By melissa1 | 27-12-2022
Yavru kedilerde göz enfeksiyonu nasıl geçeceğinin cevabı, göz enfeksiyonuna nelerin sebep olduğuna göre değişiklik göstermektedir. Yavruların gözünde fark edilen enfeksiyonun nedeninin öğrenilmesinin ardından uygulanacak tedavi kedinin göz sağlığı için önemlidir. Yavru kedilerde göz sağlığı önemlidir çünkü yavru kedilerde gözler hâlâ gelişmektedir ve bu nedenle daha hassas olabilirler. Bu nedenle, yavru kedilerde gözlerin düzenli olarak takip edilmesi, yavru kedinin göz enfeksiyonuna neyin iyi geleceğinin doğru şekilde bilinmesi ve gözlerinde herhangi bir anormal görünüm olduğu taktirde hemen bir veteriner hekime başvurulması önemlidir.
Ayrıca, yavru kedilerde göz sağlığı önemlidir çünkü göz sağlığının bozulması, yavru kedilerin gelecekteki göz sağlığını da etkileyebilir. Örneğin, eğer yavru kedilerde göz enfeksiyonları tedavi edilmezse, bu enfeksiyonların gelecekte daha ciddi hale gelebilme ve gözün kaybedilme gibi riskleri bulunmaktadır.
Kedilerde göz enfeksiyonu nedenlerinin ilki, genellikle bakteri veya virüsler kaynaklıdır. Bu enfeksiyonlar, gözlerin düzgün bir şekilde temizlenmemesi veya yanlış bir şekilde temizlenmesi sonucu ortaya çıkabilir. Ayrıca yavru kedilerde göz enfeksiyonuna sebep olabilecek diğer durumlar şunlardır:
Yavru kedilerin doğuştan gelen göz problemleri de göz enfeksiyonlarına neden olabilir. Yukarıda belirtildiği gibi yavru kedinin annesinde bulunan sağlık sorunları yavrusunda göz hastalıkları dahil pek çok farklı hastalığa sebep olabilirBu problemler, gözlerin yapısındaki anormallikler veya doğuştan gelen göz hastalıkları olabilir.
Kedilerdeki göz enfeksiyonu belirtileri, farklı şekillerde kendin gösterebilir. Yavru kedinin gözünde oluşabilecek bu durumların erken teşhisi, kedinin gözünde kalıcı hasar kalmasının önüne geçilmesine yardımcı olur.
Yavru kedilerde göz enfeksiyonuna iyi gelen evde uygulanabilecek yöntemler ve riskli durumlarda, hastalığın geçmediği taktirde veteriner hekimin uygulayacağı tedavi yöntemleri mevcuttur. Kedilerde göz enfeksiyonları çeşitli nedenlerden dolayı olabilir ve özel bir tedavi gerektirebilir. Bu nedenle, bir kedinin göz enfeksiyonu olduğu düşünüldüğünde mutlaka bir veteriner hekime danışılmalıdır. Veteriner hekim, göz enfeksiyonunun nedenini belirleyerek özel bir tedavi reçetesi verecektir. Bu tedavinin içeriği, göz enfeksiyonunun nedenine göre değişebilir ve kediyi ilaçlar, göz damlaları veya pomatlar gibi özel ilaçlarla tedavi etmek gerekebilir. Yavru kedilerde göz enfeksiyonu durumuna iyi gelen diğer tedavi yöntemleri:
Kedilerde göz enfeksiyonları, körlük riskini arttırabilir. Ancak, körlük riski göz enfeksiyonlarının nedenine göre değişir. Bazı göz enfeksiyonları daha ciddi olurken, diğerleri daha az ciddi olur. Örneğin, bazı göz enfeksiyonlarının sebebi olarak göz içi basıncının artması gösterilebilir ve bu durum körlük riskini arttırır. Göz enfeksiyonları, kedilerde çeşitli nedenlerden dolayı olabilir ve özel bir tedavi gerektirebilir. Yavru kedilerde göz enfeksiyonu, konjonktiva iltihabına sebep olabilir. İltihap tedavi edilmediği durumda, görme kaybına ve körlüğe neden olabilir.
Yavru kedilerde görülen göz enfeksiyonlarının insanlara bulaşma oranı çok düşüktür. Kişinin, yavru kedide göz enfeksiyonundan şüphelendiği durumda el ve yüz temizliğine dikkat etmesi gerekir. Kedilerde göz enfeksiyonu sadece kediler arasında bulaşıcı olduğundan göz enfeksiyonu köpek vb. başka türlere de bulaşmaz.
Yavru kedilerde göz iltihabının iyileşme süresi, göz iltihabının nedenine göre değişebilir. Bazı göz iltihap nedenleri daha ciddi olabilir ve daha uzun sürebilirken, diğerleri daha az ciddi olabilir ve daha kısa sürer. Örneğin, bakteriyel bir göz iltihabı daha uzun sürebilirken, viral bir göz iltihabı daha kısa sürebilir.
Göz iltihabının süresi ayrıca, kedinin tedavi alıp almadığına ve tedavinin etkili olup olmadığına da göre değişir. Veteriner hekimin, göz iltihabının nedenini belirleyerek özel bir tedavi reçetesi verecektir ve bu tedavinin süresini de belirleyecektir. Yavru kedilerde göz enfeksiyonu durumuna iyi gelen bu tedavilerin uygulanma süresi, göz iltihabının nedenine göre değişebilir ve genellikle birkaç günden birkaç haftaya kadar değişir.
Ayrıca Bakınız: Kedilerin Çiftleşmek İstediğini Nasıl Anlarız?