Yavru kedilerde kabızlık problemi, dışkıyı bağırsaklarından uygun şekilde boşaltamaması ile meydana gelir. Bağırsaklarda anormal şekilde biriken dışkı, kedilerin zor bağırsak hareketlerine de sebep olmaktadır. Bu durum tuvaletlerini yapma konusunda onları isteksizleştirir ve dışkılama yokluğuna yol açmaktadır. Dışkı kalın bağırsakta tutulduğunda kuru hale gelir ve sertleşir. Bu sebeple dışkının bağırsaktan geçişi zorlaşır. Kabızlık yaşayan kediler karın ağrısı çeker. Bazı kediler aşırı zorlanarak kanlı ve sıvı dışkıya maruz kalır. Kedilerin gün içerisinde en az bir defa tuvaletini yapması gerekir. Sağlıklı kedilerin dışkısı ne çok yumuşak ne de çok sert olur ve genellikle kahverengidir. Kedinizin kabızlık sorununu tanıyarak nasıl kurtulacağını bilirseniz ona yardımcı olabilirsiniz.
Yavru Kedilerde Kabızlık Nedenleri
Yavru kedilerde kabızlık nedenlerinin belirlenmesi tedavi yöntemlerinin uygulanması bakımından oldukça önemlidir. Kedilerin kabız olmasına neden olacak birçok farklı sebep bulunur;
- Yaşlı kedilerde görülen böbrek rahatsızlıkları ile meydana gelen sıvı kaybı,
- Beslenmesinde yeterince lif olmaması ya da yüksek miktarda lif tüketmesi,
- Hareketsiz bir yaşam tarzı,
- Sıvı alımının yetersiz olması,
- Aşırı miktarda tüy yutulması ve tüylerin vücut dışına atılamaması,
- Tuvalet kumunun kirli olması nedeniyle dışkılamak istememesi,
- Strese maruz kalması,
- Gastrointestinal sisteminde tıkanıklığa sebep olan yabancı cisimler,
- Pelvik bölgenin etrafında tümör oluşması gibi nedenler kabızlığa sebep olur. Kedilerde kabızlık fark edildiğinde veteriner hekim muayenesinin ihmal edilmemesi gerekir. Kedilerdeki kabızlık megakolon isimli bir rahatsızlık nedeniyle ortaya çıkar. Megakolon kalın bağırsağın genişlemesi veya bağırsak kaslarının zayıflaması olarak bilinir.
Yavru Kedilerde Kabızlık Belirtileri
Kedilerde kabızlığın belirtisi çeşitli şekillerde ortaya çıkar. Kedinizin davranışlarını gözlemlemeli ve kabızlık yaşadığını anladığınızda müdahale etmelisiniz.
- Dışkı yapmayıp kum kabında sık sık gezmesi
- Dışkılarken zorlanması
- Kuru, küçük ve sert dışkı (Dışkısında kan izleri fark edilir)
- Kum kabının dışına yapılan dışkı (Genellikle kuru ve serttir)
- Kusma
- İştahsızlık
- Şişkin karın
- Karın ağrısı
- Aşırı şekilde tükürük salgısı (Mide bulantısı nedeniyle)
- Kalın bağırsakta sıkışan sert dışkının çevresinden geçen sıvı dışkı nedeniyle ishal görülmesi
- Dışkı yaparken farklı sesler çıkarması
- Kilo kaybı (Uzun süreli ve kronik kabızlıkta)
- Uyuşukluk
- Depresyon
Kedinizde bu gibi kabızlık belirtileri görüldüğünde vakit kaybetmeden veteriner hekime gitmeniz gerekir.
Yavru Kedilerde Kabızlık Nasıl Geçer?
Kedilerde kabızlığın nedenlerine göre tedavi yöntemleri belirlenir. Tedavideki asıl amaç, içeride olan dışkıyı çıkarmak ve kedinin rahatlamasını sağlamaktır. Veteriner hekim kedinizin fizik muayenesi yaparak dışkıyı karın yoluyla hissedilir. Fakat aşırı kilolu kediler için bu yöntem zordur. Veteriner hekiminiz bağırsakların ve kolonun görüntüsünü elde edilebilmek için röntgen çekilmesini ister. Röntgen sayesinde tıkanma ve megacolon gibi kabızlık nedenleri ortaya çıkarılır. Kedinizin sıvı takviyesi alması da kabızlığın tedavi yöntemlerinden biridir. Bu sıvılar deri altına enjekte edilir. Bazı durumlarda sadece sıvı takviyesi yapmak kabızlığı tedavi edilir. Kedinin dışkısını yapabilmesi için dışkı yumuşatıcı ilaçlar ya da müshil verilebilir. Kolon içerisinde biriken dışkı miktarı fazlasıyla lavman yapılması tavsiye edilir.
Yavru Kedilerde Kabızlığı Önlemek
- Kedinizin bakımını aksatmamalısınız. Kedinizin dengeli ve eksiksiz şekilde beslenmesi gerekir. Her zaman temiz ve taze suya ulaşımı olmalıdır.
- Kedinize yaş mama vererek sıvı ihtiyacının karşılanmasını sağlayabilirsiniz.
- Kedilerde sağlıklı kiloda kalabilmesi için sık sık egzersiz yaptırmalısınız.
- Kedinizin kabızlığa neden olabilecek bir hastalığa ya da kronik böbrek rahatsızlığına sahipse, genel durumunu iyi takip etmelisiniz.
- Kedinizin 24 saatten uzun süre kabız olduğunu düşünüyorsanız veteriner hekime gitmelisiniz.
- Kediniz kusuyor, uyuşuk ve rahatsız görünüyorsa veteriner hekime gitmeyi ihmal etmemelisiniz.
- Kedinizin rutin veteriner kontrollerini aksatmamalısınız. Rutin muayeneler sayesinde kedinizde meydana gelen herhangi bir sorunun teşhisi ve tedavisi kısa sürede sağlanır.
- Veterinerinizin yavru kedilerde kabızlık için önerdiği tedavi yöntemlerini uygulamalı ve ilk problem belirtisinde tekrar iletişime geçebilirsiniz.