İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Yavru Kedilerde İştahsızlık ve Halsizlik Nedenleri

PET BİLGİ

By melissa1 | 23-03-2021

Yavru Kedilerde İştahsızlık ve Halsizlik Nedenleri

Yavru kedilerde iştahsızlık, çok sık karşılaşılan bir durumdur. Halsizlikle birleşen iştahsızlık psikolojik ve hastalıkların belirtisi olarak karşımıza çıkma ihtimalini arttırır. Yalnızca fizyolojik olarak değil psikolojik ve stres gibi etkenlerde kedilerde bu duruma yol açar. Yetişkin kedilerde görülen bu sorun yavru kedilerde görülmesi daha ciddi sonuçlara yol açar. Bu nedenle altta yatan sebebi vakit kaybetmeden bulmanız önemli.

Yavru kediler hassas oldukları için yemek yememeleri ve halsiz kalmalarından dolayı kısa zamanda sağlık durumları ciddileşir. Kedi sahipleri bu durumu geçiştirmemeli ve ertelemeden veteriner hekiminden randevu talep etmelidir. Kedilerin iştahlarını yakından izlemelisiniz. Çünkü yeme düzenleri onların sağlık durumları hakkında bizlere bilgi verir. Müdahale edilmezse şiddetli sonuçlara yol açar. Kedilerin bağışıklık sistemi beslenme değişikliklerine karşı oldukça duyarlıdır. Uzun süre yemek yemezlerse hayati derecede doku ve organların da işlevini bozacaktır.

Yavru Kedilerde İştahsızlık Sebepleri

Fizyolojik ve psikolojik nedenlerin sebep olduğu iştahsızlık, kedilerde uzun süren bir rahatsızlıktır. Evde baktığınız kedilerin strese bağlı yemeyi istememesi çok sık görülüyor. İştahı olmayan bir kedi halsiz, mutsuz ve ilerleyen evrelerde ishal olacaktır. Kedinizin beslenmesinde değişiklik yapmanız hassas midesine iyi gelmeyecek ve yemek yemeyi istemeyecektir. Yavru kedilerde parazitlerin olması ve düzenli kontrol yapılmaması sonucunda iştahını kapatacaktır. Bu nedenle yavruluk döneminde olması gereken aşılarını eksiksiz bir şekilde yaptırmanız gerekir. Parazit önlenmesi için de aşıları bulunan yavru kedilerin iç-dış parazit temizliği rutin kontrolleri olarak yapılmalıdır.

Yavru Kedilerde İştahsızlık ve Halsizlik Neden Olduğu Hastalıklar

Kedilerin yaşadığı bu sorunun net bir tanı konulması için altta yatan sebebin bulunması gerekir. Sonrasında da bu sorunu iyileştirmek için uygun tedavi sürecine başlanmakta.

Kedilerde Enfeksiyon Hastalıkları

Yavru kedilerin bağışıklığı tam gelişmemiştir. Yavrunu bağışıklığı anneden aldığı antikor, yapılan aşılar ve geçirilen hastalıklar sonucunda oluşuyor. Böylece yavru kediler annesinden aldığı antikorlara sahip olur. Fakat ne yazık ki bu tam yeterli olmaz. O yüzden özellikle karma aşı ve diğer aşıları tamamlanmamış yavru kediler bulaşıcı hastalıklara karşı savunmasızdır.

Kediler, yavruluk döneminde enfeksiyonlara karşı yatkındır. Herper virüs, gençlik hastalığı ve feline enfeksiyöz bu hastalıklar arasında sayabiliriz. Bunların dışında bir de hastalıklar etkili olur. İştahsızlık ve halsizlik beraberinde; ishal, kusma, burun akıntısı, yüksek ateş olması, öksürükler ve hırıltı nefes gibi ekstra semptomlar gösterir. Enfeksiyonun en belirgin hali iştahsız olması ve halsizleşmesidir.

Yavru Kedilerde İç Parazitler

Yetişkin kedilere göre yavrular, parazitlere daha duyarlı olur. Kedi 6 haftalıkken iç parazitlere karşı müdahale başlar. İç parazitler, yetişkin kedilerde ciddi belirtiler vermez. Fakat yavru kedilerde halsizlik, iştahsızlık, karında şişlik ve kilo kaybıyla ishale neden olur. Düzenli iç parazit kontrolleri yaptırmalısınız. Ayrıca veteriner hekiminizin uyarılarını da dikkate almalısınız.

Yavru Kedilerde Psikolojik Nedenlere Bağlı Stres 

Kedilerin stres ve strese yol açacak nedenler, aniden korku, heyecan gibi durumlarında iştahsızlığa neden olur. Üzerinde çok fazla durulmayan bir konu olsa da kedilerde strese neden olan yaygın sebeplerden biri olmuştur. Yavru kedilerin erkenden sütten kesilmesi, yeni bir ortama girmesi, yalnız kalma, karanlık ortama maruz kalması ve sesli ortamlar  strese yol açacak faktörlerin yalnızca bir kısmıdır.

Yavru Kedilerde Sindirim Sistemi Sorunları

Sindirim sisteminde çeşitli sorunlar yaşar. Bu sorunlardan bazısı mikroorganizmaya bağlı enfeksiyonlardan kaynaklanıyorken bazısı da enfeksiyon kaynaklı değildir. Yavru kedilerin vücut sistemleri gelişme aşamasında olduğu için sindirim sistemi sorunlarına sık yakalanmakta. Bunların dışında yabancı bir cisim yutma, gastrıt, enterit gibi sorunlar kedinin iştahında azalmaya neden olur.

Kedilerde Beslenme Sorunları ve Mama Değişimi

Kedinizin doğumdan sonra ilk bir yılı yavruluk dönemi. İlk 2 ay anne sütünden beslenerek süt ağırlıklı beslenir. Sonraki evre ise yavru kedi mamasına geçişi yapılır. Yavruluk döneminde kedinin beslenmesi çok önemlidir. Kaliteli besin değerleri ve minerallerin yeteri kadar alınması sağlığı ve gelişimi için gereklidir. Kedilere inek sütü vermek, sürekli ıslak mama vermek, aşırı yağlı yemekler verilmesi sindirimini olumsuz yönde etkileyecek ve yemek yemeyi reddeder.

Kedilerde Ağız ve Diş Hastalıkları

İştahsızlık en yaygın  nedenlerinde olan diş eti rahatsızlıklarıdır. Kedinizin dişlerinde ve ağzında sorun varsa mama yeme ve gıda alımında acı hissedecektir. Yemeğini yerken ağrı yaşayacağı için yemek yemeyi bırakacaktır. Yavru kedi, diş değiştirme sırasında bu sorun sık yaşanır. Bunların yanında ağız yaraları ve diş hassasiyeti iştahsızlığa neden olur.

Yavru Kedilerde İştahsızlık ve Halsizlik Tedavisi

İlk önce yapılması gereken kediniz bir günden fazla yemek yememeye başladıysa ve sürekli halsiz bir şekilde yatıyorsa durumu veteriner hekiminize bildirmelisiniz. Doktorunuz muayene ederek acil müdahale edilip edilmemesine karar verir. Tedaviye başlamadan önce sorunun nedenini tespit eder. Fiziksel muayene, kan-idrar testi, ultrason, dışkı kontrolü gibi yöntemler kullanır. Muayene ve testler sonucunda altta yatan neden belirlenerek tedaviye başlanır. Bu dönemde kedinize ihtiyaç duyulursa serum takviyesi ile sıvı ve besin desteği yapılarak bağışıklık sistemi güçlendirmeye çalışılır.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar