İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Yavru Köpek Dışarı Çıkarılır mı?

PET BİLGİ

By melissa1 | 21-01-2022

Yavru Köpek Dışarı Çıkarılır mı?

Yavru köpek dışarı çıkarılır mı? Köpeklerin dışarı çıkması için 16 haftalık olmaları ve aşılarının tamamlanması beklenmelidir. Bu zaman içerisinde köpeklerin evde sosyalleşmesi sağlanmalıdır. Veteriner hekiminiz yavru köpeğinizin dışarı çıkması için acele etmemeniz gerektiğini önerir. Köpeğinizin bağışıklığını güçlendirmeden dışarı çıkması çeşitli hastalıklara yakalanma ihtimalini ortaya çıkaracaktır.

Yavru Köpek Dışarı Çıkarılır mı?

Yavru köpekle açık alanlarda 3-4 aylık olana dek gezinti yapmaları ve diğer köpekler ile karşılaşmaları hastalıklara karşı savunmasız kalmalarına neden olur. Aynı zamanda yavru köpeklerin ilk haftalarında evde gösterilen ilgiye ve bakıma da ihtiyaçları olur. Yeteri kadar ilgi görmeyen köpekler sosyalleşme problemleri de yaşar. Köpeğinizin fiziksel ve zihinsel sağlığı için gerekli özen gösterilmelidir. Köpeğinizi ne zaman dışarı çıkaracağınızı veteriner hekiminizden öğrenebilirsiniz.

Köpeklerin Dışarı Çıkması İçin İhtiyacı Olan Aşılar

  • Bordetella Bronchiseptica

Oldukça bulaşıcı bir hastalıktır ve boğmaca, öksürük, kusma ve nöbet gibi belirtiler gösterir. Nazal sprey aşılar da kullanılması mümkündür. Köpeklerin dışarı çıkması için mutlaka yapılması gereken bir aşıdır.

  • Gençlik Hastalığı

Doğrudan sinir sistemine saldıran bir virüstür. Mama ve su kapları aracılığıyla bulaş gerçekleşir. Burun akıntısı, ishal, öksürük ve ateş gibi ciddi belirtileri bulunur.

  • Hepatit

Böbrekleri, karaciğeri, akciğeri ve dalağı etkileyebilen bir viral enfeksiyondur. Tedavisi olmasa da semptomlar önlenir.

  • Parainfluenza

Öksürüğe neden ve rahatsız edici bir hastalık olarak tanımlanır.

  • Koronavirüs

Köpeklerin gastrointestinal sistemi etkiler ve solunum yolu hastalıklarına sebep olur.

  • Leptospirosis

Hayvanlardan insanlara yayılabilen bir hastalıktır. Bazı köpeklerde hiç belirti gözlenmez.

  • Köpeklerde Kalp Kurdu Hastalığı

Köpeğiniz 3 aylık olduğunda kalp kurdu engelleyici tedaviye başlanır.

  • Lyme Hastalığı

Kene kaynaklı bir rahatsızlıktır.

  • Köpeklerde Parvovirüs

4 aylıktan küçük aşıları olmamış köpeklerde görülme riski daha fazladır.

  • Kuduz

Hayvan ısırığı yoluyla bulaşır. Hastalığın ölüm ile sonuçlanma riski yüksek olduğu için aşılarının aksatılmaması gerekir.

Yavru köpeklerin dışarı çıkması ve yavru köpeğinizin yaptırması gereken aşıları değerlendirmek için nerede zaman geçirdiğinizi veteriner hekiminize söylemelisiniz. Ormanlık alanlarda, bahçede, evde ve köpek otellerinde gibi farklı alanlarda zaman geçirilmesi köpeğinizin ihtiyaç duyduğu aşıları da belirlemektedir.

Yavru Köpek Aşı Takvimi

Köpeğiniz ilk birkaç ay içinde birden fazla defa veterinerine giderek aşılarını tamamlamalıdır. Yavru köpeğinizin yaşamı boyunca koruyucu ve güçlendirici aşılara ihtiyaç duyacaktır. Özellikle bazı hastalıklar köpekler için potansiyel tehlikelidir.

  • 6-8 haftalık köpeklerin; Distemper ve parvovirüs aşıları,
  • 10-12 haftalık köpeklerin; DHPP ( Distemper, hepatit, parvovirüs ve parainfluenza) aşıları,
  • 16-18 haftalık köpeklerin; DHPP ve kuduz aşıları,
  • 12-16 aylık köpeklerin DHPP ve kuduz aşıları,
  • 1 ila 2 yılda bir DHPP ve kuduz aşıları,
  • 1 ila 3 yılda bir ise kuduz aşılarının yapılması önerilmektedir.

Yavru köpeklere isteğe bağlı olarak Bordotella, Grip, Lyme, Leptospirosis, Coronavirüs ve İnfluenza aşıları da yapılır. Bu aşılar yaşam tarzına ve veteriner hekimin önerilere bağlı olarak seçilir.

Yavru Köpeklerin Aşılarının Tamamlanması

Köpeğinizi dışarı çıkarmadan önce belli bir süre ev içerisinde kalmalarını sağlamak önemlidir. Yavruluk zamanında hareketli, enerjik olan köpekleri ev içerisinde kapalı tutmak kolay olmasa da bu dönemi eğitim vermekle değerlendirmeniz önerilir. Böylece zamanınızı boşa geçirmemiş olursunuz ve köpeğinizin de dikkati dağılmış olur. Köpeklerin hastalıklara karşı düşük bağışıklığı olması ve aşılarının hepsinin yapılmaması öldürücü sonuçları olan virüslere karşı onları riskli duruma getirmektedir. Köpekler için tehlikeli olan sayısız hastalık vardır. Parkta ya da herhangi bir açık alanda köpeğinizin diğer köpekler ile temas etmesi birtakım hastalıklar ile karşılaşmasına neden olur. Hastalıkların sadece belirti gösteren köpeklerden geçeceği düşüncesi yanlıştır. Bazı virüsler sağlıklı görünen köpeklerde kuluçkaya yatarak bulaşıcılık en yüksek seviyeye ulaşır.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.