By melissa1 | 09-01-2022
Yavru köpeklerde eğitim onların sağlıklı gelişmeleri ve beslenmesi kadar önemli ve sürdürebilir olmalıdır. Köpek eğitimi ürünleri seçeneklerinden edinerek eğitim süreçlerini daha rahat hale getirebilirsiniz. Yavru köpek sahiplenmeye karar verdiğinizde hayatınızın eskisi gibi olmayacağını da kabul etmelisiniz. Büyük bir sevgi seline ek olarak bir takım sorumluluklar da sizi bekleyecektir. Yavru köpekler ortalama 2 ila 3 aylık olduklarında annelerinden ayrılır. Bu aşama sanıldığının aksine eğitim verilmemesi gereken bir zaman değildir.
Yavru köpek eğitimi köpeğiniz eve geldiği ilk günden itibaren başlamalıdır. Uzun seneler sürecek bir arkadaşlığın ilk adımları ilk evrede atılır ve sınırlarının öğrenilmesi önemlidir. Bu şekilde köpeğiniz hem kimin lider olduğunu anlar hem de dengeli bir psikolojiye sahip olur. Yavru köpeklerin eğitiminde yavru köpeklere basit komutlar öğretilir. Aynı zamanda yavru köpeklere tuvalet eğitimi verilebilir.
Yavruluk döneminde köpeğinize öğretilmesi gereken en önemli konulardan biri ısırma şiddetinin ayarlanmasıdır. Yavru köpekler anneleri ile birlikte yaşarken ve kardeşleri ile oynarken birbirlerini ısırırlar. Bu nedenle yeni eve geldikleri zaman bu akışkanlıklar devam eder. Fakat bunun bir sınırı olmasına dikkat etmeniz önemlidir. Köpek sizinle oyun oynarken acıya veya ağrıya sebep olabilecek şiddetli ısırmalar söz konusu olursa bu davranışın önüne geçmelisiniz. Köpeğiniz sizi ısırdığında hemen oyunu bitirmeli ve ilgiyi kesmelisiniz. Köpeğiniz ısırmamayı öğrendiği halde oyun sırasında rahat olduğu bir durumda ısırma davranışı gösterebilir. Bu durum hem köpeğiniz hem de sizin için güvensiz ve sağlıksızdır. Isırma davranışını doğru şekilde yönlendirmek ve kontrol etmek için köpek oyuncaklarından yardım alabilirsiniz.
Yavru köpeğiniz sosyalleşme sırasında temel komutları öğrenmeli. Bunun için eğlenceli ve kısa eğitim seansları düzenlenebilir. Kalk, otur, bırak ve bekle gibi rahatlık sunan komutlar yavru köpeğinizin kontrol edilmesini sağlamaktadır. Komutların öğrenilmesi aynı zamanda toplum içinde istenmeyen olayların olmasını da engeller. Ancak yavru köpeğiniz için eğitim süresini dikkatli bir şekilde ayarlamanız gerekir. Çünkü köpekler dikkatleri çabuk dağılan hayvanlardır. Köpeğinize saatler boyunca eğitim vermeye çalışırsanız boşa zaman kaybedersiniz. Ayrıca yavru köpeğinizin eğitime direnmesi de görülebilecek problemlerden biridir. 5 ila 10 dakikalık ve pozitif yaklaşımlı verilen eğitimler en iyi sonuçların alınmasını sağlayacaktır. Köpeğiniz ile eğitim seanslarına başlamadan önce enerjisini atmasını sağlayacak uygun alanlar yaratarak ilgisini çekmeyi başarabilirsiniz.
Yavru köpeğinizin en erken dönemde tuvalet eğitimi alması önemlidir. Köpeğinizin dışarı çıkması için aşılarının tamamlanması gereken zaman aksi halde büyük bir problem haline dönüşmektedir. Köpeğinizin tuvalet yapması için ona ayrı bir alan ayarlamanız gerekmektedir. Bu dönemde spreylerden ve çiş pedlerinden yardım alabilirsiniz. Böylece tuvalet eğitimini kısa sürede çözebilirsiniz. Zaten köpeğiniz dışarıya çıkmaya başladığında işiniz kolaylaşır. Köpeğinizin kas gelişimi olana kadar ufak sürprizlere hazırlıklı olmanız gerekir. Tuvalet eğitimi esnasında da pozitif yaklaşıma başvurabilirsiniz. Köpeğinize tuvalet yerleri ile beslenme alanları ayırmayı ihmal etmemelisiniz. Köpeğinizin tuvalet eğitimi olmaması evin farklı alanlarına idrarını ve dışkısını yapması anlamına gelir. Bu durum hiçbir köpek sahibinin karşılaşmak istemeyeceği bir durumdur.
Bir yavru köpek sahiplendiğinizde onu alıştıracak ve ona öğretecek birçok şey olur. Hızlı bir şekilde büyüdüğü süreçte eğitimleri söz konusu olduğu zaman önceliği her zaman sosyalleştirmeye vermelisiniz. Köpeğinizin karma aşıları tamamlandığı zaman dışarıya çıkmaya hazır duruma gelir. Dışarı çıkabildiği zaman olabildiğince farklı yerlere gitmesi, farklı hayvanlar ile buluşması, farklı kişiler ile tanışması, farklı sesler duyması ve farklı zeminler ile temas etmesi gerekir. Bu şekilde dış dünya ile olan farkındalığı artacaktır. Zaman içerisinde sosyal bir köpek olmaya başlar. Köpeğinizin sosyalleşmesi ve maruz kaldığı çeşitlilik sayesinde beyin gelişimide desteklenir. Yavru köpeklerde sosyalleşme 6 aylık olana dek devam etmelidir. Bu nedenle yavru köpeğiniz için ekstra emek ve zaman harcamanız gerekmektedir.