İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Yavru Köpeklerde Beslenme: Köpekler Ne Yer?

PET BİLGİ

By melissa1 | 16-04-2021

Yavru Köpeklerde Beslenme: Köpekler Ne Yer?

Yavru köpeklerde beslenme, yavrunuzu artık mama ile beslemeye başladığınızda dikkat edilmesi gereken noktalardan biridir. Köpek sahipleri en iyi arkadaşlarının sağlıklı ve mutlu olması, onlar için en iyisini yapmaya çalışırlar. Annesinden erken ayrılmış ya da annesi ölmüş olan yavru köpeklerin bakımı diğer köpeklere göre daha dikkat ve özen ister. Beslenme konusunda hassas ve narin olan yavru köpeklere sabırla ve aile sıcaklığı ile yaklaşmanız son derece önemlidir. Yavru köpekler ne yer?

Yavru Köpeklerde Beslenme

Köpekler yeni doğduktan sonra doğal ortamlarında ilk haftalarını annelerinin yanında geçirir. Bu süreçte ise sadece anne sütüyle beslenirler. Yavru köpek birkaç ay sonra katı gıdaları tüketecek hale gelir. 6 ayı dolduran köpekler yetişkin bir köpeğin yediği tüm besinlerden yararlanacaktır. Köpeklerin ilk 6 ayları bağışıklık ve sindirim sistemlerindeki hassasiyetinden dolayı yedikleri sayılıdır. Çünkü sindirim sistemleri henüz gelişim aşamasında olan yavru köpeklerin yetişkin köpeklere göre daha hassas olur. Bu yüzden yavru köpek sahiplenme sonrasında köpeğinizi sağlıklı ve doğru yetiştirmek için verdiğimiz talimatlara uymalısınız.

Köpeğinizi eğer sahiplendiyseniz ilk zamanlarda eski sahibinin beslediği mamayı vermelisiniz. Çünkü bu köpeğin yeni ortamına alışmasını sağlar. Eğer yavru köpeğin mamasını değiştirmek isterseniz bu işlemi belirli periyotlarla kademe kademe yapmalısınız. Bunu yaparken eski mamasını yeni maması ile karıştırın. Bu geçişe alışana kadar ortalama bir hafta kadar yeni mamasını her gün biraz daha arttırarak eski mamasını o oranda azaltın.

Yavru Köpeklerde Beslenme: İlk 6 Hafta

Köpeklerin ilk 6 haftası metabolizmasının en zayıf olduğu dönemdir. Bu dönemde yavru köpeklerin bağışıklık, sindirim sistemleri, kas ve iskelet yapıları gelişim aşamasındadır. Tüm canlılar gibi köpeklerde ihtiyacı olan besinleri doğdukları ilk birkaç ayını anne sütünden alır. Eğer annesi olmayan yavru köpek sahiplendiyseniz anne sütünün faydalarını sağlamanız gerekiyor.

Köpeklerde İlk 6 Hafta Beslenme Şekli

Yavru köpeğin doğduğu andan itibaren ilk 6 haftası anne sütü içmesi gerekiyor. İnek ve keçi gibi hayvanların sütü yavru köpeğin sindirim sistemi daha gelişmediği için zararlıdır. Anne sütü alamayan köpekler için petshoplardan yavru köpek süt tozu alarak su ile karıştırıp süt elde edebilirsiniz.

Piyasada rahatlıkla bulacağınız yavru köpekler için üretilen biberonla köpeği beslemeniz işinizi kolaylaştırır. Aldığınız süt tozu ile suyu karıştırıp elde ettiğiniz sütü biberona koyup köpeğinize içirebilirsiniz. Sütün çok soğuk ya da çok sıcak olmasına dikkat etmelisiniz. Köpeğinize vermeden elinizle kontrol etmeniz gerekir.

Yavruyu kucağınıza alarak biberonu 45 derecelik açı ile ayarladığınız şekilde tutmanızı öneriyoruz. Bu işlemi yaparken köpeğin sütü rahatlıkla çekebilmesi ve sizin de biberonu çok sıkmamanız gerekiyor. Eğer biberonu sıkarsanız köpeğinizin yüzüne süt fışkırarak hayati tehlikeye sebep olabilirsiniz.

Böylece ilk 6 haftasını her gün düzenli bir şekilde 3-4 saate bir yukarıdaki adımları ederek 6. Haftanın sonunda artık süt takviyesinin yanına kuru mamayı da ekleyebilirsiniz.

Yavru Köpek 2-3. Ayında Beslenme Şekli

Köpeğiniz bir ayını doldurduğunda kas ve iskelet yapısı gelişmiş bağışıklığı güçlenerek sindirim sistemi oturmuş olur. Bu yüzden 6. Haftasından sonra kuru mama ile beslemeye geçebilirsiniz. Sütten direk kuru mamaya geçmeniz köpeğinizin kafasını karıştırabilir ve durumu sindiremeyebilir. Bu yüzden hızlı bir geçiş değil, yavaş yavaş geçmelisiniz. Kuru mamasına süt ekleyerek geçişi daha kolaylaştırırsınız. Artık kuru mamaya alışan köpeğinizin mamasına süt eklemeyi bırakıp su kabını eklemelisiniz.

Köpeklerde süt tüketimi 8.hafta itibari ile bırakılması önemlidir. Çünkü 2 aylık olan köpeklerin sindirim sistemleri sütü kaldıramayacağı için problemler olacaktır. Bu yüzden günlük beslenme rutininden sütü çıkarmanız gerekir. Kuru mama seçimi sırasında köpeğinize uygunluğunu kontrol etmeyi unutmayınız.

Yavru Köpek 4-6. Ay Beslenme Şekli

Sevimli dostunuz 2.ay ve 4. Ay arasında artık sütü bırakıp tamamen kuru mama ile beslenir. 4. Ayı bitiren yavru köpeğinize kuru mamasının yanına et, kemik gibi ek destekleyici gıdalar eklemeniz gelişimi açısından fayda sağlar.4-6. Aylarda köpek artık günde 3 öğün beslenmesi gerekecek. Bu köpeğinizin sağlıklı bir şekilde gelişmesi ve büyümesini sağlayacaktır. Bu süreçlerde köpeğinizin ana gıdası kuru mama olmalıdır. Et ve kemik desteğini ise ilk başlarda haftada 2-3 kere sınırlandırmalısınız. Aksi halde köpeğiniz yemeyi geri çevirecektir.

Köpeğiniz 4-5. aylarında et ve kemiklerini hafif pişmiş bir şekilde verebilirsiniz. 6. ayı dolduktan sonra ise çiğ et ve kemik yemesini izin verebilirsiniz. Böylece köpeğiniz doğal süreçlerini yaşayarak sağlıklı bir şekilde gelişir.

Yavru Köpeğiniz İçin Kuru Mama mı Konserve Mama

Kuru mama tanecikleri küçük bisküvi parçalarından oluşur. Kuru mamayı köpeğinize vermeniz ve saklanması açısından oldukça elverişlidir. Bunun yanında büyük paketlerde alacağınız kuru mama maliyet açısından sizin için de avantajlıdır. Köpekler için konserve mama ise, kutu ya da havası alınmış paketlerde kullanıma sunulur. Yüksek kalite içeren besin içeriğine sahip konserve mama köpeğinizin ilgi duyduğu tüm içeriklere sahiptir. Pek çok köpek sahibi  çeşitlilik yapmak için kuru mamanın yanında konserve mama vermeyi tercih eder.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar