapmalıyım?

Yavru köpeğim çok saldırganlaştı diyen köpek sahipleri bu durumdan bir hayli şikayetçidir. Sadece kendilerini değil, çevresindeki eşyaları ve insanları ya da varsa diğer hayvanları da ısırmaya başlaması birçok farklı nedene bağlı olabilir. Saldırgan davranışları giderek artan yavru köpeğiniz için hemen harekete geçmemiz gerekecektir. Özellikle ilerleyen dönemde köpeğinizin daha fazla saldırganlaşmadan rehabilite edilmesi gerekecektir. Bunun için uzman desteği ile köpek eğitim merkezlerinden yardım alınabilir.

Köpeğiniz için en uygun yaşam alanlarını sunmanız ve onlarla sürekli olarak ilgilenmenzi bu tür davranışların çıkmasının önüne geçecektir. Eğer tüm çabalarınıza rağmen hala köpeğinizde saldırgan davranışlar bulunuyorsa mutlaka uzman desteği almanız önerilmektedir.

Evcil Köpeğim Isırdı Ne Yapmalıyım?

Köpek ısırması zaman zaman tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Özellikle aşıları tam olmayan bir köpek tarafından ısırılmanız halinde mutlaka sağlık kuruluşlarına giderek durumu bildirmeniz gerekecektir. Evcil hayvanları tarafından ısırılanlar için de aynı şey geçerlidir. Eğer evcil hayvanınızın aşısı yoksa her ihtimale karşı hastaneye gitmeniz ve köpeğinizi de en kısa sürede veteriner hekime götürerek aşılarını yaptırmanız gerekecektir.

Isırma davranışları köpeklerde bazı hastalıklar sonucu da ortaya çıkabilir. Bu nedenle köpek ısırması sonrasında önlem almanız tavsiye edilir. Yavru köpeklerde ısırma sorunu çözümü için yine aynı unsurlar geçerli olacaktır. Yavru köpeklerde bu davranış çoğu zaman doğal görülse de uzun vadede sorunlara neden olabilir.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerle Oynanabilecek Oyunlar Nelerdir?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.