İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Yavru Kedi Diş Çıkarma: Kediler Ne Zaman Diş Çıkarır?

PET BİLGİ

By melissa1 | 23-12-2021

Yavru Kedi Diş Çıkarma: Kediler Ne Zaman Diş Çıkarır?

Yavru kedi diş çıkarma zamanı geldiğinde bazıları sorunsuz atlatsa da kimileri biraz desteğe ve ilgi ister. Çoğu yavru kedi diş çıkarma konusunda çok cesur olsa da diğer yavru kedilerde diş çıkarma evresinde ateşlenme, halsizlik gibi sorunlar yaşar. Yavru kedi sahibi olmak çok güzeldir. Fakat yavrunuzun sorumluluğu sizlere aittir. Kedilerde tıpkı bebekler gibi doğduktan sonra ilk birkaç ayını annelerine bağlı olarak yaşarlar. Bu yazımızda kedilerin dişleri ne zaman çıkar? Kedilerde diş çıkarma belirtileri? Kediler diş çıkarırken ateşlenir mi? Kedilerin kaç dişi var? Gibi soruların cevaplarını detaylarıyla öğreneceğiz.

Yavru Kedi Diş Çıkarma Belirtileri: Kedimin Dişi Ne Zaman Çıkar?

Kediler dişsiz olarak doğarlar. Kediler süt dişlerini doğduktan 2-4 haftalıkken çıkarmaya başlarlar. Bu süt dişleri 3,5 – 6 aylık olduklarında düşecek ve yavru kedinin kalıcı yetişkin dişleri çıkacaktır. Kedilerde süt dişleri toplam 26 tanedir. Diş çıkarma tipik olarak bir yavru kedide ağrıya neden olmaz. Ancak keskin yeni dişleri diş etlerinden çıkarken biraz ağrılı hissedebilirler. Yavru kediler diş çıkarma süreci boyunca çok fazla gelişigüzel çiğneme yapmazlar. Onlara uygun çiğneme oyuncakları sağlamalısınız. Aksi takdirde başka nesneleri kemirmeye başlar. Yetişkin bir kedi olduklarında 30 tane dişe sahip olacaklardır. Yetişkin dişlerini çıkarmadan önce alt ve üst çenelerindeki diş tomurcuklarında dişlerinin gelişimini tamamlaması beklenir.

Süt dişleri dökülmeye meyilli bebeklik dişleridir. Oldukça kolay düşen ve bebeklik dişleri düşmeden önce kökleri vücut tarafından emilir. Yetişkin dişlerini çıkaran kediler güçlü bir çeneye de sahip olmaya başlar. Diş kökleri besinleri çiğneme sırasında dişlere kuvvet verir. Kalıcı dişler çıkarken bazı süt dişleri ne yazık ki kendiliğine düşmez. Bu da dişlerin sıkışmasını ve sıkışmasına neden olup diş yapısını bozacaktır. Düşmeyen süt dişileri sadece kedilerde çene yapısının bozulmasına yol açmaz. Bunun yanında diş eti rahatsızlıkları, enfeksiyonlar ve diğer ağız problemlerine yol açar. Kedilerde köpek dişleri olan her dört dişten biri kalıcı süt dişi olabiliyor.

Kedi Diş Çıkarma Belirtileri

Kedilerde diş dökülmesi evresinde bebeklik dişleri dökülürken çok daha fazla miyavlar. Daha çok ses çıkarmaya başlarlar. Yumuşak nesneleri kemirmeye ve çiğnemeye başlayacaktır.

  • Salya akıntısı,
  • Yemek yemeyi azaltması,
  • Halsizlik,
  • Ağır ağız kokusu,
  • Diş etlerinde kanama,
  • Çiğnemeyi bırakma,
  • Isırmama,
  • Daha az tımar,
  • Agresif, saldırganlık
  • Besinleri çiğnemeden bütün olarak yutması,

Diş eti enfeksiyonu gibi belirtileri görülür. Kediler diş çıkarırken ateşlenir mi? Diyorsanız endişelenmeyin. Çünkü bazı kediler diş çıkarırken ve düşürürken ateşlenme görülmektedir. Bazılarında ise ufak diş kanamalarına rastlanılır. Belirli bir süreç sonra bu belirtiler dişler tamamlandıktan sonra görülmeyecektir. İştahsız olan kedilerin yemek yememesi aşırı zayıflayıp diğer hastalıklara yakalanmalarına neden olmamak için dikkatli olmakta fayda var! Kedilerde diş eti kanaması artarsa eğer ve kedinizi sürekli patisini ağzına götürüyorsa veteriner hekiminize götürmelisiniz. Mikrop kaparsa kedilerin dişlerinde apse görülmesi kaçınılmaz. Bu durumların önüne geçmek için Kedilerde Diş Eti İltihabı ve Önleme Yolları makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.

Yavru Kediler Diş Çıkarırken Neler Yaşarlar

Tıpkı bizlerde diş çıkarırken nasıl kaşınıyorsak kedilerinde dişleri kaşınır. Diş çıkarırken damaklardaki kaşıntı son derece normaldir. Süt dişlerini çıkarırken, kalıcı dişleri çıkarken ya da dişleri dökülürken patisiyle dişlerini kaşıyabilirler. Kedilerin diş kaşıntısının geçmesi 7. Ayından 1 yaşına kadar devam eder. 1 Yaşındaki kediler artık kalıcı dişlerine sahip olacağı için diş kaşıntısına da son verilir.

Yavru Kedilerde Diş Dökülmesi

Elbette yavru kedilerde diş dökülmesi yaşanır. 3-4 aylık yavru kediler bebeklik dişlerini düşürmeye başlar. Bu süt dişlerinin yerini kalıcı dişlerin yer alması ile gerçekleşir. Kediler doğduktan sonra 11-16 haftalık aralığında köpek dişlerini ve kalıcı dişlerini çıkarmış olacaklardır.

Diş Çıkaran Yavru Kedilere Nasıl Yardım Edilir

 Kedinizin dişleri kaşınacağı için güvenilir sağlıklı bir diş kaşıyıcısı almalısınız. Ticari olarak satılan yavru kedi çiğneme oyuncakları, çiğnenmesi kolay ve yumuşak bir dokuda olmalıdır. Kedinizi güvende tutmak için onunla oynarken yanında kalmanız iyi olacaktır. Yırtılmalara karşı dikkatli olmalı ve hasarlı oyuncakları hemen atmalısınız. Kediler diş çıkarma döneminde mobilyaları ve en tehlikeli evdeki kabloları kemirmeye başlar. Bu aşamada kedi tehlikede olacaktır. Yıkıcı çiğnemeden kaynaklanan kaza sonucu yaralanmayı önlemek için elektrik kablolarını ve telleri koruyucu plastik kapaklarla kapatmalısınız. Neyse ki, diş çıkarmadan kaynaklanan rahatsızlık genellikle hafiftir ve çabucak düzelir. Yavru kediniz aşırı acı çekiyorsa, daha ciddi bir şey olmaması için kedinizi veteriner hekime götürmeniz iyi olacaktır.

Yavru Kedileri Diş Bakımı

Diş eti hastalıkları her kedi de yaygın olarak görülüyor. Yavruluk dönemlerinden itibaren yeterli ağız hijyenini sağlamak kediniz sağlığı için önemlidir. Kedilerin ağzına uygun diş fırçaları alarak düzenli olarak diş fırçalaması yapmalısınız. Dişlerde biriken tartar, diş taşlarından kedinizi arındırmalısınız. Yavru kedinizin dişleri ne kadar erken fırçalanmaya alıştırılırsa büyüdüklerinde ve yetişkin dişleri çıktığında diş fırçama seanslarında size zorluk çıkartmazlar. İnsanlar için üretilmiş diş macunu kesinlikle kedinizin dişlerine kullanmayınız.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar