Yavru köpeklerde ısırma sorunu, özellikle yeni diş çıkaran yavru köpeklerde en sık görülen sorunlardan biridir. Yavru köpekler diş çıkarma dönemlerinde buldukları her şeyi ısırabilirler. Henüz dişleri gelişmemiş olan yavru köpeklerin ısırıkları can yakmasa da uzun vadede sorun haline gelebilir. Yine de bağışıklığı zayıf olan, hayatı yeni yeni tanıyan ve eğitilmesi gereken yavru köpeğinizi ürkütmemeli ve ona anlayış göstermelisiniz. Yavru köpeklerde ısırma durumu alışkanlık haline gelmeden müdahale edilmesi gereken bir durumdur.
Yavru Köpekler Neden Isırır?
Yavru köpeklerin ısırma nedenleri şöyle sıralanabilir;
Yavru köpeklerin diş çıkarma döneminde buldukları her şeyi ısırmaları kaçınılmazdır. Evdeki terlikleri ve oyuncakları sık sık ısırabilirler. Isırmak için yumuşak ve esnek şeyleri tercih ederler. Bunun esas nedeni diş çıkarma sürecinde kaşınan diş etleridir. Köpeğiniz bu süreçte diş eti kaşıntısını gidermek için parmaklarınızı ve elinizi ısırabilir. Elbette bu ısırık can yakmaz ve tehlikesizdir.
Yavru köpeğiniz ellerinizi sık sık ısırıyorsa sizinle oyun oynuyor olabilir. Köpekler oyuncaklarıyla ya da sevdikleri farklı objelerle oynarken onları ısırabilir hatta parçalayabilirler.
Yavru köpeklerde ısırma nedeni çoğunlukla oyun oynama ve diş çıkarma olsa da yetişkin köpeklerin ısırma nedenleri farklı olabilir. Yetişkin köpeklerde görülen kuduz hastalığı, köpeklerin insanlara ve diğer hayvanlara saldırıp ısırmasına neden olabilir. Fakat yetişkin köpeğiniz elinizi ısırırken agresif değilse ve huzursuz görünüyorsa, diş etlerinde acı veya kaşıntı olabilir. Köpeklerde ihmal edilen ağız içi ve diş temizliği, hem dişlerde hem de diş etlerinde çeşitli sorunlara yol açabilir. Bir diğer ihtimal köpeklerde sık görülen davranış bozukluklarıdır. Davranış bozukluklarından biri, yetişkin köpeğin bulduğu her şeyi ısırması ve parçalamasıdır.
Yavru Köpeklerin Isırmasını Engellemek için Neler Yapılmalı?
Yavru köpeklerin ısırmasını engellemek için yapılabilecekler şöyle sıralanabilir;
Diş çıkarma sürecinde olan köpeğinizi elinizi ısırmasını engellemek için yavru köpeklere özel olarak tasarlanan oyuncaklardan alabilirsiniz. Köpeğiniz diş etindeki kaşıntı geçene kadar bulduğu her şeyi ısıracaktır. Bu durum uzun vadede hem diş etlerine zarar verir hem de sağlığını olumsuz yönde etkiler. Köpeğiniz kimyasal ürünlerle temizlediğiniz objeleri ısırırsa zehirlenebilir. Bu nedenle köpeğinize esnek, yumuşak ve zararsız oyuncaklardan alıp kaşıntısını gidermesini sağlayabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken önemli nokta, oyuncakların küçük olmamasıdır. Yavru köpekler küçük oyuncakları ısırırken yutabilirler. Oyuncaklarla oynayan köpeğinizin aşırıya kaçmaması için onu kontrol etmelisiniz. Eğer köpeğinizin ısırdığı oyuncakta kan fark ederseniz hemen oyuncağı ağzından alıp köpeğinizin ağız içini kontrol etmeli, gerekişe bir veteriner kontrolüne götürmelisiniz.
Yavru kedilerde ısırma sorununu gidermek için köpeğinize elinizi ısırmaması gerektiğini anlatmalısınız. Bu aşamada beden dilini kullanabilirsiniz. Köpeğinizi sürekli cezalandırmamalı ve onu ürkütmekten kaçınmalısınız. Köpeğiniz elinizi ısırdığında burnuna hafifçe vurup elinizi geri çekin. Bu hareket onu ürkütmeyecek ve canını yakmayacaktır. Eğer yeniden ısırmaya yelteniyorsa bu hareketi tekrar ederek onu caydırabilir, yanlış yaptığını anlamasını sağlayabilirsiniz.
Köpeğiniz ilginizi çekmek ve sizinle oyun oynamak için elinizi ısırıyorsa bu durum onunla yeteri kadar ilgilenmediğinizi gösterir. Bu durumda onunla daha çok vakit geçirmeyi denemelisiniz. Köpeğiniz gün içinde yeteri kadar harcayamıyorsa sizinle daha çok ilgilenebilir.
Köpeğiniz elinizi ısırırken onun dikkatini dağıtarak farklı şeylerle uğraşmasını sağlayabilirsiniz. Böylece elinizi ısırmaktan vazgeçecektir.
Köpek Isırıklarında Neler Yapılmalı?
Köpek ısırıklarına yapılması gerekenler şöyle sıralanabilir;
Diş çıkarma sürecinde olan yavru köpeğinizin ısırma sorunu için tek yapmanız gereken onu uyararak ve dikkatini dağıtarak caymasını sağlamaktır. Diş çıkarma süreci bittikten sonra ısırma sorunu da ortadan kalkmış olur. Yine de köpeklerin ağzında bulunan bakterilerden arınmak için sık sık elinizi ısıran köpeğinizi uyardıktan sonra elinizi sabunlu su ile birkaç dakika yıkamalısınız.
Yetişkin bir köpek tarafından ısırılmak çoğu zaman risklidir. Özellikle sokak köpeklerinde kuduz başta olmak üzere birçok ölümcül virüs görülebilir. Köpekler sadık ve insancıl hayvanlar oldukları için hasta olmadıkları, uzun süre aç kalmadıkları ve agresif olmadıkları sürece insanları ve diğer hayvanları ısırmazlar. Eğer saldırgan bir köpek tarafından ısırıldıysanız hemen ısırılan bölgeyi sabunlu su ile 5 dakika boyunca yıkamalı, yarayı yıkadıktan sonra antiseptik ile temizlemeli ve en yakın sağlık kuruluşuna gidip tetanos ile kuduz aşısını yaptırmalısınız.
Köpek Isırığı Nelere Yol Açar?
Köpek Isırığı Nelere Yol Açar?
Köpek ısırıkları ciddi sorunlara yol açabilir. Bu sorunlardan ilki kuduz hastalığı, diğeri tetanostur. Ciddi köpek ısırıkları ve köpek saldırıları, derin yaralara ve kan kaybına yol açabilir. Kedi ve köpeklerin ağızlarında buluna bakteriler, insanlarda çeşitli hastalıklara yol açabilir. Yavru köpek ısırıkları çoğu zaman zararsız olsa da kontrol altında tutulmalıdır.
Yavru Köpeklerin Bakımı Nasıl Yapılır?
Yavru köpeğinizin bakımı için yapılması gerekenler şöyle sıralanabilir;
Köpeğinizin aşılarını ve rutin kontrollerini yaptırmayı ihmal etmeyin. Bu sayede köpeğiniz hastalıklardan korunur, uzun ve sağlıklı bir yaşam sürme oranı artar.
Köpeğinizin tüylerini belirli aralıklarla geniş dişli taraklar kullanarak tarayabilirsiniz. Bu işlemi yaparken köpeğinizin canını yakmamak için yavaş ve nazik davranmalısınız.
Köpeğinizi ayda bir kez olmak üzere yıkayabilirsiniz. Kullandığınız şampuanlar ve sabunlar yerine köpeklere özel olarak üretilen köpek şampuanlarını kullanmalısınız.
Yavru köpeklerde ısırma sorununu gidermenin yanı sıra dişleri çıkan köpeğinizin ağız içi ve diş temizliğini yapmaya özen göstermelisiniz. Bunun için köpeklere özel olarak üretilen diş fırçalarını ve macunları kullanabilirsiniz.
Evcil hayvanlar hakkında ırk bilgileri ile ücretsiz olarak, sahiplendirme ilanlarına yer veririz. Satış yapan yerlerin, 5199 sayılı Kanuna dayalı olarak GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK BAKANLIĞI Ruhsat ve Kontrollerine tabi olması gerekiyor. petyasam.com olarak "hayvan satışı, üretimi, aracılık, bulundurma veya komisyonculuk" yapmamaktayız. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun, 14. Madde L Bendi ve 22.10.2014 tarihli 367 sayılı Tarım ve Orman Bakanlığı 4. Bölge İzmir Şube Müdürlüğü'nün yazısı gereği Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro, American Bully ve American Staffordshire Terrier ile bu ırkların melezlerinin sitemizde satışı, sahiplendirilmesi, sergilenmesi, reklamı, takası veya hediye edilmesi yasaktır. petyasam.com sitesinde kullanıcılar tarafından sağlanan her türlü ilan, bilgi, içerik ve görselin gerçekliği, orijinalliği, güvenliği, doğruluğu ve belge bulundurma zorunluluğuna ilişkin sorumluluk bu içerikleri giren kullanıcıya ait olup, petyasam.com bu hususlarla ilgili herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.