İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Yavru Kedilerde Göbek Fıtığı Nasıl Geçer?

PET BİLGİ

By melissa1 | 28-12-2022

Yavru Kedilerde Göbek Fıtığı Nasıl Geçer?

Yavru kedilerde göbek fıtığı, sık görülen bir sorun olmasa da zaman zaman ortaya çıkabilir. İnsanlarda fıtığın birçok çeşidi bulunur. Omuz fıtığı, boyun fıtığı, bel fıtığı ve mide fıtığı insanlarda en sık görülen fıtık çeşitleridir. Kedilerde ise göbek fıtığı ve diyafram fıtığı görülür. Hayvanların bağışıklık sistemleri insanlarınki kadar güçlü değildir. Bununla birlikte, hayvanlara insanlara uygulanan her tedavi yöntemi uygulanamaz ve hayvanlar kendilerini iyileştiremezler. Bu nedenle kedi ve köpeklerde görülen rahatsızlıkların ciddiye alınması gerekir. Fıtık kanser, kalp ya da böbrek hastalıkları kadar tehlikeli olmasa da kedilerde belirgin semptomlara neden olabilir. Kedilerde fıtık tanısı ve tedavisi, kedilerin kendini daha iyi hissetmesi açısından oldukça mühimdir. Yavru kedilerde fıtık herhangi bir semptoma neden olmuyor ya da rahatsız edici boyutlara ulaşmıyorsa cerrahi operasyon gerekmez. Fıtık ameliyatının riskleri olduğu için her durumda ameliyat önerilmez. Yavru kedilerde göbek fıtığı, yavru büyüdükçe geçebilir ya da aksine ilerleyebilir. Fıtık tehlikeli boyutlara ulaşırsa son çare olarak cerrahi operasyon yapılır.

Yavru Kedilerde Göbek Fıtığı Neden Olur?

Kedilerde göbek fıtığının nedeni yapısal bozukluklardır. Doğum sırasında ortaya çıkan göbek fıtığı, kediler için rahatsız edici bir hastalıktır ve belirtileri diğer hastalıklarla karıştırılabilir. Yavru kedilerde aniden ortaya çıkan karın şişliklerinin nedeni göbek fıtığı olabilir. Karında şişlik ve huzursuzluk ile ortaya çıkan bu hastalık, kediyi besleyeni de endişelendirebilir.

Kedilerde Diyafram Fıtığı Nedir?

Diyafram, kasılarak akciğerlere hava basılmasını sağlayan ince bir kas olarak tanımlanabilir. Akciğer ve kalp gibi göğüs kısmında bulunan organları böbrek, idrar kesesi, karaciğer, dalak, mide ve bağırsak gibi karın bölgesinde bulunan organlardan ayıran kas, diyaframdır. Diyaframı etkileyen her türlü hastalık nefes almayı zorlaştırır. Diyafram kullanılırken karın şişip iner ve bu en sağlıklı nefes alış-veriş şeklidir. Haliyle diyaframın sıkışması ve diyaframdan nefes almanın zor hale gelmesi, nefes darlığına sebep olur. Kedilerde diyafram fıtığı,nefes almayı zorlaştıran ciddi bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık kedileri fazla huzursuz eder ve birçok sorunu beraberinde getirebilir. Diyafram fıtığı doğuştan geliyor ya da herhangi bir travmadan kaynaklanıyor olabilir. Travmalara bağlı olarak gelişen diyafram fıtıklarının başlıca nedeni araba çarpmasıdır. Kediler aktif hayvanlar oldukları için sık sık yüksek yerlere tırmanıp düşebilir ve yola aniden koşup araba çarpmasına maruz kalabilirler. Travmalara bağlı olarak yırtılan diyafram, yer değiştirerek organların sıkışmasına neden olur. Diyafram göğüs kısmına doğru ilerleyince çeşitli sorunlara neden olur ve uzun vadede belirtilerin şiddeti artabilir. Diyaframın yer değiştirmesi ciğerleri, mideyi ve kalbi etkileyebilir. Bu nedenle kedilerde fıtık ameliyatı kedinin durumuna, yaşına, cinsiyetine göre uzman bir veteriner hekim tarafından planlanmalıdır.

Kedilerde Diyafram Fıtığı Belirtileri Neler?

Kedilerde diyafram fıtığının belirtileri şöyle sıralanabilir;

  • Kedilerdeki diyafram fıtığına bağlı olarak nefes darlığı ve hızlı nefes alıp verme görülebilir. Kedi nefes alırken vücudu belirgin şekilde hareket eder.
  • Kedilerde diyafram fıtığına bağlı olarak öksürük ve öğürme görülebilir.
  • Kedilerdeki diyafram fıtığına bağlı olarak mide bulantısı ve kusma görülebilir.
  • Kedilerde diyafram fıtığına bağlı olarak karın şişliği görülebilir. Bununla birlikte, gaz oranında artış ve gaz sancısına bağlı olarak ağrı görülebilir. Kedi gaz ağrısından dolayı uykusuzluk ve beslenme sorunu yaşayabilir, sürekli huzursuz ve mutsuz görünebilir.
  • Kedilerde diyafram fıtığına bağlı olarak pnömotoraks görülebilir. Pnömotoraks, göğüs boşluğunda hava birikmesi olarak tanımlanabilir.
  • Kedilerde diyafram fıtığına bağlı olarak hemotoraks görülebilir. Hemotoraks, göğüs boşluğunda kan birikmesi olarak tanımlanabilir.
  • Kedilerde diyafram fıtığına bağlı olarak ishal görülebilir.

Kedilerde diyafram fıtığına bağlı olarak kalp sorunları meydana gelebilir. Uzun vadede tedavisi geciktirilen diyafram fıtığı, iyice ilerleyerek kalbe de baskı yapacak ve kalp kasının tahribata uğramasına neden olacaktır. Kalp her canlı için hayati bir organ olduğundan diyafram fıtığının yol açtığı en ciddi komplikasyon kalpte meydana gelen sorunlardır. Buna ek olarak, diyafram fıtığı akciğerlerde sıvı birikmesine de yol açabilir.

Kedilerde Diyafram Fıtığı Nasıl Teşhis Edilir?

Yavru kedilerde diyafram fıtığının teşhis edilmesi için ilk yapılması gereken genel muayenedir. Veteriner kedinin farklı bir rahatsızlığı olup olmadığını öğrenmek isteyecek, kedinin yaşı ve cinsiyeti gibi birçok unsuru göz önünde bulunduracaktır. Genel muayenenin ardından kedinin kalbi ve akciğerleri kontrol edilir. Endoskopi yöntemiyle karın içi dokular detaylıca incelenebilir. Veteriner hekim gerekli görürse mide ve bağırsakları daha rahat görebilmek için renkli röntgen yöntemini de uygulayacaktır.

Kedilerde Diyafram Fıtığı Nasıl Tedavi Edilir?

Kedilerde diyafram fıtığı tedavisi için tek seçenek ameliyattır. Ameliyat yöntemi ile yırtılan ve yer değiştiren diyafram onarılarak eski yerine getirilir. Ameliyattan önce gerekli tetkikler yapılmalı ve riskler göz önünde bulundurulmalıdır. Diyafram fıtığı ameliyatı esnasında solunum durması gibi komplikasyonlar gelişebildiği için diyafram fıtığı ameliyatı oldukça zahmetlidir. İlk etapta kedinin akciğerlerinde sıvı birikip birikmediği kontrol edilir. Diyafram fıtığına bağlı olarak akciğerlerinde sıvı biriken kedilerin ameliyattan önce özel teknikler kullanılarak akciğerlerindeki sıvı boşaltılır. Diyafram fıtığı anestezi kullanılarak yapılan bir ameliyattır ve ameliyat sırasında kedi hiçbir şey hissetmez. Kedilerde fıtık ameliyatından sonra kedinin bakımına çok özen gösterilmelidir. Kedinin istirahat etmesi, veterinerin önerdiği şekilde beslenmesi, yalnız bırakılmaması ve sık sık kontrol edilmesi oldukça önemlidir.

Ayrıca Bakınız: Yavru Kedilerde İshal ve Kusmaya Ne İyi Gelir?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar