İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Yavru Köpek Bakımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

PET BİLGİ

By melissa1 | 09-01-2022

Yavru Köpek Bakımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yavru köpek bakımı sağlıkları ve gelişimleri için önemlidir. Yavru köpek sahiplenmek eğlenceli olduğu kadar zor bir süreci beraberinde getirir. Köpeklerin ilk ve en önemli evresinde bakımlarının nasıl yapıldığı, nasıl beslendiği, nasıl bir eğitim gördüğü ve ne kadar ilgi gördükleri onların zamanla uyumlu, mutlu ve sağlıklı  olacaklarını etkilemektedir. Yavru köpek bakımı köpek sahiplerini yakından ilgilendiren bir konudur.

Yavru Köpek Bakımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bir köpek sahiplenmek birçok sorumluluğu da beraberinde getirir. Dikkat edilmesi gereken noktaları bilmek ve aksatmadan bakımlarını sağlamak önemlidir. Yavru köpeğinizi erken yaşta insan dokunuşuna alıştırmalısınız. Yavru köpek bakımı insanlara alışkın olan köpeklerde çok daha dava kolay ve rahat olmaktadır. Her köpeğin ihtiyaçları bilinmeli ve anlaşılmalıdır. Böylece sağlıklı bir yaşam sürmeleri sağlanabilir.

Yavru Köpek Yıkanır mı?

Köpeğinizin ne sıklıkla yıkanacağı yaşam şekline ve tüy yapısına göre farklılık göstermektedir. Kısa tüye sahip olan köpeklerin yılda 2 defa yıkanması yeterlidir. Uzun tüylü köpekler ise 3 ayda bir yıkanabilir. Yıkanmaları esnasında özel formüle edilen köpek şampuanlarının kullanılması önemlidir. Çünkü köpeklerin ciltlerin pH seviyesi insanlarınki ile aynı değildir. Alternatif olarak köpek kuru şampuanları ya da köpek sabunları kullanabilirsiniz. Yavru köpeğinizi yıkarken su sıcaklığının iyi ayarlanması gerekir. Vücutlarını ıslatırken gözlerine ve kulaklarına su kaçmamasına dikkat etmelisiniz. Tüylerini şampuanlarken köpeğinize masaj yapabilirsiniz. Daha sonra ödül maması ile köpeğinizi ödüllendirerek yıkanmaya alışmasını sağlayabilirsiniz. Köpeğinizin sıcak ve rüzgarsız bir alanda kurutulması hasta olmamaları için önemlidir.

Yavru Köpekler İçin Rutin Bakım Aşamaları

  • Yavru köpeklerin bakımında belli aralıklar ile yıkanmaları ihtiyaç duyulan tek önemli bakım aşaması değildir. Köpeklerin tırnaklarının düzenli aralıklar ile kesilmesi gerekir. Böylece hareket yetileri gelişir ve ağrı çekmeleri önlenir.
  • Tırnak bakımı haricinde kulaklarının da temizlenmesi ihmal edilmemelidir. Kulaklarının nemli bez ile silinmesi kulak içerisinde enfeksiyon oluşumunun önüne geçer.
  • Yavru köpeklerin hem görünümü hem de sağlığı için tüylerinin düzenli olarak taranıp fırçalanması gerekir. Köpeklerin tüy dökülmesi genellikle mevsimsel olarak gerçekleşebildiği gibi yıl boyunca devam edebilir. Ölü tüylerinin taranarak alınması, cilt yağlarının eşit bir şekilde yayılması ve tüylerindeki karışıklığın önlenmesi için önemlidir. Haftada 2 ila 3 defa tüyleri taranmalı ve tüy yapıları aynı doğrultuda fırçalanmalıdır.
  • Yavruluk döneminde bakım süreçleri eğlenceli ve konforlu geçmelidir. Bu nedenle tırnaklarının kesilmesine, taranmaya ve yıkanmaya alıştırılması gerekir.
  • Köpeklerin hayatları boyunca ağız ve dişleri ile ilgili problem yaşamamaları için ağız bakımlarının aksatılmaması gerekir. Bu nedenle dişlerini belli aralıklar ile fırçalamalı ve ağız bakımını yapmalısınız. Köpeğinizi dişlerini fırçalamak için yavruluğundan itibaren alıştırmalısınız. Bunun için ödül mamalarından yardım alabilirsiniz. Köpeklerin ağız ve diş sağlıkları için diş bakım setleri, diş fırçası, diş temizleme jeli ve diş temizleme mendilleri gibi çeşitli ürünleri kullanabilirsiniz.

Yavru Köpek Beslenmesi

Yavru köpeğinizin beslenmesi yaşı ile ilişkilidir. Köpekler dünyaya geldikten sonra 6 ila 8 haftalık süreçte anne sütü ile beslenmektedir. Bu sebeple 2 aylıktan daha küçük olan köpeklerin sahiplendirilmesi doğru değildir. Fakat başka sebepler dolayısıyla anne sütü ememeyen ya da annesi olmayan köpeklerin süt tozu karışımı kullanmaları fayda sağlar. Süt tozları anne sütü ile benzer formüle sahiptir. Kuru mamaya geçmeden önce ihtiyaç duyulan besinleri, vitamin ve mineralleri sağlıklı bir şekilde alabilirler. Yavru köpek maması seçerken köpeğinizin ırkını ve özel ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmalısınız. Küçük, orta ve büyük cins köpeklerin mamaları içerik oranları bakımından farklı olmaktadır. Köpeğiniz için mama tercihi yaparken veteriner hekim tavsiyeleri dikkate alınmalıdır. Kuru mamaya geçiş zamanı geldiğinde yavru köpek maması seçeneklerinden birini seçebilirsiniz. Yavrular gelişim dönemlerinde protein, kalori, vitamin ve mineral içeren besinler tüketmelidir.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar