By melissa1 | 06-01-2022
Yavru kediler kakasını özellikle annelerinden ayrı olduğunda takip edilmesi gereken bir konudur. Çünkü yavru kediler kendi başlarına dışkılarını yaşamayabilir. Yeni doğan yavru kediler, annelerinin yardımı ile dışkı yaparlar. Yavru kedilerin kaka yapması annelerinin genital bölgelerini yalayarak onları teşvik etmesi ile gerçekleşir. Fakat yavru kedinizin annesi yoksa, her beslenmeden sonra dışkılaması için ona yardımcı olmalısınız.
Kedilerin kaka yapması dışkılarının vücuttan hazır hale gelmesi ile gerçekleşir. Yavru kedilerin yalnız başlarına dışkı yapması genellikle kolay olmaz. Bu nedenle 3 ila 4 haftalık bir yavru kedi sahiplendiyseniz, kısa süre içerisinde kedi kumu kullanmasını beklememelisiniz. Yavru kediler ne sıklıkla mama yapar? sorusunun cevabı, beslenme tarzına, stres durumuna ve enfeksiyonlara göre farklılık gösterebilir.
Yavru kedinizi her dışkılamadan sonra dışkı yapması için teşvik etmelisiniz. Normalde bu görev yavru kedinizin annesi tarafından üstlenilmektedir. Fakat yavru kedilerin annelerinden ayrı olduğu durumlarda, kedinin her türlü bakımı sahibi tarafından yapılmalıdır. Anne kediler, yavrularını tuvalete çıkmaya teşvik etmek için bazı noktalarını yalarlar. Sizde bu davranışı taklit etmek için emici, yumuşak ve nemli bezler kullanmalısınız. Bu işlem için yavru kedinizin cildine zarar verecek sert ve tahriş edici ürünler kullanmamalısınız. Bazı kedi sahipleri bezi ılık su ile ıslatır. Bez yeterince yumuşaksa ıslatmaya gerek kalmaz. Yavru kedileri dışkı yapmaları amacıyla uyarmak için vücut pozisyonlarının değiştirilmesi gerekebilir. Bazıları yavru kediyi oturtmayı, sırt üstü çevirmeyi ya da altları yere bakacak şekilde dik tutmayı tercih edebilir.
Yavru kediniz için en uygun pozisyonu keşfederek bir eliniz ile kedinizi sabit tutun ve yumuşak bir bezle genital bölgesini dairesel hareketler ile ovun. Bu hareketi, yavru kediniz çişini yapana kadar devam ettirmelisiniz. Ovalama işlemi yavru kedinizin yaşına göre farklılık gösterebilir. Yaşına göre 10 ila 40 saniye arasında sürebilir. Bu süre sonunda eğer bir problem yoksa yavru kediniz çişini yapacaktır. Yavru kedinizin kaka yapması gerekiyorsa ittiği süre boyunca yine ovalama işlemine devam etmelisiniz. Bu hareket yavru kedilerin dışkılaması için kaşlarını kullanmaya teşvik edecektir.
Kediniz için düzenli ve sağlık bir beslenme planı oluşturarak dışkı yapmasını kolaylaştırabilirsiniz. Kedinizin dışkılamasına ve tuvalete çıkmasına yardımcı olabilmek için her beslenme sonrası yavru kedinizin anüsünü ve genital bölgesini nemli bir yardımıyla ovmalı ve uyarmaya devam etmelisiniz. Yavru kedinizin hangi sıklıkla besleneceğini planlamak için besin çizelgesini ve ağırlığını takip etmelisiniz. Kedinizde görülen ilgili semptomlar için dışkı ve idrar yapısını kontrol edebilirsiniz. Yavru kedinizin idrarı açık sarı renkte olmalıdır. Aynı zamanda kediniz her beslenmeden sonra mutlaka tuvalete çıkmalıdır. Yavru kedinizin dışkısı hardal sarısı bir renkte olmalı ve yavru kediniz gün içinde en az 1 ila 2 defa dışkı yapmalıdır. Kedinizin kaka yapma sıklığı hakkında endişeleriniz varsa bir veteriner hekime danışmalısınız.
Yavrunuzun kakasını ya da çişini yaptığında, cildini temiz tutmak için bir bebek bezi ya da ıslak mendil ile yavru kedinizi silebilirsiniz. Yavru kedilerin cildi yetişkin kedilere göre çok daha hassastır. Özellikle cildini tahriş eden ve yakan idrar kalıntıları dermatit türü olan idrarda yanmaya sebep olabilir. Bu durumun önüne geçebilmek için kedinizin poposunu düzenli aralıklarla silmeli ve temiz tutmalısınız. Yavru kedilerde bebeklerde meydana geldiği gibi pişik ya da idrarda yanma görülürse, söz konusu bölgenin her zaman temiz tutulması önemlidir. Aynı zamanda kedinizin yarasının iyileşmesi için merhemler kullanabilirsiniz. Zaman içerisinde yavru kedinizi kedi kumuna alıştırmaya başlayabilirsiniz.
Kediler yavruluk döneminde her gün kaka yapmazlar. 3-4 gün kaka yapmıyorsa o zaman endişelenmeniz gerekir. Kabızlık ya da dışkılama sorunlarından herhangi biri kedinizin tuvalete çıkamamasına neden olur. Eğer yavru kedi kabız ise iştah eksikliği, kusma ve letarji gibi yan belirtiler de gösterir. Kumuna gittiğinde inleme sesleri duyabilirsiniz. Sert küçük dışkılar yapabilirler. Tuvalet sonrası kedinizin kumunu incelemenizde fayda var. Yavru kedilerde dehidrasyon kabızlığa yol açar. Sadece mama yiyen kedi yeterli oranda su içmezse tuvalet sorunu yaşar. Mide ve bağırsakların tıkanmasına yol açan bir şey yediklerinde de dışkılama gerçekleşmez. Örneğin evde bulduğu küçük nesneler yutan bir kediniz varsa bunlar vücutta tıkanıklığa yol açar.
Yeni doğan yavru kediler dışkılamayı nasıl yapacaklarını bilmedikleri için uyarılması gerekiyor. Anne kediler yavrularının popolarını yalarak kakalarını yapmasını sağlar. Eğer yavrunun annesi yoksa ıslak bir bez yardımıyla silmeniz gerekmektedir. Bağırsaklarda yaşayan parazit, solucan gibi bakterilerin kedinizin bağırsaklarını tıkarak yine tuvalete çıkamamasına neden olur.
Yavru kedilerde tuvalet sorunu ilerleyen yaşlarda daha yaygın görülecektir. Yaşlanan kedilerin nörolojik sinir bozuklukları ve diğer hastalıklar bağırsaklarını etkileyerek daha az tuvalete çıkmasına neden olur.