Yavru kedilerde tuvalet eğitimi ilk defakedi sahiplenenlerin ilk aklına gelen konudur. Yavru kedilerde tuvalet eğitimi oldukça önemlidir. Birçok kedi Tuvalet eğitimini annesinden öğrenir. Anne kediler yavrularının kum kabı kullanmasını ve kum kabına dışkılamasını öğretmektedir. Aynı zamanda kediler idrar yapma dışkılama için içgüdüsel olarak kum ya da toprak bir zemine ihtiyaç duyar. Yine içgüdüsel olarak dışkılarını yaptıktan sonra kanıtları yok etmek için kum ve toprakla dışkılarını örtmek ister. Fakat bazı kediler dışkılarını gizlemek için dışkılarını toprağa gömmezler. Bunun sebebi ise yavru kedilerde tuvalet eğitimi eksikliği olduğu içindir. Yani annesinden bu davranışı görmemeleri tuvaletlerini örtmeyi öğrenememelerine neden olur. Kedi sahiplerinin tuvalet eğitimi için bazı ipuçlarına sahip olması gerekir.
Yavru Kedilerde Tuvalet Eğitimi İçin: Gerekli Malzemeler
- Kum kabı: Yavru kedi tuvalete alıştırma için Kum kabını kedinizin ulaşabileceği kolay bir yere koymalısınız. Kedi kabının ortalık bir yerde olması kedinizin rahatsız olmasına neden olabilir. Çünkü kendini güvende hissetmez.
- Kedi kumu: Kedi kumlarının birçok çeşidi bulunmaktadır. Kullandığınız kedi kumun standardı, kokusu ve dokusu kedinizin hoşuna gitmeyebilir. Bu gibi durumlarda kediniz kumu kullanmayı reddeder. Bu nedenle kediniz için en ideal kumu bulmayı hedeflemelisiniz.
- Kedi kumu küreği: Kediniz tuvaletini kullandığında içindeki kumu sıklıkla temizlemelisiniz. Bu hem kedinin sağlığı için hem de hijyen için gereklidir. Kedinin dışkılarını kumdan temizlemek için kürek kullanabilirsiniz.
- Oyuncaklar ve ödül mamaları: Yavru kediniz kuma dışkıladıktan sonra ona ödül maması vererek bu davranışı olumlu olarak pekiştirmesini sağlayabilir. Bu hareketi tuvalet eğitiminin ilk aşamalarında uygulamalısınız. Aksi halde kediniz her tuvalet sonrası sizden ödül isteyecektir.
Yavru Kedilerde Tuvalet Eğitimi Aşamaları
- Kum kabının içerisine kedi kumunu boşaltıp kabı kedinizin dikkatini çekebilecek bir alana koymalısınız. Kum kabını incelemesine ve koklamasına izin vermelisiniz.
- Kedinizi mamasını yedikten ya da uyandıktan sonra kabın içerisine bırakın. Ona biraz zaman tanıyıp tuvaletini yapmasına izin vermelisiniz.
- Kediniz kum kabını kullanmaya başladığında onu ödüllendirin. Onu okşayın, övün veya ödül maması verin. Böylece davranışını olumlu olarak pekiştirebilirsiniz.
- Kediniz kazayla başka bir yere tuvaletini yaparsa onu azarlamayın ve cezalandırmayın. Aksi halde bu durumu daha kötü bir hale getirirsiniz. Kediler ceza almayı söz konusu durumla ilişkilendiremez. Bu sebeple kedinizi eğitmek için ceza vermenin hiçbir faydası olmaz.
Kedi Tuvalet Eğitiminde Temizlik ve Bakım
- Kum kabını temizlemek için kum kabını her gün bir defa temizlemelisiniz. Temizleme işlemi için kum küreği kullanabilirsiniz.
- Kumu tamamen değiştiriyorsanız kum kabını dezenfekte etmelisiniz. Sabun, su ya da beyaz sirke ile kum kabını kolay bir şekilde temizleyebilirsiniz. Çamaşır suyu gibi ticari tehlikeli dezenfektanlar sert kimyasallar barındırdığı İçin kedinize zarar verebilirsiniz.
- Kediniz kum kabının haricinde bir yere dışkısını yaptıysa hemen söz konusu yeri temizlemelisiniz. Aksi halde koku sebebiyle kediniz aynı alana tuvaletini yapmak isteyebilir. Aynı zamanda kediniz kum kabına tuvaletini yaptığı zaman kum taneleri etrafa sıçrar. Bunu önlemek için kedi kumu toplama paspası edinebilirsiniz.
Kedi Tuvalet Eğitiminde Oluşabilecek Sorunlar
- Yetişkin ve yaşlı kediler, kum kabına erişimi zorlaştıran eklem ağrıları yaşayabilir. Bu gibi bir durumda kum kabının kenarlarının yüksek olması tavsiye edilmez. Kum kabının kedinizin rahatça erişebileceği bir yapıya sahip olması gerekir.
- Bazı uzmanlara göre, kısırlaştırılmamış kedilerin tuvalet eğitimi alsa dahi koku bırakmak ve alanlarını işaretlemek için evin belli alanlarına idrar püskürtebilir. Bu durum dişi kedilere kıyasla erkek kedilerde daha sık görülen bir durumdur. Bu durumu önlemek amacıyla kedinin kısırlaştırılması önerilir.
- Kediniz kum kabını bir süre kullanmış, fakat daha sonra aniden kullanmayı bırakmışsa altta yatan bir sorunun varlığı düşünülmelidir. Anksiyete ve stres, bir kedinin kum kabını reddetmesine neden olabilir. Bu sebeple kedinizin çevresinde bir farklılık olup olmadığını araştırmalısınız. Kedinizin yakın bir zamanda stres yaşayıp yaşamadığını düşünmelisiniz.