İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Yavru Köpek Sahiplenenler İçin Öneriler

PET BİLGİ

By melissa1 | 06-04-2022

Yavru Köpek Sahiplenenler İçin Öneriler

Yavru köpek sahiplenenler için bu yazımızdan birkaç öneri ile geldik. Aşırı sevimlilikleriyle yavru bir köpeği sahiplenmek günlük hayatın koşuşturması içinde başımıza gelebilecek en güzel olaylardan biri. Ancak unutmamalısınız ki yavru köpek sahiplenmek her ne kadar dışarıdan sevimli gözükse de aslında yavru köpekler özeli ilgi ve bakıma ihtiyaç duyarlar. Yavru ya da yetişkin bir köpek sahiplendiğinizde sadece keyifli vakit geçirme için oyun arkadaşı elde etmiş olmazsınız. Köpek sahiplenmeye karar verdiğinizde onun tüm bakımlarını karşılama sorumluluğunu da kabul etmiş olursunuz. Özellikle yavru köpekler yetişkin köpeklerden daha fazla ilgiye ihtiyaç duydukları için yavru bir köpek sahiplenmek istiyorsanız neleri göze almanız gerektiğinizden ve yavru bir köpek sahiplendiğinizde ihtiyacınız olacak ya da bilmeniz gereken şeylerden bahsedelim.

Yavru Köpek Sahiplenenler İçin Öneriler: Yavru Bir Köpek Sahiplenmeli Miyim?

Yavru köpekler cana yakınlıkları ve samimiyetleriyle çoğu insanın hayatında güzel bir yer ediniyor. Yavruyken sahiplenilen pek çok köpek yetişkin olduğu zaman eve sığmıyor, çok tüy döküyor, çok havlıyor gibi pek çok farklı sebeple sokağa terk ediliyor. Köpeğin günlük olarak tuvalet ihtiyacını karşılama amaçlı dışarı çıkarılması bile bir süre sonra sahipler tarafından üşenilen bir durum haline gelebiliyor. Yavru bir köpeği sahiplenmeden önce karşılaşabileceğiniz tüm bu sorunları göz önünde bulundurmalısınız.

Köpeğinizi sahiplenmeden önce apartman dairesinde ya da bahçeli bir evde yaşamaya uygun olup olmadığını araştırmalısınız? Yavru köpeğinizi sahiplenmeden önce sahiplenme amacını belirlemelisiniz. Köpeğiniz sizle beraber oyun mu oynamalı yoksa bekçilik yapıp evi mi korumalı ya da her iki durum birden söz konusu olabilir. Yavru köpek sahiplenme öncesinde mutlaka köpeklere alerjiniz olup olmadığını öğrenmelisiniz. Köpeğinizi sahiplendikten sonra alerji durumunuz ortaya çıkarsa yollarınızın ayrılmasını istemeyiz. Yavru ve yetişkin köpeklerin bakım ve sağlık ihtiyaçları neler? Tüm bu konular hakkında gerekli bilgileri öğrendikten sonra yavru köpeğinizi sahiplenmeyi düşünebilirsiniz.

Yavru Köpek Sahiplenenler İçin Öneriler

Yavru köpeğinizi sahiplenmeden önce yapmanız gereken bir diğer araştırma ise köpeğinizi nereden sahipleneceğiniz olmalıdır. Öncelikli olarak hayvan barınaklarını tercih etmenizi öneririz. Barınakta sahiplenmeyi bekleyen pek çok farklı sevimli köpek dostlarımız var. Barınaktan sahiplenilen evsiz bir köpeğin kalıcı yuvasına kavuşmasından daha güzel ne olabilir. İsterseniz bir tanıdığınızın ya da arkadaşınızın sahip olduğu bir yavruyu sahiplenebilirsiniz. Yavrunun annesini, babasını, büyüdüğü ortamı bilip görebileceğiniz için bu daha güvenilir bir sahiplenme seçeneği olacaktır. Sosyal medyada ve internet üzerinde pek çok sahiplendirme ilanına rastlayabilirsiniz. Ancak sanal ortamda yapılan sahiplendirmelere tedbirler yaklaşmanız gerekmektedir. Güvenebileceğiniz ve bu işte başarılı olmuş internet sitelerin tercih edebilirsiniz. Yavru köpek sahiplenmeye karar verdiyseniz sitemizin köpek sahiplenme sayfasına göz atabilirsiniz………

Yavru köpeğinizi sahiplenmeye karar verdikten sonra yapmanız gereken önemli noktalardan biride veteriner hekim ve veteriner kliniği araştırması yapmanız olacaktır. Veteriner hekiminizin köpeğinin hayatına devam etmesinde destek olacak en önemli etkenlerden biri. Evinize yakın bir veteriner kliniği olup olmadığını ya da alanında uzman olan veteriner hekimler hakkında araştırma yapmanız köpeğinizi sahiplendikten sonra rahat etmenizi sağlayacaktır. Köpeğinizi sahiplendikten sonra hayatının her alanında bulunacak olan veteriner hekiminize ulaşmanız kolay olmalıdır çünkü özellikle yavru köpeklerle uzun süren araba yolculukları hem sizin hem de köpeğiniz için can sıkıcı bir hale gelebilir.

Yavru Köpek İçin Evin Hazırlanması

Köpekler yavruluk dönemlerinde bebeklere çok benzediğini unutmamalıyız. Nasıl insanlar bebekken özel ilgi ve bakıma ihtiyaç duyuyorsa aynı durum yavru köpekler içinde söz konusu olmakta. Evinize bebek gelmeden önce nasıl bir takım güvenlik önlemleri alıyorsanız bu tarz önlemleri yavru köpeğiniz gelmeden öncede almalısınız. Oluşabilecek risklere karşı bu önlemleri yavru köpeğiniz eve gelmeden önce almanız daha iyi olacaktır.

Köpeğinizin takılabileceği ya da kemirebileceği elektrik kablolarını, zehirli olabilecek bitkileri etraftan kaldırmalısınız en azından köpeğinizin ulaşamayacağı yerlere saklayabilirsiniz. Kırılabilecek eşyalar. Vazolar veya süs eşyalarını da aynı şekilde köpeğinizin ulaşamayacağı yerlerde bulundurmalısınız. Yavru köpeğiniz oldukça meraklı olduğu için bir süre sonra etrafı karıştırmaya başlayabilir bu yüzden köpeğinizin ulaşabileceği yerlerde bulunan alt dolap ve çekmecelere de kilit takabilirsiniz. Köpeğinizi mutfaktan ya da merdivenlerden uzak tutmak için bebek çitleri ya da köpekler için özel üretilmiş koruma çitlerinden kullanabilirsiniz.

Yavru Köpeğinizin İhtiyaçları

Öncelikle yavru köpeğinize bir isim belirlemelisiniz. Yavru köpeğinize vereceğiniz isim her ne kadar sizin zevkinize kalmış olsa da köpeğinizin rahat öğrenebilmesi ve kafasının karışmaması için kısa ve basit isimler tercih etmenizi öneririz.

Yavru köpeğiniz için mutlaka isminin ve telefon numaranızın yazılı olduğu bir tasma almalısınız. Bazen yavru köpeklerin boynu tasmalar için çok küçük olabilir. Köpeğiniz biraz daha büyüdüğü zaman boynuna en uygun tasmayı kullanabilirsiniz. Köpeğinize boyun tasması dışında evden uzakta olacağınız zamanlar içinde mutlaka bir gezdirme tasması almalısınız. Gezdirme tasması sayesinde köpeğiniz yürüyüş sırasında sizden uzaklaşamaz. Olası tehlikelerle karşı karşıya geldiğinizde tasmadan çekerek tehlikeleri önlemiş olabilirsiniz. Yavru köpeklerin boyunları ve vücutları hassas olduğundan fazla çekiştirmemeye çalışın. Boyundan takılan gezdirme tasmaları yerine göğüsten takılan gezdirme tasmaları tercih ederseniz hem köpeğinizi daha rahat kontrol edersiniz hem de köpeğiniz daha rahat bir şekilde gezmiş olur. Köpeğiniz eğer bahçede yaşayacaksa olumsuz hava koşullarından korunması için ona mutlaka bir kulübe temin etmelisiniz. Sizinle beraber ev içerisinde yaşayacaksa ona sevebileceği boyutuna uygun yumuşak bir yatak tercih edebilirsiniz. Mama ve su kaplarını unutmamalısınız. Plastik mama ve su kapları pek hijyenik olmayabiliyor bu yüzden bizim önerimiz köpeğinizin sağlığı ve kapların kolay temizlenebilmesi için metal ya da porselen kapları tercih etmeniz olacaktır. Yavruyken aldığınız bu malzemeler köpeğiniz büyüdüğünde yeterli gelmeyebilir. Köpeğinizin vücudunun büyümesiyle beraber ihtiyaçları da artacak ve daha büyük bir yatağa ya da mama ve su kabına ihtiyaç duyacaktır.

Yavru Köpeklerin Beslenme İhtiyaçları

Yavru köpeklerin besin ihtiyaçları yetişkin köpeklerinkinden farklı olduğu için köpeğinizin ırkına ve boyutuna uygun özel olarak üretilmiş yavru köpek mamalarından kullanmalısınız. Yavrular için en uygun mamayı veteriner hekiminize danışarak öğrenebilirsiniz. Köpeğinizin yedikleri direkt olarak sağlığını etkilediği için veteriner hekiminizin önerisi dışında köpeğinize maması dışında hiçbir gıda vermemelisiniz.

Yavru köpeğinizi sahiplendikten sonra yapmanız gereken bir diğer önemli işte veteriner hekim muayenesi olacaktır. Erken yapılan veteriner hekim muayenesinde olası sağlık problemlerinin erken teşhisi ile önüne geçmek çok daha kolay olacaktır. Veteriner hekim muayenesinde en önemli konulardan biri de aşılama takvimi olacaktır. Tıpkı bizlerde olduğu gibi köpek yavrularının vücutlarında da anneden yavrulara antikorlar geçer. Fakat bu antikorların etkisi zamanla azalıyor ve köpeğinizi korumak için yeterli olmayabiliyor. Bu yüzden yavru köpeklerin mutlaka aşılanması gerekiyor. Düzenli yapılan aşılamalar ile pek çok hastalığın önüne geçebileceğiniz gibi her aşı uygulamasında veteriner hekiminizin yapacağı muayene ile köpeğiniz düzenli olarak sağlık problemleri açısından kontrol edilmiş olur. Bu muayeneler ile veteriner hekiminiz sizin fark edemediğiniz yavru köpeğinizde bulunan sorunları çok rahat anlayabilir.

Yavru Köpek Tuvalet Eğitimi

Yavru köpeğinize mutlaka tuvalet eğitimi vermelisiniz. Genel olarak yavru köpekler mesanelerini ve bağırsaklarını üç aylık yaştan öncesinde pek kontrol edemezler. Köpeğinizin tuvalet eğitimine erken başlamanız köpeğinizin bu davranışı alışkanlık haline getirmesini sağlar. Yavru köpekler için tuvalet eğitiminin ne kadar zorlu bir süreç olduğunu bilmeli ve sabırlı davranmalısınız. Tuvalet eğitiminde genel kural köpeğiniz mamasını yedikten ya da suyunu içtikten sonra onu özel olarak hazırladığınız tuvalet bölgesine götürmenizdir. Bu davranışı her defasında düzenli olarak yaparsanız köpeğiniz bir süre sonra tuvaletini oraya yapması gerektiğini öğrenecektir.

Bahsedeceğimiz diğer bir konu ise yavru köpeğinizi eğitmeniz olacaktır. Köpeğinizin davranış sorunlarının önüne geçebilmek için ona çeşitli eğitimler verebilir ya da bu konuda alanında uzman olan kişiler tarafından yardım alabilirsiniz. Köpeğinize öncelikle otur, gel, bekle, hayır gibi temel itaat eğitimini verebilirsiniz.

Son olarak değineceğimiz nokta yavru köpeğiniz ile aranızda oluşturmanız gereken bağ. Köpeğinizle ilk karşılaştığınız andan itibaren başlayan bu bağ giderek güçlenir. Köpeğinize gösterdiğiniz sevgi, ilgi, eğitim ve oyuna ayıracağınız zaman ile bu bağı güçlendirmek sizin elinizde.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.