İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Topallayan Kedi Tedavisi Nasıl Yapılır?

PET BİLGİ

By melissa1 | 29-10-2022

Topallayan Kedi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Topallayan kediler genellikle bir ayaklarında bir ağrı duydukları için yürüyüş biçimlerini değiştirme ihtiyacı duyarlar. Kedinizi topallarken gördüyseniz panik yapmadan öncelikle bu durumun arkasında yatan sebepleri incelemeniz gerekir. Topallayan kedi tedavisi için ilk etapta neyin topallama davranışına neden olduğunu tespit etmek önemlidir. Veteriner hekime başvurmanız gereken durumlar dışında kendiniz de birkaç tedavi yöntemi uygulayarak kedinizin sağlığına kavuşmasını sağlayabilirsiniz. Ağrı, acı duyması veya yaralanma sonucu sakat kalması sonucu topallayan kediye nasıl müdahale etmeniz gerektiğine dair detaylı bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz.

Kediler Neden Topallar?

Kedilerde topallama nedenleri pek çok farklı sebepten ortaya çıkabilir. İç hastalıkları da dahil olmak üzere kedide topallama davranışını ortaya çıkaracak pek çok unsur vardır. Evde bakımını üstlendiğiniz kedinin birden topallamaya başladığını gördüğünüzde panik yapmadan onu gözlem altında tutmanız gerekir. Kedilerde topallamaya sebep olan durumlardan en yaygın olanları şunlardır:

  • Travmaya bağlı sakatlanmalar
  • Dışarıdan gelen müdahale ile yaralanmalar
  • Kireçlenme
  • Pati veya bacağın farklı kısmına yabancı cisim batması
  • Yanıklar
  • Aortik Tromboemzim hastalığı
  • Tırnakların aşırı uzaması nedeniyle patiye batması

Travma Nedeniyle Topallayan Kediye Tedavi

Genellikle travma sebebiyle kedi topallaması en yaygın görülen sebeplerin başında gelir. Fiziksel travma bir canlının dokularına zarar veren dıştan mekanik bir etkeni tanımlar. Bu yüzden travma kaynaklı yaralanmalar kedinizin topallamasına yol açmış olabilir. Travma nedeniyle ortaya çıkan topallama durumları şunlardır:

  • Kasların gerilmesi veya kramplar
  • Kırık kemikler
  • Açık yaralar
  • Bağ ve tendon yırtıkları

Kediler yüksek bir yerden düştüyse veya dışarıdan darbe aldıysa travmadan kaynaklı topallama davranışı gösterebilir. Balkondan düşen ev kedilerinde ve araba çarpan sokak kedilerinde travmaya bağlı topallamalar görülebilir. Bu tür durumda kedinin mümkün olan en kısa zamanda uzman veterinere muayene ettirilmesi gerekebilir. Kemiklerde kırık veya çıkık kedinin çok şiddetli bir ağrı duymasına ve bu nedenle topallamasına yol açabilir. Daha büyük sağlık sorunları yaşamamak için bu durumdaki kedilerin veteriner gözetiminde muayene edilmesi gerekir.

Yaralanma Sebebiyle Topallayan Kediye Tedavi

Açık yara sebebiyle topallayan kedi için acil müdahale edilmesi gerekir. Özellikle sokak kedilerinde çizik, kesik ve sıyrıklar sebebiyle yürümede aksaklık görülebilir. Kedilerde topallama tedavisi yapılırken açık yaraların kısa sürede pansuman yapılarak sağlıklı hale getirilmesi gerekir. Kedilerin birbirleri ile şiddetli kavga etmesi veya diğer sokak canlılarının saldırması sebebiyle yaralanıp topalladığı fark edildiğinde acil müdahale edilmelidir.

Kireçlenme Nedeniyle Topallayan Kediye Tedavi

Artrit sebebiyle kedi topallaması özellikle yaşlı kedilerde sık sık görülebilen bir durumdur. Sadece insanlar değil kediler de eklemlerinde kireçlenme problemi yaşayabilirler. Kedinin bacak eklemlerinin içinde bulunan kıkırdak yapı hasar gördüğünde hareketler kısıtlanır. Bu yüzden kireçlenme hastalığı olan kediler yürürken sık sık topallayabilir. Bu topallama hareketi zaman zaman düzelme belirtisi gösterse de bir süre sonra yeniden tekrar edebilir. Kireçlenme olan kedilerde kilo kontrolü başta olmak üzere veteriner gözetiminde çeşitli tedavi yöntemleri uygulanması gerekir.

Uzayan Tırnaklar Nedeniyle Topallayan Kediye Tedavi

Tırnaklarının uzaması nedeniyle topallayan kediler bakımsızlık ve ihmalkarlık yüzünden sağlık sorunları yaşayabilir. Sokak kedileri tırnaklarının uzunluğunu kontrol altında tutarak törpüleyebilirler. Ancak evcil kediler içgüdüsel olarak sahip oldukları bu yeteneği gerçekleştirebilecekleri uygun ortam koşulları bulamadıklarında tırnaklarının biçimsiz uzamasına engel olamazlar. Bu nedenle düzenli aralıklarla tırnakları kesilmeyen ev kedilerinde hızla uzayan tırnaklar pati dokusuna zarar verebilir. Uzun tırnaklar kıvrılarak patiye batarsa kedide topallama davranışı görülür. Dolayısıyla bu tür sorunlarla karşılaşmamak için kedinin tırnaklarını düzenli ve bilinçli olarak kesmek önemlidir.

Yabancı Cisim Batması Yüzünden Topallayan Kediye Tedavi

Kedinin patisine yabancı cisim batması yüzünden topallaması hem ev kedilerin de sokak kedilerinde yaygın biçimde görülebilir. Pençede veya ayakta küçük parçalar bulunduğunda kedi o ayağını yere sağlam bir şekilde basamaz. Özellikle diken, kıymık, raptiye ve cam kırığı gibi sivri cisimler kedilerin pati dokusu içine batıp orada kalabilir. Küçük olan bu cisimleri yerinden çıkartamayan kediler yabancı cismin batması yüzünden ayağını bastıkça acı duyacağı için topallama davranışı gösterebilir. Yabancı cisim batması yüzünden topallayan kedilerde bu cismin dikkatli biçimde yerinden çıkartılmasıyla kedinin yürüyüşü düzeltilebilir.

Yanık Nedeniyle Topallayan Kedi Tedavisi

Deri yanığı sebebiyle topallayan kediler için daha kapsamlı bir tedavi yöntemi gerekli olabilir. Sokak kedilerinde sıcak kaldırımlar, araba yüzeyi ve yeni dökülmüş asfalt kedinin patisini yakan unsurlardır. Öte yandan evde ise set üstü ocaklar ve fırın gibi ev eşyaları kedide yanık sebebiyle topallamaya sebep olabilir. Bu durumda çeşitli yanık kremleri ve pansumanlar uygulanarak kısa sürede iyileşme sağlamak mümkündür.

Aortik Tromboembolizm Nedeniyle Kedim Topallıyor

Aortik Tromboembolizm sebebiyle topallayan kediler arka bacak felci geçirme riski ile karşı karşıyadır. Bacakların tamamen felç olmasına yol açan Aortik Tromboembolizm hastalığı esasında kalpte oluşan pıhtının arka bacak arterini tıkamasıyla gerçekleşir. Kedinin yaşamını tehdit eden bu hastalığın belirtilerinden biri de topallayan arka bacağın soğuk olmasıdır. Aortik Tromboembolizm hastalığı sebebiyle topallayan kedi tedavisi için mutlaka uzman veteriner hekime danışılması gerekir.

Ayrıca Bakınız: Kedim Çok Hızlı Nefes Alıyor, Neden?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar