İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Yavru Köpek Sahiplenme: Köpeğin Hasta Olmadığını Nasıl Anlarım?

PET BİLGİ

By melissa1 | 18-10-2021

Yavru Köpek Sahiplenme: Köpeğin Hasta Olmadığını Nasıl Anlarım?

Yavru Köpek sahiplenme sırasında çok heyecanlı ve sabırsız olursunuz. Keyifli bir hayat geçirmek için dostunuzla ilk adımı atmadan önce köpeğin gerçekten sağlıklı mı olduğuna emin olmak hakkınız. Köpeğiniz siz onu sahiplenene kadar toplu alanlarda yani barınaklarda sizi bekliyor olacaktır. Bu yüzden de bulaşıcı hastalıklara karşı temkinli olmanız gerekmektedir. Çok keyifli bir o kadar da sorumluluk isteyen köpek sahiplenme konusunda bilgili olmalısınız. Yavru köpek hastalık belirtileri, köpeklerin hasta olduğu nasıl anlaşılır? Köpeklerde bulaşıcı hastalıklar nelerdir? Köpek sahiplenirken nelere dikkat etmeliyiz? Yazımızın devamında bu sorulara cevap bulacaksınız.

Yavru Köpek Sahiplenme Dikkat Etmeniz Gerekenler

İlk defa yavru köpek sahiplenme yapanların dikkat etmedikleri durum pet karnesidir. Anne sütünü yeteri kadar almış yavrunun en az 2 aylıkken sahiplenilmesi uygundur. Sahiplenirken olması gereken aşılarının yaptırılmış olmasına dikkat ediniz. Sahipleneceğiniz kişiden köpeğin kardeşlerinin ve annesinin bir sağlık problemi olup olmadığını öğrenmelisiniz

Köpek sahiplenmeden önce veteriner hekimin muayene etmesini isteyiniz. Birtakım testler sonucunda eğer köpeğin sonuçları negatif çıkarsa hasta olmadığı konusunda yüzde yüz evet diyemeyiz. Çünkü bazı hastalıkların kuluçka süresi vardır. O anda yaptırdığınız test negatif çıkar sonradan hastalığın kuluçka süresi bittikten sonra köpekte anormal durumlar görürsünüz. Köpeği aldığınız kişiyle iletişiminizi kesmemenizi öneririz.

Yavru Köpeklerin Hasta Olduğunu Nasıl Anlarsınız

 Bulaşıcı hastalıklar köpeklere toplu alanlarda bulunduklarında daha kolay enfekte olur. Tedavisi için bol su içmeleri, enfekte olduklarında korunmaları ve veteriner hekimin verdiği antibiyotikler kullanılmalıdır.  Köpeğinizin davranışlarını iyi analiz etmeniz gerekiyor. Ne kadar uyuduğunu, mamasını ve suyunu ne oranla ve sıklıkla tükettiğini. Kısaca iştahının yerinde olduğunu. Beslenmesinde ve davranışlarında normalden çok farklı bir durum gözlemlerseniz veteriner hekiminize başvurmanız gerekir. Hastalığını ne kadar erken bildirirseniz tedavisi de o kadar kısa sürede yapılacaktır. Köpeğin hastalık belirtilerini doğru bir şekilde veterinere belirtmeniz doğru bir tedavi için de olmazsa olmazdır.

Evde Hasta Köpek Muayenesi Nasıl Yapılır?

Öncelikle köpeğinizin burun bölgesini kontrol ediniz. Köpeklerin burunları nemli olması gerekir. Ancak çok fazla sümük ve irin şeklinde akıntı olmamalıdır. Burnunun kuru olması ateşlenme olasılığını arttırır. Burunda kuruluktan dolayı çatlakların olması anormal durumlardan biri olduğunu gösterir.

Köpeklerin gözlerindeki beyaz kısımda kırmızılık olması alerjinin, enfeksiyonun ya da fiziksel bir nesneden kaynaklanır. Köpeklerde gözün beyaz kısmında sarılık olması ise karaciğer hastalığının belirtisi olabilir. Bunlar dışında köpeğin göz bebeklerini düzenli olarak sık kontrol etmek önemlidir. Göz bebekleri eşit mi? Işığa karşı duyarlılığında köpeğin gözlerine ışık tuttuğunuzda gözbebeklerinin küçülmesi ve büyümesi normal seviyede mi? Göz akıntıları normal bir seviyede mi olduğu kontrol edilmelidir.

Köpeklerde Kulak Rahatsızlıkları

Kulak rahatsızlıkları çok yaygındır. Köpeklerde ırka bağlı değişkenlik göstererek kulaktaki koku, akıntı ve kirlerin artması hastalıkların habercisi olur. Köpeğiniz kulağından rahatsız hissediyorsa eğer sürekli başını sallar ya da kulaklarını hafiften düşük tutarlar. Sürekli kaşınma da söz konusudur.

Köpeklerde Ağız Kontrolü

Bebeklik dönemlerinde süt dişlerini döküp dökmediği kontrol edilmelidir. Yetişkin dişlerinde çürük olup olmadığına dikkat edilmelidir. Dilinde yaralanmalar damakta sorun var mı bunlara bakılmalıdır. Eğer köpeğiniz iştahtan düştüyse, yemek yerken sıkıntı sorun yaşıyorsa ağız bölgesine bakılması gerekir. Ağız kokusunu kontrol edin. Eğer ağız kokusu ağırsa bazı hastalıkların habercisi olur.

Köpeğin kansızlık sorunu yaşayıp yaşamadığını yüzeysel muayenede anlamayabilirsiniz. Muayene etmek için diş etlerine başparmağınız ile baskı uygulayıp bölgedeki kanın çekilmesini sağlayınız. 1-2 saniyede kan akışı gerçekleşirse köpeğin sağlıklı olduğunu buradan anlayabilirsiniz.

Köpeklerde Deri Muayenesi

Tüylü dostunuzu severken tüylerinin altında olası pire, parazit, egzama ve mantar var mı kontrol ediniz. Yumuşak bölgelerinde kist oluşumuna işaret edecek sertliklere dikkat ediniz. Köpeğinizin derisinde renk değişimi, kuruluk, çatlaklık ve lokal tüy dökümü gözlemlerseniz acilen veteriner hekiminize başvurunuz. Alt karın boşluğuna manuel kontrol etmeniz ile test etmeniz iyi olur.

Köpeklerde İdeal Vücut Isısı

Ateşlenen köpeklerde tıpkı insanlarda görüldüğü gibi; üşüme, titreme, halsizlik ve iştahtan kesilme görülür. Köpeklerde ideal vücut ısısı insanların 1-2 derece fazladır. Derisine dokunduğunuz zaman normal ısısından fazla sıcaklık hissederseniz eğer ateşinin yükselmiş olduğunu fark edebilirsiniz. Köpeğinizin ısısını ölçmek için rektum bölgesine ateş ölçeri yerleştirerek ısı derecesini öğrenebilirsiniz.

Köpeklerde Dışkı ve İdrar Kontrolü

Köpeğin kabızlık ve ishal gibi durumları sindirim sistemi hastalarının habercisidir. Köpeğinizin yediklerine göre dışkının rengi değişir. Her gün düzenli besliyorsanız aynı kıvamda dışkı görmeniz gerekir. Dışkısında sıvılaşma var mı, katılaşma kabızlık var mı kontrol etmeniz gerekir. Dışkısında kan var mı? Köpeğinizin dışkısında parazit var mı? Bunların analizini yapmalısınız. Köpeğinizin idrarında kan görülebilir, üriner sistem problemi ile karşılaşabilirsiniz. Bunların teşhisi ile veteriner hekiminize doğru bilgi verirsiniz.

Köpeklerde İştah Kontrolü

Köpeğin her gün alması gereken mama porsiyonu bellidir. Mamasını bir gün az yemesi üzerine daha ayrıntılı incelemeniz faydalıdır. Eğer köpekte iştah kaybı görülürse ona karşı daha dikkatli ve ilgili olmanız iyi olacaktır. Temel sağlık muayeneleri ile herhangi bir sorunu olup olmadığına emin olmalısınız.

Köpeğin Ağrısı Olduğunu Anlama

Halsizlik, yorgunluk ve sürekli uyuması bir ağrı belirtisidir. Bunun yanında fiziksel etkileşimden kaçma ve karın içine doğru kambur durması köpeği ağrısı olduğuna işaret eder. Eğer köpeğiniz sizinle oyun oynamak istemezse ve odanın soğuk yerinde yatıyorsa veteriner hekiminize göstermeniz iyi olacaktır.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar