By melissa1 | 11-03-2022
Yavru kediler kakasını yapması için size ihtiyaçları olabilir. Annelerinden ayrılmış olan kediler, kendi başlarına tuvaletini yapamayabilir. Özelikle yeni doğan yavrular sadece annelerinin yardımı sayesinde dışkılayabilir. Anne kediler yavrularının dışkılaması için onların genital bölgesini yalar. Sahiplendiğiniz yavru kedinin annesi yoksa, bu görev sizin sorumluluğunuz haline gelir. Yavru kedilerin tek başlarına dışkı yapması biraz zaman alabilir. Eğer 3 ila 4 haftalık bir kedi sahiplendiyseniz, hemen kedi tuvalet kumu kullanmasını beklememelisiniz. Yavru ya da yetişkin kediler, bağırsaklarından dışkı atılmaya hazır olduğunda, sinyaller alırlar ve dışkı yaparlar. Yavru kedilerin ne sıklıkla dışkıladığı, beslenme tarzlarına, stresli olup olmamalarına, viral, bakteriyal ya da paraziter enfeksiyon gibi alttan bir sorun olup olmadığına göre değişebilir.
Her çişini veya kakasını yapınca temizliği yapmak için paraben içermeyen ıslak mendili ya da temiz bir bezle cildini temizlemelisiniz. Yavru kedilerin cildinin hassas olduğunu unutmamalısınız. Cildini tahriş edebilecek ya da yakan idrar kalıntıları, idrarda yanma gibi birçok sorunu meydana getirebilir. Bu sorunun önüne geçebilmek için kedinizin poposunu silerek rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Kedinizde pişik ya da idrar yanması gibi bir sorun varsa, söz konusu bölgenin her zaman temiz kalması önemlidir. Bölgenin iyileşmesi için merhem sürebilirsiniz. Yavru kediler büyüdükçe kendilerini temizlemeyi öğrenirler ve sizin onun peşinizden koşmanıza ihtiyaç duymaz. O zamana kadar kedinizin hijyeninden ve temizliğinden sorumlu olduğunuzu unutmamalısınız.
Kedinizin düzenli ve sağlıklı bir programı olmasını tuvaletini yapmasını kolaylaştırır. Kedinizin dışkılamasına yardım etmek için her mama yedikten sonra genital bölgesini bir bez ile ovmalı ve uyarmalısınız. Hangi sıklıklar ile besleneceğini ayarlamalısınız. Bunun için besin çizelgesini ve ağırlığını takip etmelisiniz. Kedinizin semptomları için dışkı ve idrar kontrolleri yapmalısınız. İdrarı her zaman açık sarı renkte olmalıdır. Kedinizin her beslenme sonrası dışkılama yapması önemlidir. Kedinizin kakası her zaman hardal sarısı renkte görülmeli ve günde en az 1 ila 2 defa dışkılamaları önerilmektedir. Yavru kedinizin kaka yapma sıklığı ya da kıvamı konusunda şüpheleriniz varsa veteriner hekiminize danışmalısınız.
Yavru kedinizi, her yemekten sonra dışkılaması için teşvik etmeniz gerekir. Bu görev normalde anne kedilerin görevidir. Fakat yavru kedinin bütün bakımı kedi sahipleri tarafından da aynen uygulanmalıdır. Anne kediler yavrularının dışkılaması için vücutlarının bazı bölgelerini yalar. Sizde aynı görevi görebilmek için emici ve yumuşak bezlerden yardım alabilirsiniz. Yavru kedinizin kaka yapabilmesi için pozisyonunu değiştirmesi gerekir. Bazı yavru kediler dik oturmayı, bazıları sırt üstü çevirmeyi bazıları ise altları yere bakacak şekilde durmayı tercih edebilir. Kedinizin uygun pozisyonunu bulup yumuşak bir bezle genital bölgelerini dairesel hareketler ile ovmalısınız. Bu işleme kediniz tuvaletini yapana dek devam etmelisiniz. Ovalama hareketi, kedinizin yaşına göre, 10-40 saniye arasında sürdürülebilir.