Yavru kediler yürümeye başlama zamanı kedilerin cinsine ve bazı çevresel faktörlere göre küçük değişiklikler gösterse de genel olarak 3. haftadır. Yavru kediler 3 haftalık büyüme gösterdikten sonra yürümeye başlayabilir. Kediler yürüme, koşma, zıplama gibi birçok fiziksel aktiviteyi belirli büyüklüğe eriştikten sonra gerçekleştirebilirler. Doğdukları zaman yalnızca emme refleksine sahiplerdir. haftalık olan yavru kediler yürümeye başlarlar ve 4 haftalık olduklarında oynamaya başlarlar. Yavru kediler oynamayı çok severler. Bundan dolayı yürümeye başlayan yavru kedilerin zamanını çok güzel geçirdikleri gözlemlenir.
Yavru Kediler Ne Zaman Annelerinden Ayrılırlar?
Bilinmeli ki yavru kedilerin anneden ayrılması genellikle yürüme, zıplama ve koşma gibi fiziksel yeterliliği kazandıktan sonra ortaya çıkan bir durumdur. Yavru kediler annelerinden 2 aylıkken ayrılmaya başlarlar. Bu süre içinde kendilerine bakacak yeterliğe ulaşmış olurlar; ancak kedilerin sağlığı açısından annelerinden ayrılma süresi 3 aya kadar uzatılabilir. 3 ay kadar annesinden ayrılmamış kedilerin gelişimi daha sağlıklı olur.
Yavru Kedilerin Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Kedi bakımı esnasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar söz konusudur. Yavru kedilerin bakımı gelecekteki sağlıklarını belirleyeceği için oldukça önemli bi durumdur. Yavru kedi bakımı esnasında oldukça titiz, ilgili ve özenli olmak gerekir. Yavruların bakımı esnasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar şu şekilde sıralanabilir:
Yavru Kediye Yetişkin Gibi Davranılmamalıdır: Her yavru kedinin de tamamen olgunlaşmış bir kedininkinden farklı bakım gereksinimlerine ihtiyaç duyar. Kedilerin yavruluk dönemlerinde gelişim evrelerine göre bakıma ihtiyaçları olur. Bakımları esnasında bu gelişim evrelerini göz önünde bulundurmak gerekir. Örneğin yavru kediler sekiz haftalığa kadar anneleriyle beraber olmalıdır çünkü henüz kendi vücut ısılarını ayarlama yetisine sahip değillerdir.
Kediyle Sosyalleşilmelidir: Yavru kedilerin yavruyken aldığı sosyalleşme ve eğitim, büyüdüğünde insanlarla ve diğer hayvanlarla ne kadar iyi etkileşim kuracağını oldukça etkileyen bir durumdur. Kediyi sık sık okşamak, taramak, halı, parke veya muşamba gibi farklı yüzeyleri keşfetmesine izin vermek ve onunla oynamak gelişimi için çok önemlidir.
Hijyenik Bir Alan Sağlanmalıdır: Yavru kediler doğal olarak hijyeniktir ve kumlarını mama ve su kaplarından uzak tutmayı tercih ederler. Kediler ayrıca yemek yedikleri yerden ayrı bir yerde su içme ihtiyacı duyarlar. Tüm bu durumları göz önünde bulundurarak kediye uygun bir yaşam alanı sunulmalıdır. Bu nedenle su kabını yemek tabağından uzağa yerleştirmek gibi püf noktalara dikkat edilmelidir.
Kedi Sıcak Tutulmalıdır: Dört haftalıktan küçük yavru kediler vücut ısılarını düzenleyemez dolayısıyla vücut ısısını korumak gerekir. Yavru kediler için iyi bir ortam sağlamak demek, sıcak, hava akımı olmayan bir oda sağlamak anlamına gelir. Sıcak battaniye ve havlularla kedi sarılabilir.
Doğru Şekilde Beslenmelidir: Yavru kediler genellikle en az sekiz haftalık olana kadar anneleri ve yavru kardeşleriyle birlikte kalır. Bu süreden sonra tamamen sütten kesilirler. Ancak sahip edinilen kedi 1 aydan küçükse biberon ile beslenmesi gerekir. Yavru kedilerin mideleri küçüktür ve az ve sık beslenmeleri gerekir. Büyüyen bir yavru kediye dengeli ve kaliteli bir mama seçimi yapılmalıdır. Bu konuda veteriner hekime danışmak en doğru yöntem olur.
Yavru Kedi Yatağı Nasıl Olmalıdır?
İlk önce Yavru kedi yatağı hazırlarken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar söz konusudur. Yavru kediler için yatak hazırlanırken onların isteği ve ihtiyaçları doğrultusunda hazırlamak güvende ve sağlıklı hissetmelerine yardımcı olur. Evdeki yavru kedinize yatak hazırlarken şunlara dikkat etmelisiniz:
Kediler üşüyen hayvanlardır. Bundan dolayı yattıkları yerin sıcak olmasına ihtiyaç duyarlar. Kışlık kedi yatakları genellikle pelüş, elyaf, kadife gibi kumaşlardan, yumuşacık pamuk dolgulu olarak tasarlanır. Yavru kediler için yatağın sıcak olması kadar yumuşak olması da önemlidir.
Kediler lavanta ve gül kokusundan hoşlanmazlar. Bu sebepten dolayı temizleyici ürünler seçerken mümkünse kokusuz veya sabun kokulu seçenekler tercih edilmelidir.
Sıcak kalorifere asılan kalorifer yatakları veya camdan dışarıyı izlemelerini sağlayan cam yatakları da kediler için tercih edilebilir. Bu tür asılan yatakların sağlamlıklarından emin olmalı ve yatağı kedinizin korkmayacağı yüksekliklere yerleştirilmelidir.
Kedi yatağı kedinin omurgasını destekleyecek yükseltilerle çevrili olmalıdır. Yanları yumuşak simitle sarılan kedi minderleri genellikle kedi dostlarımızın en sevdiği yataklar olur.
Yavru kedi bakımında ihtiyaçlar ortaya çıkar. Kedilerin mutlu, sağlıklı ve enerjik olması için; bakımlarının özenli, temiz ve sevgi ile yapılıyor olması çok önemlidir. Yavru kedi bakımı esnasında gerekli malzemelerin listesini veterinerden öğrenmek mümkünüdür. Veterinerler alınması gereken malzemelerin kaliteli olanlarını kedilerin mutluluğu için tavsiye ederler. Yavru kedi bakımında ihtiyaç duyulmakta olan bazı eşyalar şu şekilde sıralanabilir:
Kedi Kumu
Kedi Kumu Kutusu
Gazete Kağıdı
Yavru Kedi Maması
Oyuncakları
Özel kedi Battaniyesi
Kedi Fırçası
Taşıma Çantası
Kedi Yatağı
Kedi Yatağı Yastıkları
Yavru Kedi Tuvalet Eğitimi
Öncelikle bilmelisiniz ki yavru kedilerin tuvalet eğitimi konusunda dikkat edilmesi gereken bazı durumlar söz konusudur. Yavru kedileri tuvalete alıştırmak zor ve sabır istemekte olan bir süreçtir. Yeni doğan yavru kedilerin tuvalete gitmeleri için uyarılmaya ihtiyaçları vardır ve yaklaşık 3 haftalık olana kadar kedi kumunu ve kutusunu kullanmaya başlayamazlar. Yavru kedi 3 haftaya ulaştığında, yavru kedi kuma alıştırma işlemine başlanabilir. Yavru kediler ilk zamanlarda biraz zorlansa da kısa süre içinde tuvalet eğitimine karşılık verirler.
Evcil hayvanlar hakkında ırk bilgileri ile ücretsiz olarak, sahiplendirme ilanlarına yer veririz. Satış yapan yerlerin, 5199 sayılı Kanuna dayalı olarak GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK BAKANLIĞI Ruhsat ve Kontrollerine tabi olması gerekiyor. petyasam.com olarak "hayvan satışı, üretimi, aracılık, bulundurma veya komisyonculuk" yapmamaktayız. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun, 14. Madde L Bendi ve 22.10.2014 tarihli 367 sayılı Tarım ve Orman Bakanlığı 4. Bölge İzmir Şube Müdürlüğü'nün yazısı gereği Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro, American Bully ve American Staffordshire Terrier ile bu ırkların melezlerinin sitemizde satışı, sahiplendirilmesi, sergilenmesi, reklamı, takası veya hediye edilmesi yasaktır. petyasam.com sitesinde kullanıcılar tarafından sağlanan her türlü ilan, bilgi, içerik ve görselin gerçekliği, orijinalliği, güvenliği, doğruluğu ve belge bulundurma zorunluluğuna ilişkin sorumluluk bu içerikleri giren kullanıcıya ait olup, petyasam.com bu hususlarla ilgili herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.