By melissa1 | 05-01-2022
Yavru kedilerde diş bakımı çeşitli diş ve diş eti problemlerine yakalanmamaları bakımından önemlidir. 3 yaşından büyük olan kedilerin neredeyse yarısından fazlası diş hastalıklarına sahiptir. Yavru kedilerde görülen diş hastalıkları ile köpeklerinki aynıdır. Fakat yavru kedi diş bakımı köpeklerin diş bakımından daha az bilinmektedir.
Rutin sağlık kontrolleri, iç ve dış parazit taramaları, kısırlaştırma ve aşılar kadar diş bakımına da gerekli özenin gösterilmesi gerekir. Yavru bir kedi sahiplenildiği zaman onlara sağlıklı ve mutlu bir hayat sağlayabilmek için özellikle yavru kedi diş bakımı aşamalarının öğrenilmesi gerekir. Yavru ve yetişkin kedilerde dört farklı diş yapısı bulunmaktadır. Dişleri sayesinde nesneleri kavrayabilir, yemek yiyebilir ve oyun oynayabilirler.
Yavru kedilerde diş sağlığını etkileyen faktörler:
4 yaşından sonra kedilerde diş sorunları kendisini gösterir. Yaşamını kolaylaştırmak için yavru kedilerde diş fırçalama küçükken alıştırılmalı ileriye dönük sağlıklı dişlere sahip olmaları sağlanmalıdır.
Tıpkı insanlarda ki gibi kedilerde de hayatları boyunca iki temel diş yapısı bulunmaktadır. Bunlar kalıcı yetişkin dişler ve süt dişleri olarak iki farklı şekilde gelişmektedir. Dişleri olmadan doğan yavru kediler, doğumdan yaklaşık üç hafta sonra ilk dişlerini çıkarmaya başlayacaktır. Dört aylık olunca 26 adet süt dişinin hepsinin görünür şekilde olması gerekir. Yavru kediler 6 ila 7 aylık olduklarında 30 kalıcı dişin hepsinin çıkmış olması gerekir. Yavruların yetişkin dişleri, diş etlerinden çıkmadan hemen önce üst ve alt çenelerde olan diş tomurcuklarından gelişmeye başlamaktadır. Yetişkin dişleri çıkmaya başladıkça süt dişlerinin baskı yapması ile işler biraz karmaşıklaşabilir
Yavru kedilerde diş çıkarma süreci ortalama 11 ila 12 haftalık olduklarında başlar. Bu süre boyunca yavru kedilerde salya akıntısı olabilir. Aynı zamanda yemek yerken zorluk çekebilirler ve asabi tavırlar gösterebilirler. Birçok kedi diş çıkarma süreci boyunca bir şeyleri çiğneme dürtüsüne sahip olur. Buna sahiplerinin elleri ve parmakları da dahildir. Aynı zamanda karakteristik gelişen bir nefes kokusu diş çıkarma aşamasında sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Bu koku oldukça normal karşılanmalıdır. Koku diş çıkarma süreci atlatıldığında geçecektir. Diş çıkarma süreci geçtiği halde koku devam ediyorsa veteriner hekiminize danışmalısınız. Yavru kedilerin çiğneme dürtüsünü gidermek amacıyla zararsız nesneler ile oynamalarını sağlamalısınız. Dişlerine zarar verecek nesnelerini çiğnemelerini engellemelisiniz.
Yavru kediler ortalama 6 ila 7 aylık olduklarında yetişkin dişleri artık gelişmeye başlamaktadır. Yetişkin dişlerin gelişmesi için de süt dişlerinin düşmesi gerekir. Süt dişlerinin kendiliğinden düşmesi gerekir. Fakat süt dişleri düşmezse yetişkin dişlerin çıkacağı boşluğu kaplamaya devam ederler. Süt dişlerinin kalıcı dişlere yer açmak için düşmemesi tutunmuş süt dişleri olarak adlandırılır ve dişlerin cerrahi operasyon ile çekilmesi gerekir. Süt dişi ve yetişkin dişler aynı kısmı kaplamaya çalışırsa, dişler ağzını aşırı şekilde doldurur ve yiyecekler dişlerin arasında kalır. Yiyecek parçaları diş etlerinde oluşabilecek hastalıklara neden olur. Çift dişler çift köke neden olacağı için diş yuvasının normal gelişimi etkilenir ve kalıcı dişin çevresindeki diş etinin desteği aşınır.
• Diş Fırçası ve Diş Macunu:
Yavruların dişleri fırçalanmaya ne kadar erken başlanırsa yetişkinlik döneminde de bu rutini kolayca uygulayabilirsiniz. Kediniz için uygun bir diş fırçası ve diş macunu edinmelisiniz. İnsanlar için üretilen diş macunları kediler için uygun değildir. Kedilerin diş macunları, ton balığı ve tavuk gibi kedilerin dikkatini çekecek tatlarda üretilmektedir. Yavru kedinizin dişlerini haftada en az 3 defa fırçalamaya çalışmalısınız.
• Diş Mendilleri ve Diş Pedleri:
Yavru kediler büyüdükçe dişlerinin fırçalanmasana tahammül edemeyebilirler. Özellikle bazı yumuşak diş eti olan kediler dişlerinin fırçalanmasını istemezler. Diş mendilleri ve diş pedleri kullanarak kedinizin diş bakımını gerçekleştirebilirsiniz. Diş mendilleri kedilerin dişlerinde biriken plakları silmek için idealdir. Kedilerde diş mendilleri diş fırçalamak kadar etki göstermese de dişlerinin fırçalanmasına izin vermeyen kediler için en ideal yöntemdir.
Kedilerde bir yerleri ağrıdığında bunu gizlemede ustadırlar. Bunun yerine stres ve agresif olurlar. Kedilerin dişlerinde sorun olduğunu da bu yüzden anlamak biraz zorlaşır. Dişlerdeki ağrı ilerleyene kadar yemede zorluk çekmezler. Fakat ne zaman yemek yemeyi istemezlerse o zaman yavru kedilerin ağız bakımının yapılma vakti gelmiştir.
Yavru kedilerde diş hastalığı sorunları:
Yukarıdaki belirtilerle beraber kedinizin yemek yerken zorluk çektiğini, mamayı çiğnemeden yuttuğunu görürseniz veteriner hekiminize götürmeniz gerekir. Aksi halde yavrunuz dişlerinden dolayı çok acı çekecektir.